U18 csapat Európa-bajnokság Celje

2016. július 9-17.

Két döntetlen a második játéknapon

DSCF2192

A 2. fordulóban a fiúk Csehországgal mérkőztek, és döntetlennel zártak. Reális eredmény született, Korpa Bence győzelemmel folytatta sorozatát, Gledura Benjámin és Juhász Ármin döntetlent játszott, Kántor Gergely vesztett. Elsőként Juhász Ármin játszott lépésismétléses döntetlent sötéttel Pulpan ellen, ahol nem volt több a játszmában. Sajnos Gergő állásában gyülekeztek a sötét felhők, gyalogelőnye ellenére nem nagyon tudott lépni, amit ellenfele látványos játékkal megbüntetett. Hátrányunkat nem sikerült Benjáminnak sem egalizálni, picit jobb végjátékát gyalogelőnnyé változtatta, de annyira lecsökkent az anyag, hogy sötét kellő aktivitással elérte a hőn áhított fél pontot.

DSCF2165

Korpa Bencének sikerült végül az egyenlítés, a középjátékban megszerzett gyalogelőnyét tanári módon fokozta győzelemig a végjátékban.

DSCF2181

A lányok döntetlennel folytatták szereplésüket a törökök B csapata ellen, ami a játszmák alapján reális eredménynek tűnik. Marjanovics Annamáriának sötéttel nem sikerült kiegyenlítenie, rosszul állt a Spanyol megnyitásból kialakult középjátékban, de egy taktikai motívummal sikerült örökös sakkal döntetlenre mentenie hátrányosabb állását. Ezek után bízhattunk a csapatgyőzelemben, hiszen Gál Hanna Krisztina gyönyörűen játszotta túl ellenfelét a középjátékban, gyalogelőnyös végjátékra egyszerűsített, ahol egy időzavarban elkövetett pontatlanság kiengedte a nyerést, így ismét 1-1 lett a mérkőzés vége.

A fiúknál a 2. fordulóban meglepetésre az ukránok átgázoltak a címvédő német csapaton, hiszen már 3-0 után született a szépítés. A lányoknál nyert Ukrajna és Lengyelország is, így lépéselőnybe kerültek, de a mezőny erejét jellemzi, hogy nincs olyan válogatott, aki mindkét meccsét megnyerte volna.

Kedden ismét rangadót játszanak a fiúk, a mögöttünk rangsorolt Törökország ellen kell bizonyítanunk, míg most a lányaink játszanak Csehországgal. A fordulók 15 órakor kezdődnek, a játszmákat élőben is lehet követni a http://www.chess.si/ honlapon, habár a közvetítésben akadnak kisebb-nagyobb problémák.

Fiúk eredménye:

A.

1

  Magyarország

Élő

5

  Csehország

Élő

2 : 2

1.1

IM

Gledura, Benjámin

2574

FM

Vykouk, Jan

2450

½ – ½

1.2

IM

Korpa, Bence

2458

FM

Marek, Matyas

2403

1 – 0

1.3

IM

Kántor, Gergely

2416

FM

Rydl, Jiri

2398

0 – 1

1.4

FM

Juhász, Ármin

2424

FM

Pulpan, Jakub

2335

½ – ½

Lányok eredménye:

Bo.

12

  Törökország B

Rtg

2

  Magyarország

Rtg

1 : 1

2.1

WFM

Menzi, Nezihe Ezgi

1959

WFM

Marjanovics, Annamária

2366

½ – ½

2.2

WCM

Gundogan, Sinem Cagla

1845

Gál, Hanna Krisztina

2158

½ – ½

Varga Péter