Frissítés: 11.14.

Ifjúsági VB – Montesilvano

1. forduló

Megnyitó – zárt ajtók mögött

A verseny fordulót megelőzően félórával került sor az ünnepélyes megnyitóra, legalábbis a tervek szerint, a valóságban a két beléptető kapun lehetetlennek bizonyult a közel ezer fős tömeg időre történő átpréselése. Miután ez a szervezőknek is nyilvánvaló lett, a káosz elkerülésére előbb a versenyzőket engedték be (fiúk-lányok külön kapun juthattak át az ellenőrzésen) majd a csapatvezetők következtek, sajnos a szülők – a regisztrációs díj befizetése ellenére – sem léphetnek a küzdőtérre, már a megnyitón is kívül rekedtek.

Ez a himnusz kicsit ismerős

A megnyitó során, az elöljárók közül a város polgármestere Ottavio de Martinis mondott üdvözlő szavakat, majd a FIDE elnök Arkady Dvorkovich invitálta a legsikeresebb fiatalokat a közelgő Rapid és Villám VB küzdelmeire Szamarkandba. Végül az olasz sakkszövetség alelnöke Veronica Goi köszöntötte a versenyzőket, majd következett előbb az olasz, majd a FIDE himnusza amely engem több taktusában is emlékeztetett egy gyerekkoromban sokat hallott iskolában kötelezően oktatott, idegen ország himnuszára. Bizonyára tévedek.

FIDE-elnök a megnyitón

Start

A verseny jelentősebb csúszás nélkül indult el, a magyar versenyzők, mind a tizenöten egészségesen és bizakodva kezdték meg az első játszmájukat a világbajnokságon. Többségük már több nagy eseménnyel a háta mögött rutinosnak számít, de vannak újoncaink is, akik most ismerkednek a világversenyek hangulatával. A korcsoportok kettéválasztása egyébként jó dolog és a színvonalasabb rendezést segíti. Az eseményen a FIDE 80 szövetségének 766 versenyzője ült asztalhoz, a fiú(Open) kategóriában összesen 450 versenyző (134  U18/134, U16/138, U14/178), míg a  lány kategóriában 316 fő(U18/86U16/138  U14/125). A versenykörülményekről nem érkezett panasz, problémák nélkül indult a bajnokság. Nagyon érdekes látni ezt a színes, sok nemzetből álló eseményt igazi ünnepe ez az ifjúsági sakkozásnak. A legtöbb versenyző nemzeti mezében, melegítőjében ült asztalhoz, így a nyolcvan nemzet színes kavalkádja rendkívül hangulatos képet nyújt a szemlélőnek.

Eredmények

A rajtkőről történő elrugaszkodás többségében jól sikerült a magyaroknak, esélyes, papírforma szerint az élmezőnyben rangsorolt versenyzőink jól vették az akadályt és győzelemmel kezdték a VB-ét.

Részletes eredmények:

https://chess-results.com/tnr843252.aspx?lan=1&art=25&fedb=HUN&flag=30

A verseny elején vagyunk, igyekszünk felvenni a tempót és megszokni a körülményeket, helyszínt és a verseny ritmusát. Mindenkinek felhívtam a figyelmét arra hogy ez egy hosszabb verseny  mint a megszokott, a jó eredményhez  szükség van egy jó napirend és életmód kialakítására a verseny alatt, amiben a pihenés, felkészülés és kikapcsolódás (az aktívabbra gondolok) szerepet kap.

Születésnapi győzelem

Pásti Áron tegnap ünnepelte a 17. születésnapját, nem is akárhogy, világossal aratott győzelmét követően egy teljes ponttal. Kell ennél szebb ajándék?  Persze az ellenfél nem szándékozott ilyenformán felköszönteni friss nemzetközi mesterünket, szerencsére nagyobb meglepetéssel, tüzijátékkal sem készült, ellenben egy szolíd Caro-Kann védelemmel próbált elcsenni egy felet az ünnepi tortából. Sikertelenül. Ezúton is gratulálunk Áronnak és sikeres versenyzést kívánunk!

A második forduló párosítása:

Érkezés- beszámoló 11.13.
15 magyar fiatal vesz részt az U14-U16-U18-as világbajnokságon, amelyet Montesilvano-ban rendeznek meg. Az olaszországi város november 25-ig ad otthont a világversenynek.
Az alábbi ifjú versenyzőkért szurkolhatunk:
U14:
Mátyássy Lázár, Panda Barnabás, Puskás Gergely
Tóth Lili, Balázs Szabina Zoé
U16:
Palczert Mátyás, Turcsányi Vince, Puskás Mihály
Kovács Réka, Király Lilla Virág, Balázs Sztella Anna
U18:
Juhász Ágoston, Pásti Áron
Sipos Stefánia, Alexandrova Angelina

HAJRÁ, FIATALOK!

A magyar delegáció vezetője Molnár Béla, aki az alábbi beszámolót küldte:

Világbajnokság – Montesilvano

 

A hetedik

Vasárnap folyamán szerencsésen megérkezett küldöttségünk valamennyi tagja az olasz tengerparti városba, a VB helyszínére, Montesilvano-ba. A hotelünk előtt egy hatalmas sakktábla fogadja az érkezőket, igaz figurák nélkül, de így is elég impozáns látványt nyújtva, főként a hotelszobából, ahol a balszerencsésebbek – a tenger látványa helyett – kénytelenek ezzel beérni. A kilátásaink egyébként kifejezetten jók, hiszen mi magyarok mindannyian a legfelső, hetedik emeletről csodálhatjuk a panorámát. Kivétel is van persze, mert Lázár és édesapja az első emeleten kapott szobát, ami szintén jó, ha liftre való várakozás is belevesszük.

Svédcsavar

A hotelszobák elfoglalása gyorsan ment, különösen azoknak, akik az indiai inváziót elkerülték, így aztán optimistán indultunk az étterem irányába, egy vad szicíliai támadás reményében a svédasztal körül, ám az étteremben szembesültünk vele, hogy a szervezők a zárt változattal készültek. Tányérszervíz. Előétel, főétel, jégkrém volt a fogások rendje és miután kétféléből is lehetett választani, belenyugodtunk a sorsunkba, talán nem lesz ez annyira rossz! A döntésünket az étterem két üveg borral igyekezte befolyásolni – ami rendes volt tőlük, de ha tudtuk volna mi vár ránk, még további két üveggel mi is rendeltünk volna.

Hűvös fogadtatás

A hotelszobák tiszták, rendezettek, de a 4 csillagot legfeljebb a szobák ára közelíti meg, ami egyfelől szomorú, másrészt persze már megszoktuk. Utószezon minden romantika nélkül.  Ám ahogy esteledni kezdett egyre inkább hűvössé vált a szoba, először azt gondoltam, hogy valamelyik nyílászárót nyitva felejtettem ezért jön a hideg, de mint kiderült az a fűtésrendszer volt a ludas, amin nem segített a termosztáttal való birkózás sem. Maradt a zokni, melegítőnadrág és vacogás a paplan alatt. Mint kiderült, itt csak ma, hétfőn indul a fűtésszezon és ennek az áldozata volt a tegnap esténk. Én optimistaként bizakodva várom az estét és a szezon kezdést, mások inkább a hősugárzó árak után néztek.

Szabályok sűrűjében

A hétfő délelőtt programja a technikai értekezlet volt, ahol megtudtuk, hogy néhány új és kemény szabályozással kell szembenéznünk a verseny folyamán. Ennek egyik része volt, hogy 30 lépésen belül nem lehet döntetlent ajánlani, (Szófiai szabály) ezzel még nincs is gond, a szervező fogadja a játékosokat szállással, étkezéssel, így vannak elvárásai. Ez szerintem rendben van. A további újítás szerint a csapatvezetők, delegációvezetők nem hagyhatják el a versenytermet, ha egyszer kimennek a küzdőtérről, aznap már nem térhetnek vissza. Tetejében a játékkezdést követő negyedórában be kell csekkolniuk, ha ezt elmulasztják, később már nem mehetnek be a versenyterembe. Ez azért több szempontból is kétes szabályozás, ami gyakorlatilag kiüresíti a delegációvezetők ténykedését a verseny alatt. A legtöbben egy, másfél óra után koffein hiány, lábfájás vagy éppen a fáradtság miatt elhagyták a versenytermet.

Dean Martin hall

Az amerikai western filmsztár nevét viseli a versenyhelyszín, a híres színész, énekes már ugyan az USA-ban született, de édesapja Montesilvánóból származott, ahol borbélyként dolgozott, majd Amerikában próbált szerencsét. A western filmekből ismert színész életútja rendkívül kalandos volt, sok mindennel próbálkozott, volt krupié, egy időben bokszolóként igyekezett boldogulni, később amikor boksz karrierjéről kérdezték úgy fogalmazott, hogy 12 mérkőzésből 11 alkalommal nem ő nyert. Ismert zenés filmjelenetét (Rio Bravo) a youtube csatorna örökíti meg.

https://youtu.be/1uuAjwvtxEM?si=WaUti68B-78tMYow

Dean Martin, amikor felidézte nehéz fiatalságát, tanácsként mindig azt  ismételte: “Ha túl akarunk élni, mindenhez alkalmazkodnunk kell.”

Igyekszünk megfogadni ezt a tanácsot!