November 9-e óta látható a mozikban a Mesterjátszma című magyar játékfilm. Témáját Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, annak egy magyar történelmi környezetbe ágyazott, továbbgondolt, igazán kiváló adaptációja. A rengeteg sakkos párhuzam és utalás mellett a film az önmagunk ellen vívott sakkjátszma lehetetlensége útján hitelesen mutatja be a főhős belső küzdelmeit – a sakkozó jól tudja, hogy legnagyobb ellenfele nem a tábla túloldalán, hanem annak innenső oldalán ül.

Volt szerencsénk részt venni a díszbemutatón, ahol az alkotókkal és a sakkszerető közönséggel együtt tekinthettük meg a filmet. Mindenkit biztatunk a nagyszerű alkotással való megismerkedésre, amely Fonyódi Tibor forgatókönyve alapján Tóth Barnabás rendezésében, Szurmay János és Szabó Máté producersége mellett készült, és olyan kiváló magyar színészek játszanak benne, mint Mácsai Pál, Péterfy Bori, Szirtes Ági, Váradi Gergely, Varga-Járó Sára vagy Hajduk Károly. A film sakkszakértője Szurmai-Palotai Piroska (WFM).

A bemutatón Szurmay János megköszönte a Magyar Sakk Szövetségnek a casting során és a film előtti felkészüléshez nyújtott támogatását, valamint sok sikert kívánt a 2024-es Sakkolimpia megrendezéséhez.

Nagyon hiányzott már egy színvonalas magyar sakkos film. A Magyar Sakk Szövetség nevében ezúton is köszönjük az alkotóknak, hogy hozzájárultak a sportág kulturális kapcsolatainak erősítéséhez!

Polyánszky Zoltán & Szabó Ferenc

Filmkritikák: https://www.youtube.com/watch?v=OGWbPN9xqFQ

Moziműsor: https://port.hu/adatlap/film/mozi/mesterjatszma-mesterjatszma/movie-250238