St. Louisban Topalov rajtolt sikeresen, 29 lépésben legyőzte Caruanát

St. Louisban megkezdődött a négy résztvevős „Champions Showdown” torna. A bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai csapat két tagja, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura hazai pályán küzd meg a két exvilágbajnokkal, az indiai Viswanathan Ananddal és a bolgár Veszelin Topalovval, terítik ki lapjaikat. Három műfajban mérik össze erejüket. Új időkontroll mellett játsszák a kétfordulós klasszikus versenyt és a rapidtornát, négyfordulós a villámverseny. A díjalap 150 ezer dollár, a győztes 60 ezret kap. Az első játéknapon Topalov legyőzte Caruanát, majd remizett Ananddal. Az amerikai presztízsrangadón Caruana könnyen nyerhető állást rontott remire honfitársa ellen, Nakamura első partijában megosztozott a ponton Anaddal.

2016-champions-showdown-header

Négy világklasszis csatája kezdődött meg Saint Louisban. A „Bajnokok kiterítik lapjaikat” elnevezésű viadalon a világranglista második Fabiano Caruana, a hetedik Hikaru Nakamura, a nyolcadik Viswanathan Anand és a tizenötödik Veszelin Topalov öt napon keresztül három különböző időkontroll mellett csatázik. A bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai csapat két tagja két exvilágbajnokkal méri össze erejét. A tekintélyes díjalap 150 ezer dollár, a végső győztes 60 ezret nyer.

Az első játéknapon az első kör két fordulóját játszottak az új „klasszikus” időkontroll mellett, 60-60 percük van a nagymestereknek és 5-5 másodperc lépésenként. A torna meglepetéssel kezdődött, Veszelin Topalov 29 lépésben legyőzte Fabiano Caruanát. Az exvilágbajnok az elfogadott vezércsel gyalogáldozatos változatában a királyszárnyi támadást erőltette, tisztet is áldozott. Caruana a védekezés közepette nagyot hibázott, 29 lépés után már feladásra kényszerült.

Viswanathan Anand és Hikaru Nakamura játszmájában hosszas manőverezéseket láttunk. Az indiai exvilágbajnok kedvezőbb pozícióban nem talált jó tervet, megosztoztak a ponton.

A tragikus vesztés után Fabiano Caruana a presztízsrangadót játszotta Hikaru Nakamura ellen. Caruana remek minőségáldozattal került előnybe, Nakamura királyát e6-ig üldözte, ahol számos veszély leselkedett rá. A kapkodásban az első számú amerikai nagymester nyert végjátékra bonyolított, ahol azonban sorban hagyta ki a nyeréshez vezető folytatásokat, az idő Nakamurának dolgozott, megmentette a partit.

A „veterán” exvilágbajnokok találkozóján Veszelin Topalov kezdeményezett, Viswanathan Anand a különböző színű futóknak köszönhetően remizte ki a játszmát.

Az első forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2760) – Fabiano Caruana (amerikai, 2823) 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 29)
Viswanathan Anand (indiai, 2779) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2779) döntetlen (Olasz megnyitás, 58)

A 2. forduló eredményei:
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)
Veszelin Topalov – Viswanathan Anand döntetlen (Angol megnyitás, 46)

A verseny állása:
1.Veszelin Topalov 1,5 pont
2-3. Viswanathan Anand és Hikaru Nakamura 1
4. Fabiano Caruana 0,5

Verőci Zsuzsa