St. Louisban az olasz Fabiano Caruana győzelemmel rajtolt a 2. Sinquefield Cup szuperversenyen. A sakktörténelem első 23-as kategóriájú, 2801-es Élő-átlagú, 315 ezer dollár összdíjazású viadalán a francia Maxime Vachier-Lagrave látványos bástyaáldozattal kényszerített ki örökös sakkot a norvég világbajnok Magnus Carlsennel vívott remek csatájában. Pontosztozkodás született az örmény Levon Aronjan és az amerikai Hikaru Nakamura partijában.

sinquefield00a

Az első játéknap legizgalmasabb ütközetét a francia Maxime Vachier-Lagrave és a norvég világbajnok Magnus Carlsen vívta. Először játszottak egymással. Maxime a skót megnyitást választotta, Magnus a ritka 7…a5 lépéssel terelte a sakkrajongók számára ismeretlen területre a partit, de láthatóan mindketten alaposan elemezték a sok taktikai lehetőséget kínáló állást. A francia nagymester 23.Bc1 lépésével némi esélyt adott a világranglistát fölényesen vezető ellenfélnek, Magnus ezt nem használta ki. Vachier-Lagrave látványos bástyaáldozattal örökös sakkot kényszerített ki!

Mindig kiélezett küzdelmet vív az amerikai Hikaru Nakamura és az örmény Levon Aronjan, összecsapásaik során többször is váratlan eredmény született. Klasszikus partijaikban 8-4-re álltak hat döntetlen mellett, az utolsó három játszma Aronjan javára dőlt el. Ezúttal a szláv védelem került terítékre. Érdekes manővereket láttunk, Nakamura ellenjátéka időben érkezett. Az örmény nagymester kissé előnyösebb végjátékot játszhatott volna, ehelyett csatájuk lépésismétléssel ért véget.

A tornát az olasz Fabiano Caruana sötéttel elért győzelemmel kezdte. Sikeréhez a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov hathatós segítséget nyújtott. A 17.g4-gyel bevezetett terve nem vált be, de még számos hiba kellett ahhoz, hogy a 34. lépést követően feladásra kényszerüljön.

SONY DSC

A sakkvilágban elég nagy vihart kavart, hogy Magnus Carlsen ultimátumot kapott a Nemzetközi Sakkszövetségtől. Korábban kéréssel fordult az elnökhöz, Kirszan Iljumzsinovhoz, hogy halasszák el a Szocsiban november 7-től tervezett, Viswanathan Anand elleni világbajnoki döntőjét. Kérése nem talált meghallgatásra, és vasárnapig kapott haladékot, hogy aláírja a szerződést, másképp a világbajnoki címért a világbajnok-jelölti verseny győzteseként Anand a második helyezett Szergej Karjakinnal mérkőzne meg!

Az első forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2805) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) döntetlen (Szláv védelem, 40)
Veszelin Topalov (bolgár, 2772) – Fabiano Caruana (olasz, 2801) 0 – 1 (Angol megnyitás, 34)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2768) – Magnus Carlsen (norvég, 2877) döntetlen (Skót megnyitás, 38)

A 2. forduló párosítása:
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave
Levon Aronjan – Veszelin Topalov

Verőci Zsuzsa