Az Egyesült Arab Emírségbeli Sardzsában zajló Grand Prix-verseny negyedik fordulójában a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan sötéttel győzte le az indiai Humpy Konerut. A játéknapon sok volt a hiba, jelentős fordulatokat is láttunk az időzavarokkal tarkított játszmákban. A kínai Ju Wenjun kalandos partiban nyert az örmény Elina Danieljan ellen. A katari Zsu Csen előnyös állását rontotta vesztésre, a mongol Tuvshintugs Batchimeg holtversenyben a második helyen várja a pénteki pihenőnapot. Könnyen nyert az ukrán Anna Usenyina. Az orosz Tatjana Koszinceva nyerőesélyt szalasztott el. A kínai Zhao Xue és az indiai Dronavalli Harika kiegyensúlyozott csatája pontosztozkodással zárult.

SharjahGP-round4-19

A GP-verseny csúcsrangadóját vívta a világranglista második és harmadik helyezettje, a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan és az összetett pontversenyben vezető indiai Humpy Koneru. Az egyenlő esélyű állásban Koneru többször is hibázott, pontatlanul védekezett, Hou Ji-fan a győzelemmel nagy lépést tett a GP-sorozat első helyének megszerzésére.

 

SharjahGP-round4-31

A kínai Ju Wenjun félpontos előnnyel vezet. Az örmény Elina Danieljan elleni partijában fölényes állását elrontotta, vesztőhelyzetbe került. A kölcsönös kapkodásban Danieljan nem használta ki kecsegtető esélyét, majd durva hibával elvesztette a partit.

A mongol Tuvshintugs Batchimeg szereplése a torna eddigi legnagyobb meglepetése. Újabb győzelméhez a katari Zsu Csen hathatós segítséget nyújtott, gyalogelőnyös pozíciójában többször hibázott, negyedik vereségét szenvedte el.

Könnyű győzelmet aratott az ukrán exvilágbajnoknő Anna Usenyina, a román Alina L’Ami sem igazolta meghívásának jogosságát, negyedszer kapott ki.

Az orosz Tatjana Koszinceva és az üzbég Nafisza Muminova a francia védelem egyik divatos változatában csatázott, ahol sötét korán tisztet áldoz. A bonyolult középjátékban Muminova kiegyenlítette esélyeit, majd királyának bizonytalan helyzete miatt gyanús állásba keveredett. A kétszeres olimpiai bajnoknő nyerőesélyes folytatásokat hagyott ki, bosszankodhatott a döntetlen miatt.

A kínai Zhao Xue és az indiai Dronavalli Harika játszmája végig kiegyensúlyozott volt, jogos volt a pontosztozkodás.

SharjahGP-round4-28

A 4. forduló eredményei:
Zhao Xue (kínai, 2508) – Dronavalli Harika (indiai, 2521) döntetlen (Félszláv védelem, 58)
Humpy Koneru (indiai, 2598) – Hou Ji-fan (kínai, 2661) 0 – 1 (Vezércsel, 56)
Tatjana Koszinceva (orosz, 2494) – Nafisza Muminova (üzbég, 2315) döntetlen (Francia védelem,
Anna Usenyina (ukrán, 2487) – Alina L’Ami (román, 2446) 1 – 0 (Pirc védelem,
Zsu Csen (katari, 2461) – Tuvshintugs Batchimeg (mongol, 2346) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 74)
Ju Wenjun (kínai, 2559) – Elina Danieljan (örmény, 2490) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 85)

A verseny állása:
1.Ju Wenjun 3,5 pont
2-5. Hou Ji-fan, Anna Usenyina, Tuvshintugs Batchimeg és Dronavalli 3
6. Tatjana Koszinceva 2,5
7. Zhao Xue 2
8-9. Elina Danieljan és Humpy Koneru 1,5
10. Nafisza Muminova 1
11-12. Zsu Csen és Alina L’Ami 0

A szombati 5. forduló párosítása:
Elina Danieljan – Zhao Xue
Tuvshintugs Batchimeg – Ju Wenjun
Alina L’Ami – Zsu Csen
Nafisza Muminova – Anna Usenyina
Hou Ji-fan – Tatjana Koszinceva
Dronavalli Harika – Humpy Koneru

Verőci Zsuzsa