A St. Louisban zajló 2. Sinquefield Cup szuperversenyen Fabiano Caruana megnyerte második partiját is. A francia Maxime Vachier-Lagrave nem talált védelmet az olasz nagymester megnyitáselméleti újításával, a gondosan elemzett házivarival szemben. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov elvesztette második játszmáját is, rosszul értékelte esélyeit az örmény Levon Aronjan minőségáldozata után. A norvég világbajnok Magnus Carlsen gyalogot, majd tisztet áldozott az amerikai Hikaru Nakamurával vívott csatájában, örökös sakkal ért véget a küzdelmük. A harmadik játéknapon a két remivel kezdő Carlsen a kettős győzelemmel rajtoló Caruanával mérkőzik meg.

DSC04014

St. Louisban repülőrajtot vett az olasz Fabiano Caruana, remek megnyitási felkészültségének is köszönhetően megnyerte második partiját is. A szicíliai védelem elkötelezett hívének számító francia Maxime Vachier-Lagrave a Caro-Kann védelmet választotta, de keserű csalódásként élhetette meg, hogy Fabianonak az oly sokat játszott változatban újítás volt a birtokában. A tábla mellett nem tudott mit kezdeni a gondosan elemzett ötlettel. Elhibázott huszárlépése után nem volt többé védelme. Királyának bizonytalan helyzete, vezérének támadhatósága gyorsan eldöntötte a parti sorsát.

IMG_4369

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura fiatal koruk ellenére klasszikus időkontroll mellett már huszonhatodszor mérkőztek meg egymással. Az eddigi 25 partijukban Magnus hihetetlen eredményességgel dominált, 10-0-ra vezetett 15 döntetlen mellett. Világossal egészen fantasztikus volt a norvég világbajnok mérlege, hétszer nyert, ötször megosztozott a ponton az amerikai bajnokkal. Sötéttel Magnus három partit nyert, tízszer remiztek. Legutolsó összecsapásaikat Samkirban, a Vugar Gasimov emlékversenyen vívták, Carlsen kétszer is megadásra kényszerítette Nakamurát, aki előzőleg Zürichben kecsegtető állását is elvesztette a mumus ellen.

A három egymást követő vereség után Nakamura megállt a lejtőn. A spanyol megnyitás javított Steinitz-változatában csatáztak, Carlsen a kezdeményezésért gyalogot áldozott. Hikaru ezúttal nem ment fejjel a falnak, nem fogadta el a „mérgezett” ajándékot, küzdelmük a kényszerű tisztáldozat után örökös sakkal ért véget.

Másodszor is „harakirit” követett el Veszelin Topalov. A bolgár exvilágbajnoknak a védekezés nem a legerősebb oldala, túlzott optimizmusa megbosszulta magát. Az örmény Levon Aronjan minőségáldozatáért ellenesélyt kapott, bízhatott futópárjában. Topalov számos hibát vétett, könnyelmű vezérlépését követően a hosszúsánc „öngyilkos” elgondolás volt, a büntetés nem maradhatott el.

A 2. forduló eredményei:
Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) – Magnus Carlsen (norvég, 2877) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Fabiano Caruana (olasz, 2801) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2768) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 30)
Levon Aronjan (örmény, 2805) – Veszelin Topalov (bolgár, 2772) 1 – 0 (Szláv védelem, 29)

A verseny állása:
1.Fabiano Caruana 2 pont
2. Levon Aronjan 1,5
3-4. Hikaru Nakamura és Magnus Carlsen 1
5. Maxime Vachier-Lagrave 0,5
6. Veszelin Topalov 0

A 3. forduló párosítása:
Veszelin Topalov – Hikaru Nakamura
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa