A St. Louisban zajló 2. Sinqufield Cup szuperverseny 3. fordulójában az olasz Fabiano Caruana újabb szenzációs győzelmet aratott, sötéttel győzte le a norvég világbajnok Magnus Carlsent. A világelső a nyitásban sem jeleskedett, a bonyodalmakban Caruana higgadtan számolt. Carlsen vesztést ígérő pozícióban döbbenetes hibával csak meggyorsította vereségét, a 34. lépés után kapitulált. Caruana a mesterhármassal másfél pontos előnnyel vezet. A francia Maxime Vachier-Lagrave az örmény Levon Aronjan ellen nyert, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Hikaru Nakamurát kényszerítette megadásra.

IMG_4464

A sakktörténelem első 23-as kategóriájú tornáján fantasztikus partikat látunk. A legnagyobbak is hibáznak, csúnya elnézéseket is elkövetnek, de a sakkrajongók nagyon élvezik a nyíltsisakos küzdelmeket. A harmadik forduló szenzációját Fabinao Caruana sötéttel Magnus Carlsen elleni győzelme jelentette, de inkább az sokkolhatta a norvég világbajnokot, hogy 34 lépésben kapott ki. Világossal játszva a nyitásban nem jeleskedett. A bonyodalmakban az olasz nagymester higgadtan számolt, hárította a látszatfenyegetéseket, majd maga lendült akcióba. Carlsen világbajnokként első partiját éppen Caruana ellen vesztette el a Vugar Gasimov emlékversenyen, az utolsó fordulóban visszavágva végül megnyerte a viadalt, a tromsøi sakkolimpián sötéttel nyert ellene. Összesítésben a hat döntetlen mellett Magnus 6-3-ra vezetett, de nem kétséges, hogy az olasz sakkozó az egyik legnagyobb riválisává nőtte ki magát. Carlsen a sakkolimpián két partiban is vereséget szenvedett, formája korántsem tűnik meggyőzőnek.

IMG_4461

Joggal elégedetlenkedett az örmény Levon Aronjan, elég gyengén játszott Maxime Vachier-Lagrave ellen. A francia nagymester tegnapi veresége után többek között az US Open érdekes meccseinek megtekintésével próbált lazítani. Aronjan gyalogszerkezetének meggyengítése után jelentős előnyt ért el. A 17.lépésben elmulasztotta a még nagyobb fölényhez vezető 17.d5 húzást, de Aronjan mentséget a lassúbb megoldásra sem találhatott.

IMG_4435

Hiába drukkoltak a lelkes kommentátorok, Hikaru Nakamura a sok hibával tarkított partiban nem találta meg a 21…Fxf2+ tisztáldozatos lehetőséget. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov rendezte sorait, a többször is hibázó amerikai sakkozót kötésekkel reménytelen helyzetbe hozta, tisztet, s ezzel partit nyert.

A 3. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2772) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 37)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2768) – Levon Aronjan (örmény, 2805) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 36)
Magnus Carlsen (norvég, 2877) – Fabiano Caruana (olasz, 2801) 0 – 1 (Futójáték, 34)

A verseny állása:
1.Fabiano Caruana 3 pont
2-3. Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan 1,5
4-6. Hikaru Nakamura, Veszelin Topalov és Magnus Carlsen 1

A 4. forduló párosítása:
Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura
Magnus Carlsen – Veszelin Topalov
Fabiano Caruana – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa