Az Egyesült Arab Emírségbeli Sardzsában a pihenőnap után folytatódott a pontvadászat a 2013/14-es Grand Prix-sorozat utolsó tornáján. Az összetett pontverseny első helyéért folyó küzdelemben a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan újabb győzelmet aratott, az orosz olimpiai bajnoknő Tatjana Koszinceva időzavarban hibák sorozatával kapott ki. Hou Ji-fan holtversenyben vezet honfitársnője, Ju Wenjun társaságában. Az ötödik játéknapon még az örmény Elina Danieljan győzött, a kínai Zhao Xue nem tanúsított nagy ellenállást. A játéknapon négy döntetlen született, igazi csaták nem alakultak ki.

SharjahGP-rest-92

A szabadnap látványos programja kissé lehűtötte a harci kedvet, gyors döntetlenekkel kezdődött meg a viadal ötödik fordulója. A mongol Tuvshintugs Batchimeg és az éllovas kínai Ju Wenjun lépésismétléssel már a 18. lépést követően békét kötöttek.

Nem hozott igazi küzdelmet az indiai háziderbi, a pontosztozkodás jobban szolgálta Dronavalli Harika érdekeit, Humpy Koneru jelentős ponthátrányba került.

SharjahGP-round5-180

A forduló előtt virággal, játszmája befejezése után tortával is köszöntötték a 29. születésnapját ünneplő ukrán exvilágbajnoknő Anna Usenyinát. Az ünnepelt talán nyerésnek örült volna a legjobban, de az üzbég Nafisza Muminova gyorsan kiölt minden fantáziát az állásból.

A négy vereséggel kezdő román Alina L’Ami és a katari Zsu Csen egymás ellen játszott, a remivel „beiratkoztak”.

Messze legjobb formájától a kínai Zhao Xue, az örmény Elina Danieljannal szemben nem mutatott igazi ellenállást, hibái 26 lépéses vereségéhez vezettek.

SharjahGP-round5-121

A „küzdőtéren” már csak a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan és a kétszeres orosz olimpiai bajnoknő, Tatjana Koszinceva csatázott. Hou Ji-fan fölöslegesen áldozott gyalogot, Koszinceva kecsegtető esélyt kapott. Az időzavarban azonban tovatűnt előnye, majd addig ügyetlenkedett, hogy el is vesztette a partit. A világbajnoknő a szerencsés győzelemmel immár holtversenyben az élen, nagy lépést tett a GP-sorozat első helyének megszerzéséért.

Az 5. forduló eredményei:
Elina Danieljan (örmény, 2490) – Zhao Xue (kínai, 2508) 1 – 0 (Colle-szisztéma, 26)
(mongol, 2346) – Ju Wenjun (kínai, 2559) döntetlen (Királyindiai védelem, 18)
Alina L’Ami (román, 2446) – Zsu Csen (katari, 2461) döntetlen (Vezérindiai védelem, 33)
Nafisza Muminova (üzbég, 2315) – Anna Usenyina (ukrán, 2487) döntetlen (Szicíliai védelem, 52)
Hou Ji-fan (kínai, 2661) – Tatjana Koszinceva (orosz, 2494) 1 – 0 (Angol megnyitás, 77)
Dronavalli Harika (indiai, 2521) – Humpy Koneru (indiai, 2598) döntetlen (Angol megnyitás, 36)

A verseny állása:
1-2. Hou Ji-fan és Ju Wenjun 4 pont
3-5. Tuvshintugs Batchimeg, Anna Usenyina és Dronavalli Harika 3,5
6-7. Elina Danieljan és Tatjana Koszinceva 2,5
8-9. Zhao Xue és Humpy Koneru 2
10. Nafisza Muminova 1,5
11-12. Zsu Csen és Alina L’Ami 0,5

A 6. forduló párosítása:
Zhao Xue – Humpy Koneru
Tatjana Koszinceva – Dronavalli Harika
Anna Usenyina – Hou Ji-fan
Zsu Csen – Nafisza Muminova
Ju Wenjun – Alina L’Ami
Elina Danieljan – Tuvshintugs Batchimeg

Verőci Zsuzsa