A St. Louisban zajló 2. Sinqufield Cup szuperversenyen az olasz Fabiano Caruana folytatta bámulatos szereplését. A viadal negyedik fordulójában az örmény Levon Aronjant győzte le, a mesternégyessel kétpontos előnnyel vezet! Tetszetős volt a tisztáldozata, a passzív sötét haderő csak tétlen szemlélője volt az eseményeknek, az f gyalog előrenyomulása eldöntötte a parti sorsát. A norvég világbajnok Magnus Carlsennek kissé könnyelmű játéka után a döntetlenért kellett megküzdenie a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben. Békés döntetlen született a francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Hikaru Nakamura játszmájában.

DSC04313

A sakktörténelem első 23-as kategóriájú viadalán szenzációs formában játszik az olasz Fabiano Caruana, immár mesternégyessel dicsekedhet. A negyedik fordulóban az örmény Levon Aronjanra mért vereséget. Caruana tetszetősen, szinte hiba nélkül sakkozik, esélyeit nagy pontossággal használja ki. Aronjan életben hagyta huszárját, ez királyszárnyi akció lehetőségét kínálta. Remek elgondolás volt a tisztáldozat, a sötét bástyák nem találták a helyüket, a háromszoros olimpiai bajnok időzavarba is került. Tétova királylépései csak meggyorsították a véget, az f gyalog győzedelmesen nyomult előre. Caruana a mesternégyessel + 20 Élő-pontnál tart, teljesítményének performance-pontszáma 3605!

DSC04336

A norvég világbajnok Magnus Carlsennek két és fél pontra nőtt a hátránya Caruanával szemben, miután a bolgár Veszelin Topalov elleni partijában megküzdött a remiért. Kockáztatott, huszárja kelepcébe került, de a végjátékban bégül kiharcolta a fél pontot.

Békés pontosztozkodás született a francia Maxime Vachuer-Lagrave és az amerikai Hikaru Nakamura játszmájában.

A 4. forduló eredményei:
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2768) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)
Magnus Carlsen (norvég, 2877) – Veszelin Topalov (bolgár, 2772) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 63)
Fabiano Caruana (olasz, 2801) – Levon Aronjan (örmény, 2805) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 50)

A verseny állása:
1.Fabiano Caruana 4 pont
2. Maxime Vachier Lagrave 2
3-6. Hikaru Nakamura, Veszelin Topalov, Levon Aronjan és Magnus Carlsen 1,5

Az 5. forduló párosítása:
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana
Levon Aronjan – Magnus Carlsen
Veszelin Topalov – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa