Az Egyesült Arab Emírségbeli Sardzsában zajló Grand Prix-verseny harmadik fordulójában három győzelem született, a világossal játszók 2-1-re nyertek. Az indiai Dronavalli Harika sötéttel remizett a kínai világbajnoknő Hou Ji-fannal, holtversenyben vezet a honfitársnője, Zhao Xue ellen győztes Ju Wenjunnal. Az örmény Elina Danieljan a katari Zsu Csent, az orosz Tatjana Koszinceva a román Alina L’Amit kényszerítette megadásra. Az összetett pontversenyben a torna előtt vezető indiai Humpy Koneru nehéz perceket is átélve osztozott meg a ponton az üzbég Nafisza Muminovával, a mongol Tuvshintugs Batchimeg az ukrán Anna Usenyinával remizett. A viadal negyedik játéknapjának csúcsrangadóján Humpy Koneru és Hou Ji-fan mérkőzik meg.

SharjahGP-round3-10

A GP-verseny harmadik fordulója után félpontos előnnyel holtversenyben vezet a kínai Ju Wenjun és az indiai Dronavalli Harika. A kínai rangadón Ju Wenjun fontos győzelmet szerzett, Zhao Xue kihagyta a lehetőséget, hogy egyenlő esélyekhez jusson.

_MG_0213

Harika sötéttel szerzett értékes fél pontot, a francia védelmű partiban a fél pontnál akár többet is elérhetett volna a kínai világbajnoknő Hou Ji-fannal szemben. A GP-sorozat megnyeréséért harcoló Hou Ji-fan a nyitásban nem tudott előnyt elérni, bonyodalmakra törekedett, rá is fizethetett volna a támadási kísérletre.

A versenyre az utolsó pillanatban meghívott katari, kínai színekben 2001-ben világbajnoki címet szerzett Zsu Csen, és a román Alina L’Ami harmadszor is vereséget szenvedett. Az örmény Elina Danieljan és az orosz Tatjana Koszinceva nem „izzadt meg” a győzelem megszerzéséért.

Az összetett pontversenyben vezető indiai Humpy Koneru előnyös állásában először kiengedte előnyét, majd nagy hibával jelentős hátrányba került. Az üzbég Nafisza Muminova megijedt a nagy lehetőségtől, lépésismétléssel ért véget a csata.

A mongol Tuvshintugs Batchimeg és az ukrán Anna Usenyina partija óvatos küzdelmet hozott, többszöri lépésismétlés után kötöttek békét.

A 3. forduló eredményei:
Ju Wenjun (kínai, 2559) – Zhao Xue (kínai, 2508) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 50)
Elina Danieljan (örmény, 2490) – Zsu Csen (katari, 2461) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 33)
Tuvshintugs Batchimeg (mongol, 2346) – Anna Usenyina (ukrán, 2487) döntetlen (Vezércsel, 40)
Alina L’Ami (román, 2446) – Tatjana Koszinceva (orosz, 2494) 0 – 1 (Vezércsel, 35)
Nafisza Muminova (üzbég, 2315) – Humpy Koneru (indiai, 2598) döntetlen (Szicíliai védelem, 57)
Hou Ji-fan kínai, 2661) – Dronavalli Harika (indiai, 2521) döntetlen (Francia védelem, 35)

A verseny állása:
1-2. Ju Wenjun és Dronavalli Harika 2,5 pont
3-6. Anna Usenyina, Tuvshintugs Batchimeg, Hou Ji-fan és Tatjana Koszinceva 2
7-9. Zhao Xue, Elina Danieljan és Humpy Koneru 1,5
10. Nafisza Muminova 0,5
11-12. Zsu Csen és Alina L’Ami 0

A 4. forduló párosítása:
Zhao Xue – Dronavalli Harika
Humpy Koneru – Hou Ji-fan
Tatjana Koszinceva – Nafisza Muminova
Anna Usenyina – Alina L’Ami
Zsu Csen – Tuvshintugs Batchimeg
Ju Wenjun – Elina Danieljan

Verőci Zsuzsa