Az Egyesült Arab Emírségbeli Sardzsában zajló Grand Prix-verseny második fordulójában ismét négy győzelem született, ezúttal a világossal játszók voltak eredményesebbek. Az indiai Dronavalli Harika másodszor is nyert, javított az indiai Humpy Koneru, kalandok után győzött a kínai Ju Wenjun. Az ukrán exvilágbajnoknő Anna Usenyina időzavarokkal fűszerezett partiban érvényesítette anyagi előnyét. Gyors pontosztozkodás született a kínai háziderbin, Zhao Xue és a világbajnoknő Hou Ji-fan játszmájában. A mongol Tuvshintugs Batchimeg kiremizte az orosz Tatjana Koszincevát.

SharjahGP-round2-13

A GP-verseny második fordulójában a világossal játszók domináltak, kiegyenlítették az első játéknapon összeszedett mínuszukat, 4-4-re áll a színek közti versengés. A forduló gyors döntetlennel indult, a kínai házirangadón Zhao Xue és Hou Ji-fan lépésismétléssel osztozott meg a ponton.

Megszerezte második győzelmét az indiai Dronavalli Harika, az üzbég Nafisza Muminova a kritikus állásban fölösleges gyalograblással került döntő hátrányba.
Az indiai Humpy Koneru a hidegzuhanyként ható első fordulóbeli veresége után javított. A román Alina L’Ami a királyindiai védelmű partiban mindkét szárnyon próbált akciózni, de kísérletei kudarcba fulladtak.

A kínai Ju Wenjun győzelme „döcögősen” született meg, a katari Zsu Csen esélyes minőségáldozatot hagyott figyelme kívül. A kalandos középjáték után az alapsor gyengesége miatt került hátrányba, Ju Wenjun válogathatott a nyerések között.

SharjahGP-round2-17

Az ukrán Anna Usenyina maratoni hosszúságú, időzavarokkal fűszerezett partiban mért vereséget az örmény Elina Danieljanra. A kapkodásban mindketten sokat hibáztak, hol nyerés, hol remiesély maradt kihasználatlanul, Usenyina anyagi előnyét végül érvényesítette.

A viadal rajtjának meglepetésembere a mongol Tuvshintugs Batchimeg, Koneru elleni nyerése után ma a kétszeres orosz olimpiai bajnoknő Tatjana Koszincevától rabolt fél pontot.

banner_tourlogo

A 2. forduló eredményei:
Zhao Xue (kínai, 2508) – Hou Ji-fan (kínai, 2661) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 22)
Dronavalli Harika (indiai, 2521) – Nafisza Muminova (2315) 1 – 0 (Angol megnyitás, 50)
Humpy Koneru (indiai, 2598) – Alina L’Ami (román, 2446) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 48)
Tatjana Koszinceva (orosz, 2494) – Tuvshintugs Batchimeg (2346) döntetlen (Spanyol megnyitás, 45)
Anna Usenyina (ukrán, 2487) – Elina Danieljan (örmény, 2490) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 103)
Zsu Csen (katari, 2461) – Ju Wenjun (kínai, 2559) 0 – 1 (Pirc védelem, 52)

A verseny állása:
1.Dronavalli Harika 2 pont
2-6. Tuvshintugs Batchimeg, Anna Usenyina, Ju Wenjun, Hou Ji-fan és Zhao Xue 1,5
7-8. Humpy Koneru és Tatjana Koszinceva 1
9. Elina Danieljan 0,5
10-12. Zsu Csen, Alina L’Ami és Nafisza Muminova 0

A 3. forduló párosítása:
Ju Wenjun – Zhao Xue
Elina Danieljan – Zsu Csen
Tuvshintugs Batchimeg – Anna Usenyina
Alina L’Ami – Tatjana Koszinceva
Nafisza Muminova – Humpy Koneru
Hou Ji-fan – Dronavalli Harika

Verőci Zsuzsa