A norvég világbajnok, a világranglistát vezető 23 éves Magnus Carlsen St. Louisban játssza a novemberi világbajnoki döntő, az indiai Viswanathan Anand elleni visszavágó előtt utolsó versenyét. Tavaly Carlsen főpróbája sikeres volt, a Sinquefield Cup megnyerésével „melegített” a csennaji döntőre. A norvég világelső idén a világranglistán második örmény Levon Aronjannal, a harmadik olasz Fabiano Caruanával, az ötödik amerikai Hikaru Nakamurával, a nyolcadik bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval és a kilencedik francia Maxime Vachier-Lagrave-val vív majd igazi presztízscsatát. Az augusztus 27-én kezdődő viadal 315 ezer dollár összdíjazású, a győztes 100 ezerrel gazdagodhat. A torna hivatalos honlapja http://saintlouischessclub.org/, a fordulók magyar idő szerint 21 órakor kezdődnek, a tízedik játéknapon 19 órakor. Félidőben, szeptember 1-én lesz szabadnap. Az esetleges holtversenyt rájátszás döntené el.

IMG_2196

A sakkrajongók a bőség zavarában „szenvednek”, tíz nappal a norvégiai Tromsøben megrendezett 41. sakkolimpia után a női sakkozás legjobbjai már a 2013/14-es Grand Prix-sorozat utolsó versenyén viaskodnak, szerdától St. Louisban pedig megkezdődik a hat résztvevős, kétfordulós szuperverseny, ahol a világranglista első tíz helyezettjéből hatan játszanak. A 315 ezer dollár összdíjazású torna a világranglista-vezető, világbajnoki címvédő norvég Magnus Carlsen számára főpróba a novemberre tervezett 12 játszmás világbajnoki döntő előtt, amelyet immár a kihívó Viswanathan Anand ellen Szocsiban kell megvívnia. A 23 éves Carlsen kérését a döntő elhalasztására a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov visszautasította. A norvég világelső címvédőként St.Liusban igazi presztízscsatákat is vív majd riválisaival, valamennyien a top 10 tagjai. A győztes 100 ezer dollárral gazdagodik, a hatodik helyezett húszezerrel „vigasztalódhat”.

A 2. Sinquefield Cup résztvevői:
Magnus Carlsen (norvég, 2877, 1)
Levon Aronjan (örmény, 2805, 2)
Fabiano Caruana (olasz, 2801, 3)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2787, 5)
Veszelin Topalov (bolgár, 2772, 8)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2768, 9)

DSCN0156

A sakkolimpián Magnus Carlsennek hazai pályán, a média fokozott érdeklődése mellett nem volt könnyű dolga. Minden lépését követték, társai is tőle várták a „megváltó” győzelmeket. Magnus a legnagyobb riválisai ellen jól szerepelt, Aronjannal sötéttel remizett, Caruanát ismét legyőzte, de a hajrában két érzékeny vereséget is szenvedett, a német Arkadij Naiditsch és a horvát Ivan Saric is vereséget mért rá, a 14. helyre rangsorolt norvég válogatott csak 29. lett, Carlsen – 7,3 Élő-ponttal zárt. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az éltáblán a legjobb lett, de hazája válogatottja ezúttal sem játszott főszerepet. Topalov azonban a gyengébbek ellen sikerrel játszott.

A címvédő örmények kezdettől fogva bizonytalankodtak, csak nyolcadikok lettek. Csalódást okozott az olasz csapat is az 52. helyezésével, Aronjan és Caruana minimális pontveszteséggel „megúszta”. A rajtlistán hatodik amerikai együttesnek esélye sem volt dobogós helyezésre, tizennegyedikként végzett, Nakamura – 5,4-gyel végzett. A harmadikkét jegyzett franciák a hajrá izgalmait nem bírták, az éltáblán Vachier-Lagrave hozta a tőle elvárt eredményt.

A Nemzetközi Sakkszövetség jelentős késéssel és változással hirdette meg a 2014/15-ös Grand Prix-sorozatot. A korábbiaktól eltérően csak négy versenyre kerül sor, meglehetősen feszített a tempó. Bakuban október 1. és 15. között lesz az első torna, majd október 20. és november 3. közötti időpontban Taskent a rendező. Teheránban 2015. február 14-től csatáznak, majd Moszkvában május 13-tól kezdődő viadallal fejeződik be a sorozat. A tizenhat résztvevőnek három tornán kell játszania, valamennyi eredmény számít az összetett pontversenybe. Tizenegyen az eredeti versenykiírás szerint kvalifikálták magukat. A világbajnok Magnus Carlsen, kihívója, Viswanathan Anand, a tavalyi Világkupa első négy helyezettje – Vlagyimir Kramnyik, Dmitrij Andrejkin, Jevgenyij Tomasevszkij és Maxime Vachier-Lagrave -, Élő-pontjai alapján Levon Aronjan, Fabiano Caruana, Alekszandr Griscsuk, Hikaru Nakamura és Veszelin Topalov. A rendezők egy-egy nagymestert jelölhetnek, a FIDE elnöke egy sakkozónak adhat szabadkártyát. A részvételre jogosultaknak augusztus 27-ig kell megerősíteniük részvételi szándékukat, borítékolhatjuk, hogy Carlsen és Anand távol marad a csatározástól! A tartalékok sorrendje: Szergej Karjakin, Borisz Gelfand és Sahriyar Mamedgyarov.

Verőci Zsuzsa