A GP-tornán Hou Ji-fan győzelemmel, Koneru vereséggel rajtolt

Sardzsában, az Egyesült Arab Emírségek harmadik legnagyobb városában ma lejátszották a hat versenyből álló női Grand Prix-sorozat utolsó tornájának első fordulóját. A viadal nagy meglepetéssel kezdődött, az összetett pontversenyben vezető indiai Humpy Koneru vereséggel rajtolt, a mongol Tuvshintugs Batchimeg kihasználta fatális hibáját. Koneru legnagyobb riválisa, a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan pontos manőverezéssel bevezetett támadással nyert. A kínai Zhao Xue és az indiai Dronavalli Harika csatlakozott még a győztesek négyeséhez.

sharjahWGP-1round-10

A GP-sorozat utolsó tornáján az első forduló óriási meglepetését az összetett pontversenyben vezető indiai Humpy Koneru veresége jelentette. A világranglistán harmadik Koneru a sakkolimpián nem játszott a válogatottban, augusztus 13-án férjhez ment. A házasságkötése utáni első partijában többször is hibázott, a vezérért nem kapott elegendő kompenzációt, a 32. lépésben fatális bakit vétett, amit a mongol Tuvshintugs Batchimeg gond nélkül használt ki. Koneru a váratlan vereséggel komoly lépéshátrányba került a kínai világbajnoknő Hou Ji-fannal szemben.

SharjahGP-round1-press-31

A világbajnoknő pontos manőverezéssel őrizte előnyét, a legjobb pillanatban csoportosította át haderejét, az üzbég Nafisza Muminova királya ellen döntő támadást indított.

Győzelemmel rajtolt a kínai Zhao Xue és az indiai Dronavalli Harika. A katari Zsu Csen és a román Alina L’Ami meghívása miatt az ACP (Profi Sakkozók Szövetsége) is értetlenségét fejezte ki a ranglistán elfoglalt szerény helyezésük ürügyén.

Az ukrán exvilágbajnoknő Anna Usenyinát a megszokott időzavara akadályozta abban, hogy kedvezőbb esélyét kihasználja. A forduló másik pontosztozkodása az örmény-orosz rangadón született meg. Elina Danieljan a sakkolimpián legyőzte az éltáblán játszó Katyarina Lahnót, míg Tatjana Koszinceva önmagát „száműzte” az orosz válogatottból a kapitánnyal, Szergej Rublevszkijjel vívott értelmetlen harca miatt.

sharjahWGP-1round-08

Az első forduló eredményei:

Zsu Csen (katari, 2461) – Zhao Xue (kínai, 2508) 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 68)

Ju Wenjun (kínai, 2559) – Anna Usenyina (ukrán, 2487) döntetlen (Angol megnyitás, 32)

Elina Danieljan (örmény, 2490) – Tatjana Koszinceva (orosz, 2494) döntetlen (Vezércsel, 51)

Tuvshintugs Batchimeg (mongol, 2346) – Humpy Koneru (indiai, 2598) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 36)

Alina L’Ami (román, 2446) – Dronavalli Harika (indiai, 2521) 0 – 1 (Vezércsel, 56)

Nafisza Muminova (üzbég, 2315) – Hou Ji-fan (kínai, 2661) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 42)

A 2. forduló párosítása:

Zhao Xue – Hou Ji-fan

Dronavalli Harika – Nafisza Muminova

Humpy Koneru – Alina L’Ami

Tatjana Koszinceva – Tuvshintugs Batchimeg

Anna Usenyina – Elina Danieljan

Zsu Csen – Ju Wenjun

Verőci Zsuzsa