A Magyarország-Lengyelország mérkőzés harmadik fordulójában férficsapatunk egypontos győzelmet aratott. Öt döntetlen mellett Rapport Richárd sötéttel nyert a lengyelek legjobbja, Radoslaw Wojtaszek ellen. Ricsi minőséget áldozott, szabadgyalogja, királyának betörési lehetősége döntötte el a csatát. Félidőben válogatottunk 10-8-ra vezet. Női együttesünk fordulatokban gazdag meccse döntetlennel ért véget, de a találkozón négy parti is eldőlt. Csapatunkból Mádl Ildikó és Papp Petra nyert, a lengyeleknél Monika Socko és Iweta Rajlich győzött, a vendégek megőrizték kétpontos előnyüket.

IMG_4947

Másodszor győzött férficsapatunk egy ponttal, öt döntetlen mellett Rapport Richárd újabb győzelméhez gratulálhatunk. A lengyelek legjobbjával, Radoslaw Wojtaszekkel a holland védelemben igen eredeti változatot játszott meg. Wojtaszek láthatóan tétovázott a lehetőségek között, míg Ricsi terve adott volt, a királyszárnyon akciózott. Nem értettük, hogy Wojtaszek miért késlekedett az f3 lépéssel, elégedetten figyelhettük, amikor nagymesterünk futója megjelent e2-ön, a világos bástyák mozgásterét szűkítve. Ricsi jó érzékkel minőséget áldozott, ettől kezdve már csak az volt a kérdés, hogy a világos védvonalát miként tudja áttörni. A terve bevált, jól kombinálta az f3 gyalog erejére, a király betörési lehetőségére épített akcióját, remek győzelme a forduló megnyerését jelentette.

IMG_4952

Polgár Judit és Bartosz Socko az orosz huszárjátékban vívott elméleti párbajt is. Judit 15.Bc1 újítására Socko jól reagált, huszárjának előörs mezőt épített ki b3-on.Egy picit megijedtünk, amikor sötét bástyája betört a második sorra, a királyállást felszakító manőverrel Judit remit adó bástyavégjátékra egyszerűsített.

IMG_4984

Eredeti vezércselt láttunk Grzegorz Gajewski és Almási Zoltán játszmájában. Nagymesterünk kis előnybe került, de a sorozatos cserékkel a lengyel sakkozó kiharcolta a döntetlent.

Joggal volt elégedetlen Berkes Ferenc mai partijával. A korai d5-ös cserével csak megkönnyítette Mateusz Bartel játékát, könnyebben találhatta meg a jó lépéseket. Egy pillanatban Fecó maga is aggódott, de Bartel nem találta meg a királylépést, a cserékkel elkerülhetetlenné vált a döntetlen.

Kicsit kedvezőbb pozícióból remizett Erdős Viktor. Az ún. sündisznó állásban Dariusz Swiercz jól megszervezte védekezését, a legjobb pillanatban húzta meg a „felszabadító” d5 lépést, a lebonyolításnál Viktor vezért adott két bástyáért, a hetedik soron felvonultatott bástyái biztosították az örökös sakkot.

Hosszas manőverező partiban kiegyenlített erők küzdelmében osztozott meg a ponton Jan-Krzysztof Duda és Balogh Csaba.

A 3. forduló eredményei:
Férfiak
Magyarország – Lengyelország 3,5 – 2,5

a1b3 Erdős Viktor (2647) – Dariusz Swiercz (2613) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 46)
a2b2 Berkes Ferenc (2665) – Mateusz Bartel (2641) döntetlen (Holland védelem, 32)
b1a3 Jan-Krzysztof Duda (2587) – Balogh Csaba (2648) döntetlen (Spanyol megnyitás, 51)
b6a4 Grzegorz Gajewski (2650) – Almási Zoltán (2692) döntetlen (Vezércsel, 42)
b5a5 Radoslaw Wojtaszek (2715) – Rapport Richárd (2701) 0 – 1 (Holland védelem, 63)
a6b4 Polgár Judit (2685) – Bartosz Socko (2622) döntetlen (Orosz huszárjáték, 56)

Összesített eredmény:
Magyarország – Lengyelország 10 – 8
(3 – 3, 3,5 – 2,5, 3,5 – 2,5)

A 4. forduló párosítása:
a1b4 Erdős Viktor – Bartosz Socko
b6a2 Gregorcz Gajewski – Berkes Ferenc
a3b5 Balogh Csaba – Radoslaw Wojtaszek
a4b1 Almási Zoltán – Jan-Krzysztof Duda
b2a5 Mateusz Bartel – Rapport Richárd
b3a6 Dariusz Swiercz – Polgár Judit

IMG_4976

A női válogatottak harmadik összecsapása váratlan fordulatok, kihagyott esélyek után 3-3-mal ért véget. Papp Petra gyors győzelmével indult a találkozó. A szicíliai védelem Richter-Rauser változatában jobban kiismerte magát, Klaudia Kulon a gyalogvesztésért ellenjátékot nem kapott. Petra támadóan lépett fel, g gyalogja szép utat tett meg, míg beáldozva magát a tetszetős nyerést biztosította.

Sajnos Gara Tícia tegnapi oly jó játéka után a mai napon már a nyitásban hibázott. Monika Socko kottából játszhatott, férje, Bartosz három éve már nyert a variban. A lengyelek legjobbja gyalogelőnyös huszárvégjátékra egyszerűsítve győzött.

IMG_4977

Nem igazán értettük Joanna Majdan-Gajewski korai tisztáldozatát. Elkönyveltük, hogy Mádl Ildikó könnyedén hárítja majd a látszatfenyegetéseket. Többször is előnyét fokozó lépést hagyott ki, Időzavarban váratlanul komoly esélyt adott ellenfelének, aki ki is remizhette volna korábban sima vesztést ígérő állását. A felkínált eséllyel szerencsére nem élt, Ildikó megszervezte a védelmet, és megszerezte első győzelmét.

A legkevésbé sem kellett aggódni a sötéttel játszó Vajda Szidóniáért, biztos kézzel egyenlített ki, logikus volt a viszonylag korai békekötés.

A legnagyobb fordulat Rudolf Anna és Iweta Rajlich partijában következett be. A lengyel nagymesternő fölöslegesen áldozott minőséget, Anna előnybe került. Örültünk annak, hogy bőven volt ideje is, de a tervezett támadása közepette ismét időzavarba került. A kapkodásban Rajlich vesztőt húzott, Anna egylépéses nyerést hagyott ki, sőt el is vesztette a játszmát.
Sajnos Gara Anita a biztos nyerést ígérő partiját elremizte Karina Szczepkowska-Horowska ellen. Többször is döntő előnyt érhetett volna el, a lebonyolításkor csak gyalogot nyert. A lengyel sakkozónő sikerrel aktivizálta tisztjeit, gondokat okozott Anitának, aki a második időzavarban már nem tudta érvényesíteni előnyét.

A 3. forduló eredményei:
Nők
Magyarország – Lengyelország 3 – 3

a1b3 Papp Petra (2296) – Klaudia Kulon (2344) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 30)
a2b2 Gara Anita (2333) – Karina Szczepkowska-Horowska (2377) döntetlen (Kettős huszárjáték, 70)
b1a3 Monika Socko (2463) – Gara Tícia (2327) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 43)
b6a4 Joanna Majdan-Gajewski (2418) – Mádl Ildikó (2328) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 60)
b5a5 Marta Bartel (2312) – Vajda Szidónia (2352) döntetlen (Királyindiai védelem, 32)
a6b4 Rudolf Anna (2297) – Iweta Rajlich (2398) 0 – 1 (Pirc védelem, 44)

Összesített eredmény:
Magyarország – Lengyelország 8 – 10
(1 – 5, 4 – 2, 3 – 3)

A 4. forduló párosítása:
a1b4 Papp Petra – Iweta Rajlich
b6a2 Majden-Gajewski – Gara Anita
a3b5 Gara Tícia – Marta Bartel
a4b1 Mádl Ildikó – Monica Socko
b2a5 Karina Szczepkowska-Horowska – Vajda Szidónia
b3a6 Klaudia Kulon – Rudolf Anna

Verőci Zsuzsa