Rapport időzavarban hibázott, Navara kihasználta a felkínált esélyt

A Bielben zajló szuperverseny harmadik játéknapján mindhárom játszma döntéssel végződött. Rapport Richárd a Csigorin védelmű partiban időzavarban kedvező esélyt szalasztott el, a cseh David Navara a felkínált eséllyel élni tudott. Meglepetés, hogy az angol Michael Adams világossal kapott ki, a címvédő Maxime Vachier-Lagrave könnyed játékkal nyert. A lengyel Radoslaw Wojtaszek is megszerezte első győzelmét, az ukrán Pavel Eljanov másodszor szenvedett vereséget. Rapport negyedik játszmájában világos lesz Vachier-Lagrave ellen.

GMT_GM_Rapport_GM_Navara

Sötéttel játszva Rapport Richárd másodszor is a Csigorin védelem mellett döntött. A cseh David Navara elleni partijában korai vezércserét láttunk, s mindketten a bonyolult középjátékban kockázatokat vállaltak. Nagymesterünk szabadgyalogja remek esélyt kínált, de időzavarban többször hibázott, játék volt a tűzzel a választott folytatása. A szuperversenyeken, a rangos párharcokban rutint szerzett Navara a kritikus állásokban megőrizve hidegvérét kihasználta Ricsi bakijait.

Az angol Michael Adams tőle szokatlan módon világossal szenvedett vereséget. A francia Maxime Vachier-Lagrave a felkínált eséllyel élni tudott. A címvédő pontos játékkal meglepő könnyedséggel nyert.

A lengyel Radoslaw Wojtaszek is megszerezte első győzelmét. Az indiai exvilágbajnok egyik szekundánsa elsősorban kitűnő megnyitáselméleti felkészültségéről ismert. Az ukrán Pavel Eljanov ezt most saját bőrén is megtapasztalhatta. A végjátékban a különböző színű futók mellett is Wojtaszek haderejének aktivitása eldöntötte a pont sorsát.

A 3. forduló eredményei:
Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733) – Pavel Eljanov (ukrán, 2723) 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 58)
Michael Adams (angol, 2740) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 36)
David Navara (cseh, 2724) – Rapport Richárd (magyar, 2671) 1 – 0 (Csigorin védelem, 48)

A verseny állása:
1-3. Maxime Vachier-Lagrave, Radoslaw Wojtaszek és David Navara 2 pont
4. Michael Adams 1,5
5. Rapport Richárd 1
6. Pavel Eljanov 0,5

A 4. forduló párosítása:
Michael Adams – Pavel Eljanov
David Navara – Radoslaw Wojtaszek
Rapport Richárd – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa