A generációs párbajban Rapport királycselt játszott Adams ellen, a csata örökös sakkal lett döntetlen

A bieli szuperverseny második fordulójában Rapport Richárd világossal játszva remizett az angol Michael Adamsszel. A generációs párbajban nagymesterünk a királycselt választotta, az érdekes küzdelem örökös sakkal lett döntetlen. Tegnapi veresége után javított a cseh David Navara, az ukrán Pavel Eljanov ellen nyert. A francia Maxime Vachier-Lagrave és a lengyel Radoslaw Wojtaszek békés partiban osztozott meg a ponton. Rapport harmadik partiját sötéttel Navara ellen játssza.

rapportadams01

Pályafutása során Rapport Richárd először mérkőzött meg Michael Adamsszel. Nagymesterünk 1996-ban született, Adams 1993-ban már mindkét világbajnoki ciklusban világbajnokjelölt lett, 1997-ben világbajnok-jelölti döntőt játszott Viswanathan Ananddal, 2004-ben a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán pedig döntős. Több, mint két évtizede a szuperversenyek állandó résztvevője az univerzális stílusú angol nagymester.

Ricsi világossal a királycsel mellett döntött. Nem először vetette be ezt a fegyvert, amely valljuk be nem tartozik éppen szupernagymesterek megnyitási repertoárjába. Ismerte, elemezte a 2011-es London Chess Classic torna utolsó fordulójában játszott Nakamura-Adams partit. Az amerikai sakkozó nem kis szerencsével megnyerte a játszmát, időzavarban Adams többször is nyerést hagyott ki. Adams a 3…d5-ös változat mellett döntött, Ricsi már az 5. lépésben eltért a Londonban látott változattól. Érdekes küzdelem alakult ki, nagymesterünk igen eredetien, kockáztatva kezelte az állást, míg Adams lépései a klasszikus sakkiskolát idézték. A kritikus állásban Adams a fonalas lebonyolítást, az örökös sakkhoz vezető változatot választotta gyalogelőnyös végjáték helyett.

navara02

Tegnapi veresége nem törte le a cseh David Navarát. Maga is elemezte a twitteren a különböző színű futós végjáték kritikus állásait, amely helyes védekezés esetén döntetlen lehetett volna, de természetesen megemlítette, hogy Adams a középjátékban szép nyerést hagyott ki. Az ukrán Pavel Eljanov a nyitást meglehetősen furcsán kezelte, futópárt engedélyezett ellenfelének. A vezércserék követően anyagi hátrányba került. Az esélyesebb védekezést elmulasztva taktikai trükköt elnézve kényszerült feladásra.

A tavalyi bieli szuperverseny első két helyezettje, a francia Maxime Vachier-Lagrave és a lengyel Radoslaw Wojtaszek katalán megnyitású partiban osztozott meg a ponton.

biel-logo

A 2. forduló eredményei:
Pavel Eljanov (ukrán, 2723) – David Navara (cseh, 2724) 0 – 1 (Vezérgyalog megnyitás
Rapport Richárd (magyar, 2671) – Michael Adams (angol, 2740) döntetlen (Királycsel, 33)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733) döntetlen (Katalán megnyitás, 33)

A verseny állása:
1.Michael Adams 1,5 pont
2-5. Rapport Richárd, Radoslaw Wojtaszek, Maxime Vachier-Lagrave és David Navara 1
6. Pavel Eljanov 0,5

A 3. forduló párosítása:
Radoslaw Wojtaszek – Pavel Eljanov
Michael Adams – Maxime Vachier-Lagrave
David Navara – Rapport Richárd

Verőci Zsuzsa