A bieli szuperverseny negyedik fordulójában Rapport Richárd világossal játszva remizett a címvédő Maxime Vachier-Lagravevel. Minimális előnye volt az angol megnyitású partiban, ellenfele átmeneti gyalogáldozattal egyenlítette ki esélyeit. A játéknapot a cseh David Navara fantasztikus királyvándorlása tette emlékezetessé, a lengyel Radoslaw Wojtaszek a bonyodalmak közepette remizhetett volna. A mesterhármassal Navara félpontos előnnyel vezet. Az angol Michael Adams világossal második játszmáját vesztette el. Az ukrán Pavel Eljanov két vereség után nyert, Adams könnyűtisztjei kelepcébe kerültek. Rapport ötödik partiját sötéttel Eljanovval vívja.

rapportr41

A bieli szuperverseny negyedik játéknapján Rapport Richárd előző napi veresége után a címvédő Maxime Vachier-Lagrave ellen óvatos megnyitást választott. Az angol megnyitásban korai vezércserét láttunk, nagymesterünk minimális előnyt ért el, Vachier-Lagrave átmeneti gyalogáldozattal egyenlítette ki esélyeit.

navarar41

A forduló legnagyobb, legérdekesebb küzdelmét a cseh David Navara és a lenygel Radoslaw Wojzaszek vívta. Navara a szicíliai védelem Najdorf-változatában elkerülte a lépésismétléses remit, hanem királyával fantasztikus vándorútra indult. A vezérek nélküli bonyolult középjátékban Navara játszott kevesebb hibával, Wojtaszek a feszültség közepette többször is hibázott. Navara a mesterhármassal félpontos előnnyel vezet.

A győzelemmel rajtoló angol Michael Adams világossal játszva szenvedte el második vereségét, az ukrán Pavel Eljanov két egymást követő vereség után először tudott nyerni. Adams kecsegtető állást rontott el, Eljanov már az időkontroll után mért csapást a világos könnyűtisztek sebezhető helyzetére.

A 4. forduló eredményei:
Michael Adams (angol, 2740) – Pavel Eljanov (ukrán, 2723) 0 – 1 (Szláv védelem, 50)
David Navara (cseh, 2724) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 48)
Rapport Richárd (magyar, 2671) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731) döntetlen (Angol megnyitás, 43)

A verseny állása:
1.David Navara 3 pont
2. Maxime Vachier-Lagrave 2,5
3. Radoslaw Wojtaszek 2
4-6. Michael Adams, Rapport Richárd és Pavel Eljanov 1,5

Az 5. forduló párosítása:
Pavel Eljanov – Rapport Richárd
Maxime Vachier-Lagrave – David Navara
Radoslaw Wojtaszek – Michael Adams

Verőci Zsuzsa