Mándokon, a Forgách kastélyban megkezdődött a 62. Női Sakkbajnokság. A nyolc résztvevős viadal rajtlistáját Gara Tícia vezeti. Három éve Hévízen rendeztek utoljára körmérkőzéses bajnokságot, Gara Anita másfél pontos előnnyel végzett az élen, negyedszer lett bajnok. Papp Petra 2012-ben Kisvárdán bizonyult a legjobbnak. Az első fordulóban a Gara nővérek egymás elleni partija testvéries döntetlennel ért véget, Petra győzelemmel rajtolt. Fordulatos küzdelemben, taktikai motívumokban gazdag partit nyert Havanecz Bianka, az időzavar árnyékában lépést ismételt Terbe Julianna és Marjanovics Annamária.

A bakui sakkolimpia előtt válogatóverseny is a Mándokon ma kezdődött női sakkbajnokság. A nyolcfős mezőnyben öten a válogatott keret tagjai, a sokszoros olimpikonok, Gara Tícia és Anita, valamint Papp Petra mellett Havanecz Bianka és Marjanovics Annamária számára nagy lehetőség a sikeres bemutatkozásra. Válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang anyai szerepkörben, a tavalyi nyílt bajnokság győztese, Vajda Szidónia nem fogadta el a meghívást, ahogy Rudolf Annát sem látjuk a bajnokságon.

A 2012-es bajnokság győztese, Papp Petra könnyűnek nevezhető győzelemmel rajtolt. Göcző Melinda már a nyitásban hátrányba került, ami lépésről-lépésre nőtt. A centrumáttörés eldöntötte a parti sorsát.

Fordulatokban gazdag összecsapást hozott Havanecz Bianka és Szente-Varga Fruzsina küzdelme. Taktikai lehetőségekben bővelkedő csatájukban végzetes vezérlépést követően végül a nagyátló gyengesége döntött Bianka javára.

Az időzavar árnyékában lépésismétléssel lett döntetlen Terbe Julianna és Marjanovics Annamária spanyol megnyitásban vívott csatája. Mindketten esélyt szalasztottak el, világos minőségáldozata sötét pontatlanságának köszönhetően nyerőesélyt adott, de a kínálkozó lehetőséget Julianna nem használta ki.

Testvéri pontosztozkodás született Gara Anita és Tícia partijában.

Az első forduló eredményei:
Terbe Julianna (2193) – Marjanovics Annamária (2193) döntetlen (Spanyol megnyitás, 34)
Havanecz Bianka (2242) – Szente-Varga Fruzsina (2156) 1 – 0 (Benoni védelem, 36)
Papp Petra (2327) – Göcző Melinda (2200) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 46)
Gara Anita (2342) – Gara Tícia (2359) döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 20)

A 2. forduló párosítása:
Marjanovics Annamária – Gara Tícia
Göcző Melinda – Gara Anita
Szente-Varga Fruzsina – Papp Petra
Terbe Julianna – Havanecz Bianka

Verőci Zsuzsa