Két nagy meglepetés a női bajnokság második fordulójában, Havanecz Bianka kettős győzelemmel vezet

Mándokon, a Forgách Kastélyban zajló 62. Női Bajnokság második fordulójában két meglepetés is született. Marjanovics Annamária kihasználta Gara Tícia nagy hibáját, gyalogot nyert, kölcsönös időzavarban másodszor is az alapsor gyengesége döntötte el a játszmát. Már a nyitásban bajba kerülhetett volna Papp Petra, az egyenlő esélyű végjátékot elvesztette Szente-Varga Fruzsina ellen. Fordulatokban gazdag küzdelmet vívott Göcző Melinda és Gara Anita, mindketten esélyt szalasztottak el, Anita örülhetett végül a győzelemnek. Havanecz Bianka második nyerését könyvelhette el, Terbe Julianna gyalogelőnyös állásban hibázott. Bianka remekül használta ki a felkínált taktikai lehetőséget.

A bajnokság második játéknapján mind a négy játszma döntéssel végződött. Fordulatokban gazdag küzdelmeket láttunk, taktikai elnézések, kihagyott esélyek, időzavarok jellemezték a megalkuvás nélküli csatákat. Két meglepetés is született, olimpiai válogatottunk két tagja, Gara Tícia és Papp Petra vereséget szenvedett.

marjanovicsgarat_379

Kétszer is az alapsor gyengesége okozta Tícia váratlan botlását, amit Marjanovics Annamária jól használt ki.

Már a nyitásban bajba kerülhetett volna Papp Petra, a nagy előnyhöz vezető folytatást azonban Szente-Varga Fruzsina kihagyta. Kisebb adok-kapok után a végjáték esélyeit egyenlőnek ítéltem, amikor Petra rossz döntést hozva reménytelen bástyavégjátékba keveredett.

goczogara_382

A legtöbb fordulatot Göcző Melinda és Gara Anita csatája hozta. Anita centrumrobbantási kísérletére Melindának volt ellenszere, de a bonyodalmakban eltévedt. Anita is nagy esélyt szalasztott el, majd ismét ellenfele rontott. Az utolsó hibát Melinda követte el.

terbehavanecz_390

Kettős győzelemmel Havanecz Bianka vezet. Terbe Julianna gyalogelőnyös pozícióban taktikai elnézést követett el, kettős támadására Bianka tetszetős ellencsapással válaszolt, és nyerte meg a játszmát.

A 2. forduló eredményei:Marjanovics Annamária (2193) – Gara Tícia (2359) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 52)
Göcző Melinda (2200) – Gara Anita (2342) 0 – 1 (Királyindiai védelem, 62)
Szente-Varga Fruzsina (2156) – Papp Petra (2327) 1 – 0 (Négyes huszárjáték, 57)
Terbe Julianna (2193) – Havanecz Bianka (2242) 0 – 1 (Vezérgyalog megnyitás, 35)

A bajnokság állása:
1.Havanecz Bianka 2 pont
2-3. Marjanovics Annamária és Gara Anita 1,5
4-5. Szente-Varga Fruzsina és Papp Petra 1
6-7. Gara Tícia és Terbe Julianna 0,5
8. Göcző Melinda 0

A 3. forduló párosítása:
Havanecz Bianka – Marjanovics Annamária
Papp Petra – Terbe Julianna
Gara Anita – Szente-Varga Fruzsina
Gara Tícia – Göcző Melinda

Verőci Zsuzsa