A Grand Prix versenysorozat 2020-ban elmaradt, majd 2021-ben – szintén a pandémia árnyékában – maradt a „gyors lefolyású” meghívásos bajnokság, így az új versenyrendszer premierjére csak idén kerülhetett sor. Ugyan a tavasz kezdetét még az óvatosság jellemezte a versenyrendezés terén, de május-június során sikerült végig vinni a teljes GP versenyt, amelynek végső állomása a korcsoportos magyar bajnokság volt Egerben. Ez a verseny a bajnokok bajnoksága, ahol korcsoportonként a legeredményesebb tíz versenyző küzd a magyar bajnoki helyezésekért, a világversenyekre történő kvalifikációért, mindezt a legigazságosabb körmérkőzéses formában.

A GP versenysorozat kemény próbatétel volt, szoros verseny zajlott a selejtező versenyeken és néhol egyetlen pont döntött a körmérkőzéses döntőbe jutáshoz szükséges 1-10 helyezésekről. Érdekes helyzetek is adódtak, volt több olyan játékos (pl. Csernyik Márk és Szegedy Mátyás) akinek két verseny elegendő volt a döntőbe kerüléshez. Bravúros teljesítmények!

A 16 és 18 éves korcsoportokban az adott korcsoport ranglista (1-10) helyezettjei vehettek részt a döntőben, a versenyt megelőző félév Élő-pont átlaga alapján. Ezekben a korcsoportokban volt néhány távolmaradó, így a döntő mezőnyében néhol 6 vagy 7 fő nevezett csupán. Ez sajnálatos dolog, de vannak erősebb korosztályok, ahol komoly versengés zajlik és a legjobbak vállalják a játékot, közülük néhányan pl. egyenesen az EB csapatversenyt követő, egyéni rapid és villámversenyről érkeztek az OB-ra. (Gratulálunk a kiváló eredményekhez!) Karácsonyi Gellért a legidősebb korosztály esélyeseként jött, látott és hibátlan teljesítményt nyújtva győzött, 38 élő-pontot söpört be, a hatból-hatos versenyzéssel. A 16 évesek között Pásztor Balázs igazolta az esélyességét és veretlenül végzett az élen.

A mezőny teljes létszáma kereken 100 fő lett, érdekes, hogy a GP versenyből bejutók a fiúknál szinte teljes létszámmal szerepeltek a döntőben, itt csak egy-egy tartalék pozíció kapott játéklehetőséget. Ebből a szempontból is kiemelkedett az F14 korcsoport, ahol a legszínvonalasabb mezőny állt össze. A „halál csoportban” legalább 4-5 fő számított esélyesnek a bajnoki címre. A végeredmény mégis a papírformát hozta, Kolimár Kristóf könyörtelenül használta ki az ellenfelek hibáját és bár szoros versenyben, de harcos játékkal, megérdemelten végzett az élen. Bodrogi Bendegúz a selejtezők során bizonytalankodott ugyan, de a döntőben stabil játékkal, veretlenül harcolta ki a világversenyt jelentő ezüstérmet.

Nagyon kemény küzdelmet hozott az F12 csoport is, ahol a végső pillanatokban, – lényegében az utolsó játszmában – dőlt el csupán a dobogósok sorrendje. Erős csoport, sok tehetséges fiatallal, a következő időszak munkáján dől el, hogy ki lesz képes jövőre felzárkózni a 14 éves csoport szintjéhez, ahol Csernyik Márk és Mátyássy Lázár elég magasan tartja majd a lécet. Karácsonyi Bánk első helye kellemes meglepetés, amihez holtversenyes társa ifj Lehőcz József utolsó fordulós kisebb botlása (esélyes állást rontott remire) is kellett. A holtversenyt az egymás elleni eredmény döntötte el, így Bánk vitathatatlanul megérdemelten lett bajnok.

Az F10 verseny az utolsó forduló rangadóján izgalmas csatát hozott. A Minga-Nagy Ábel – Hangay Olivér mérkőzés döntött a végső sorrendről. Olivér jól indult a versenyen, egyébként is ígéretes formában versenyzett az utóbbi hónapban, de most a hajrá nem sikerült. Ábel a selejtezőkön is kiemelkedően szerepelt és a döntő utolsó három mérkőzését, a rangadókat is kiválóan oldotta meg. Jó versenyzői kvalitásokat mutatott a teljes versenysorozatban. Hegedűs Bernát szintén korcsoport fiatalként lett ezüstérmes, igazolta a selejtezőkben elért magas pontszámot.

A 8 évesek versenye a dobogós helyezések tekintetében másolta a GP verseny végeredményét. A Marton-John Álmos Kirán és Ilkó-Tóth András végeredményt eldöntő csatájára itt is az utolsó fordulóban került sor. A harmadik helyezett Szakolczai Alex elleni botlását Kirán, a rangadó megnyerésével tudta korrigálni. A végig élen álló Ilkó-Tóth Andrással a megszerzett pontokat tekintve is kiemelkedtek a mezőnyből.

A nyolc éves korosztály számára még nagyon hosszú a normál idejű sakk. Mind a játszmák ideje, mind a kilenc nap, így van ez még akkor is ha a VB, EB küzdelmein ők is kénytelenek ebben az időbeosztásban játszani. Ezért az OB azon kevés gyakorlási lehetőségek egyike, ahol a saját korosztályukkal mérkőzhetnek. Igaz, egy-egy forduló a western filmek pisztolypárbajait idézte, amikor megszólalt a 9 órát jelző harangszó, a villámkezek munkába léptek, volt olyan forduló amikor még egy óra sem telt el és már csak füstölgő „fegyvercsöveket”” láttunk. 😊

A nagy lányoknál, az L18-asok versenyében Juhász Judit az élen álló, végig vezető és kiválóan versenyző Koltai Dóra legyőzésével lett bajnok, tovább gyarapítva megszámlálhatatlan bajnoki címeinek listáját. Csak az ezüstérmes Sulyok Eszter ellen vesztett, aki szintén kiváló hajrájának köszönhetően végzett világversenyt jelentő helyen.

Karácsonyi Kata esélyesként, könnyű léptekkel és veretlenül végzett a 6 fős oda-vissza mérkőző L16 döntő élén. Egyedül az utolsó fordulóban, az ezüstérmes Buri Petra Zsuzsanna elleni mérkőzésen került bajba, de végül ellenfele döntetlen ajánlata mentette a menthetetlen bástyavégjátékot. El kell menni az OB-ra és mindenkit meg kell verni! – Ez volt az edzői utasítás. Papp Gábor nagymester tanítványai vállalták a játékot és végrehajtva az edzői utasítást megnyerték az OB-t. Gratulálunk mind a szemlélethez, mind az eredményekhez! A Karácsonyi gyerekek 3 arany és egy 4. helyezett versenyzővel zárták az OB-t a legeredményesebb sakkcsalád különdíját elnyerve. A legkisebb bajnok, Bánk edzője Akóts Gábor Fide-mester, aki korábban Pásztor Balázzsal (edzők: Berkes Ferenc és Sipos István) kiváló nevelőmunkát végzett és Bánk fejlesztése is láthatóan jó irányba halad.

A 14 éves lányok versenye kiegyensúlyozott csatát hozott, hullámzó játék jellemezte még a bajnok teljesítményét is. Komoly hibák és hiányosságok kerültek felszínre a verseny során, ami a szakemberek számára megmutatják a fejlesztés irányát. A tartalék helyről bejutó (igaz csak egy versenyen szerzett ponttal 12.) Nandin Erdene Davaademberel türelmes játéka hozta meg az eredményt, bár a hajrában két vereséget is elszenvedett, a jó rajtnak köszönhetően (6/5,5) még ez is belefért. Lazsádi Kerka Lilla egy rettenetes rajtot (3/0,5) követően óriási hajrát kivágva, – sorozatban öt győzelemmel – az utolsó fordulóban, taktikus döntetlennel biztosította az ezüstérmet. Kovács Réka a GP versenyeken is már kiemelkedően szerepelt és sokáig úgy tűnt az OB az ő versenye lesz, hat fordulóig vezette a versenyt, de a hajrában elfáradt és két fontos mérkőzést is elvesztett, majd az utolsó fordulóban, az utolsó esély is kimaradt az utolsó elleni csatában, ahol nem sikerült a teljes pont begyűjtése. A harmadik hely így kicsit csalódás lehet, de komolysága és sakkszeretete meghozza majd a bajnoki címet a következő évek során. Igéretes versenyévadot játszott.

Az L12-ben a GP eredménye alapján meglepetésnek könyvelhetjük el Kiss Inez győzelmét, a versenyen nyújtott teljesítménye alapján viszont egy magabiztos győzelemről árulkodik a tabella. A rajt-cél győzelemnek csak Balázs Szabina állta útját az utolsó fordulóban, így is másfél pontos előnnyel állhatott a dobogó felső fokára. Bíró Beáta a Rapid OB és az ORT megnyerését követően a korcsoport esélyesének számított, most is jól versenyzett, de miután két vereség is becsúszott, így a második helyre szorult a döntőben. Brieber Dorottya és Molnár Dalma Réka a bronzcsata holtversenyesei lettek. Dorottya a tartalék helyről nevezett és okozott meglepetést, az ORT versenyen már az élmezőnyben szerepelt 5. helyezéssel a mostani bronzérme remélhetőleg kedvet hoz az aktív versenyzéshez! Molnár Dalma Réka az EB ezüstérmes csapat tagjaként érkezett és amíg Ineznek a sorozatterhelés jót tett, addig Réka a verseny második felére elfáradt és nem jöttek a pontok. A korosztály mindenesetre ígéretes, nekem Farkas Sára, Tóth Kinga és Balogh Borbála részvétele nagyon hiányzott és remélem, hogy jövőre ők is ott lesznek majd a döntőn!

A 10 éves lányok között Hangay Lilla győzelme meglepetés, a GP verseny ötödikeként jutott a döntőbe, ahol a rangadó mérkőzések nagyrészét megnyerve állt az élre, egyedül a végeredményben ezüstérmes Hangyál Anna ellen vesztett, aki már a selejtezők során is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Ferenczy Nóri a győzelemre esélyes, GP győztes Illés-Nagy Nórával osztozott a bronzérmen, jobb Bergerének köszönhetően Ferenczy Nóra nyakába került a bronzmedál.

A legkisebb lányok versenyében Szentesi Júlia Sára kiugróan versenyzett és 100%-os teljesítménnyel végzett az élen. A GP eredmény alapján esélyesnek számított, de ez a magas pontszám meggyőző fölényről árulkodik. Gratulálok! Kiss Villő és Vadkerti Anna a dobogó maradék helyéért küzdöttek, Villő kettőből nulla ponttal rajtolt, majd minden játszmáját megnyerve – az utolsó döntő csatát épp Annácska ellen – az ezüstérmes helyig hajrázott. Vadkerti Anna lett a csoport bronzérmese.

Öröm látni, hogy az edzői gárdánk is kezd fiatalodni, Marjanovich Annamária, Jáchym Dorina, Balázs Gábor, Berta Sándor, Benedeczky Lehel, Sármási Péter és még jónéhány huszonéves edző kollégával találkoztam a helyszínen (elnézést kérek azoktól akiket kifelejtettem) az OB és a selejtező versenyek során, ami reményt ad a staféta átadására és az ifjúsági sakkozás folyamatos fejlődésére. Van jövőkép. Az edzőképzés fontos terület, Pálkövi József és Gál Tamás az utóbbi két évben hiánypótló feladatot látnak a képzési rendszer fejlesztésében. immáron a szövetség berkein belül. A fiatal oktatók képzésével indult a program, amelyen a fent nevezett kollégák nagyrésze oklevelet szerzett és a jelek szerint hasznosítva a tanultakat, mostanra már a gyakorlati munkában is sikerrel szerepel.

Az új versenyrendszer premierjét jelentette tehát a 2022 év. A tapasztalatok levonására a világversenyeket követően az ősz folyamán kerül sor, az alábbiakban szeretném részletesen kifejteni azokat a szempontokat amelyek az átalakítást indokolják.

A körmérkőzéses lebonyolításhoz való visszatérésnek elsősorban szakmai okai vannak, aminek megértése megkíván egy rövid sakktörténeti visszatekintést. A körmérkőzéses lebonyolításnak komoly hagyományai vannak hazánkban, a 2000 előtti időszakban – amely korszak a legeredményesebb időszaka a magyar ifjúsági sakkozásnak – ebből a versenyrendszerből kerültek ki a jelenlegi válogatottunk versenyzői, – akik rendszeres részvevői voltak a bajnokságnak és a világversenyeken kiemelkedő sikerrel képviselték hazánkat. A 2000-2001 évben Ács Péter, Berkes Ferenc, Erdős Viktor és Fodor Tamás révén négy korcsoportos világbajnoka volt a magyar sakkozásnak.

A magyar ifjúsági sakkozás jelenleg jelentős lemaradásban van nem csak a nemzetközi összevetésben, de az elmúlt harminc év magyar ifjúsági sikereihez képest legfőképp. Az okok felkutatása és tárgyalása soktényezős, bonyolult elemzés, amelyet más keretek között (több szakember meglátását feltételezve) érdemes kutatni. A szövetség munkájában az ifjúsági sakk területén 2019 óta lezajlott változások és változtatások vezérelve, az eredményesség ösztönzése és támogatása. Az anyagi feltételek javítása (Ifjúsági Támogatás) mellett a versenyrendszer harcosabb sakkra ösztönző átalakítását kísérli meg a GP versenyformával, amely emeli a tétet az egyes egyébként is a szövetség által megrendezésre kerülő korcsoportos versenyeken, azáltal, hogy a körmérkőzéses döntőbe kerülés részállomása lett a rapid és a diákolimpia döntője, kiegészítve egy normál játék idejű nyílt Fide-versennyel. Ez a lebonyolítás lehetővé teszi, hogy az amatőr sakkozás és a minőségi versenysakkozás (a világversenyek elvárásaihoz igazodó formában) megkapja a fejlődéshez szükséges versenyrendszert. Aki csupán képességfejlesztés szintjén versenyez, eldöntheti, hogy egy, kettő vagy akár mindhárom eseményen indul, tetejében teljesítménye, pontszáma alapján játékerejéről is visszajelzést kap a GP pontokon keresztül. Ne feledjük, hogy ebben a rendszerben értéke és értelme van a 4-15. helyezéseknek is, ami szakmai szempontból fontos. A versenysakkozók, ifjúsági élsakkozóink pedig az OB körmérkőzéses versenyén korrekt feltételek és lebonyolítás révén dönthetik el, hogy adott évben ki teheti próbára tudását a nemzetközi színpadon. Ennek az elgondolásnak a főpróbája zajlott az év során. Mint minden szakmai elképzelésnek, minden versenyrendszert érintő jelentősebb változtatásnak szüksége van egy időbeli kifutásra (legalább 2-3 év) amíg hatása az eredményekben is mutatkozik, amíg hatással képes lenni a rendszerben lévőkre.

A sakk egy versenysport, – ahol a többi sporthoz hasonlóan – az előrelépéshez, a fejlődéshez versenyről-versenyre bizonyítani kell. Bizonyítani a tehetséget, versenyszellemet és akaraterőt, amely során megmérettetik az elvégzett munka, a sakkszeretet és nem utolsósorban a szülők és az edző elszántsága, hite az ifjú sakkpalánta képzésében, versenyeztetésében, rátermettségében. Ez egészen más megközelítés, mint a „befizetős” országos döntők rendszere, ahol bárki a nevezési díj ellenében a magyar bajnokság döntőjében szerepelhetett. A (régi) új lebonyolítás rangot és szakmai előrelépést kíván biztosítani a körmérkőzéses döntők rendszerével, feltételül szabva a versenyrendszerben való aktív részvételt és eredményességet. Azt üzeni: ha magyar bajnok akarsz lenni, eddzél keményen, versenyezz és harcold ki a lehetőséget a bizonyításra! Ez a sport lényege, ez a szemlélet fog valódi versenyzőt nevelni és képességet, hogy a világversenyeken a legjobbak közé kerülj! Kaszparov, Karpov vagy Lékó, Almási és Gledura Benjámin leültek, játszottak és nyertek a hazájuk korcsoportos versenyein, majd az élen végeztek a világversenyeken. Papp Gábor nagymester, jelenlegi női szövetségi kapitány, 13 évesen lett a 20 éven aluliak magyar bajnoka, majd játszott 2000-ben Athénban a világbajnokságon Aronjannal, Sargissiannal és természetesen Ács Péterrel egy mezőnyben, aki az élén végzett, elhódítva a máig egyetlen magyar Junior Világbajnoki címet. Szokni kell e puskaporos levegőt, a tétmérkőzések feszültségét, a jobbak, vagy éppen az élő-pontok alapján gyengébb versenyzők elleni küzdelmet, az elvárással kapcsolatos feszültséget, mindazt ami képzett versenyzővé alakít. A GP versenysorozat és a körmétkőzéses döntő ezeknek a tapasztalatoknak a megélésére ad lehetőséget, ezek azok a szempontok amelyek meggyőződésünk szerint a minőségi előrelépésben segítségünkre vannak.

Megítélésem szerint, a szokásos, új iránti berzenkedésen túl, mind a versenyeken részvevők létszámában, mind a rendszerben szereplők véleményét tekintve életképes az új versenyrendszer. Dacára annak, hogy a családok számára a covid helyzet miatt minden tekintetben jelentős terheket rót ki a sűrű versenyprogram, jelentős érdeklődés mellett zajlott a versenysorozat.
Ezt köszönöm mind a magam, mind az IB tagsága nevében!
Gratulálok a továbbjutóknak és sikeres versenyzést kívánok a világeseményeken!

Molnár Béla nemzetközi mester, IB-elnök

A korcsoportos bajnokság eredményei:
link: https://chess-results.com/tnr657220.aspx?lan=1&art=1&fed=HUN&turdet=YES&flag=30