A 44. Sakkolimpia 4. fordulója elhozta a fekete napot sakkozóink számára, ugyanis mindkét csapatunk vereséget szenvedett.
Női játékosaink az első táblán csaptak össze a rendező ország éllovasaival. Négy évvel ezelőtt, az Olimpián 3-1-es sikert arattunk, most sajnos nem sikerült a bravúr. Leggyorsabban Tícia végzett a második táblán, talán túlságosan is tisztelve ellenfelét, a parti kezdeti szakaszában lépésismétléses döntetlenben egyeztek meg. A 30 lépéses szabály, másként nem is tette volna ezt lehetővé. Szidónia kiegyensúlyozott partit játszott, a középjátékban aktivizálta figuráit, átvette az irányítást, azonban mégsem tudott jelentős előnyre szert tenni, így döntetlennel zárult ez a játszma is. Trang az első táblán ismét a Holland-védelmet választotta. A megnyitásból kicsit rosszabbul jött ki, az ellenfele látszólag jól ismerte a megnyitás stratégiai finomságait. A középjátékban már-már vesztés közeli állásba került, de Humpy elképesztő elnézése után már nekünk állt a zászló. Sokáig ezen a játszmán múlt a csapateredmény, így az utolsó pillanatig bizakodhattunk, hogy Zsóka vesztő állása ellenére meg tudjuk-e menteni a fél pontot. Sajnos a tisztelőny, a gyenge királyállás miatt nem tudott érvényesülni, döntetlennel zárult ez a csata is. Zsóka már sokadszorra „kapta” a katalán ellen a b5-ös gyalogtolást, mégsem kezelte pontosan a megnyitást. Úgy tűnt a nemzetközi mester ellenfele jobban ismeri a stratégiákat és a figurái is feléledtek. Zsóka lépésein látszott, hogy rossz napot fogott ki, trükkjei sem működtek, azokat ellenfele könnyedén hárította és zsebelte be a teljes pontot.
Közel volt a bravúr, nem szabad csüggedni, rendezni kell a sorokat.
Az ötödik fordulóban Svédország következik.  http://chess-results.com/tnr653632.aspx?lan=1&art=20…
A férfi csapat 3-1-re vesztett Kuba csapatával szemben. Eleinte minden parti jól alakult, a készülések zömmel „bejöttek”, aztán valami mégis elment. Berkes Ferenc megnyitási „kottába” csalogatta ellenfelét, azonban mindketten ismerték a stratégiákat és nem sikerült áttörni a sötét barikádot, döntetlenben egyeztek meg a felek. Viktoréknál az ellenfél akarata érvényesült, jelentős időhátránnyal kellett pontosan védekeznie. Ez még nem is lett volna nagy probléma, de sajnos becsúszott egy súlyos hiba, és az ellenfél c-gyalogját már nem lehetett megállítani. A kezdőlépések után joggal bizakodtunk Kántor Gergő partijában. Kubai ellenfele rosszul kezelte a megnyitást és jelentős hátrányba került, azonban néhány pontatlanság következtében Gergő állása összeomlott és nyilvános kivégzésre került sor, a második pontot is bezsebelhette a kubai csapat. Bánusz Tamás – magához hűen – jól játszotta a megnyitást, gyorsan kiegyenlített, ellenfele nehezen engedte el a játszmát, jó sokáig “túlóráztak”. Végül itt is döntetleneztek a nagymesterek, mellyel Kuba csapata zsebelhette be a győzelmi csapatpontot.
A következő fordulóban Dominika lesz az ellenfél! http://chess-results.com/tnr653631.aspx?lan=1&art=0…
A közvetítést itt lehet  visszanézni: