Londonban Giri a pontversenyben vezető Topalov elleni győzelemmel rajtolt

Londonban megkezdődött a „Grand Chess Tour” három versenyből álló sorozat utolsó tornája. A viadal első fordulójában a holland Anish Giri sötéttel győzte le az összetett pontversenyben vezető, taktikai elnézést elkövető bolgár exvilágbajnokot, Veszelin Topalovot. Az első játéknap többi partija döntetlennel ért véget. Az amerikai Hikaru Nakamura nyerőesélyt szalasztott el az orosz Alekszandr Griscsukkal vívott küzdelmében. A francia Maxime Vachier-Lagrave a norvég világbajnok Magnus Carlsennel, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand az angol Michael Adamsszel, az amerikai Fabiano Caruana az örmény Levon Aronjannal osztozott meg a ponton. A szombati második forduló magyar idő szerint 15 órakor kezdődik.

lcc02-players

A „Grand Chess Tour” harmadik versenyét a legfiatalabb résztvevő, immár hivatalosan is világbajnokjelölt 21 esztendős holland Anish Giri nem is kezdhette volna jobban, mint az összetett pontversenyben vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov legyőzésével. Giri Stavangerben és St. Louisban is megőrizte veretlenségét, az exvilágbajnokkal szemben hátrányosabb állásában is megőrizte hidegvérét. Topalov kevesellte a gyalogelőnyös négybástyás végjátékra való lebonyolítást, gyalogot rabolt, életben hagyta Giri életveszélyes huszárját. A büntetéssel az ifjú titán nem késlekedett, taktikai csapása után a világos király vesszőfutása mattal érhetett volna véget, Topalov a 40. lépést követően feladásra kényszerült.

Bosszankodhat a négyszeres amerikai bajnok Hikaru Nakamura. A spanyol megnyitás berlini változatában az orosz Alekszandr Griscsuk rossz tervet választott, Nakamura jelentős fölénybe került, de a nyerőesélyt adó bástyalépést nem találta meg, lépésismétlés lett a csata vége.

Jóval békésebb mederben folyt a másik három játszma. A francia Maxime Vachier-Lagrave örökös sakkal remizett a norvég világbajnok Magnus Carlsen Szvesnyikov változatával szemben. Az angol Michael Adams biztos kézzel vezette a sötét bábukat az indiai Viswanathan Anand ellen. Döntetlennel zárult az amerikai Fabiano Caruana és az örmény Levon Aronjan összecsapása is.

banner2015

Az első forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2803) – Anish Giri (holland, 2784) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 40)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2793) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2773) – Magnus Carlsen (norvég, 2834) döntetlen (Szicíliai védelem, 28)
Fabiano Caruana (amerikai, 2787) – Levon Aronjan (örmény, 2788) döntetlen (Spanyol megnyitás, 51)
Viswanathan Anand (indiai, 2796) – Michael Adams (angol, 2737) döntetlen (Angol megnyitás, 26)

A 2. forduló párosítása:
Anish Giri – Michael Adams
Levon Aronjan – Viswanathan Anand
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana
Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave
Veszelin Topalov – Alekszandr Griscsuk

Verőci Zsuzsa