A londoni torna második játéknapján öt döntetlen született

A London Chess Classic 2015, a „Grand Chess Tour” idei utolsó versenyének második játéknapján öt döntetlen született. Elsőként a holland Anish Giri és az angol Michael Adams kötött békét, majd példájukat az örmény Levon Aronjan és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand követte. Megosztozott a ponton a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az orosz Alekszandr Griscsuk is. Az amerikai Fabiano Caruana sikerrel tartóztatta fel a norvég exvilágbajnok Magnus Carlsen szabadgyalogját. A második fordulóban legtovább az amerikai Hikaru Nakamura és a francia Maxime Vachier-Lagrave csatázott, nem bírtak egymással.

LCC-151205_124

Londonban is a torna második játéknapján csapott össze a norvég világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai világbajnokjelölt Fabiano Caruana. St. Louisban mindketten vereséggel rajtoltak, ellenkező színelosztás mellett Carlsen nyolcadik győzelmét aratta Caruanával szemben. Stavangerben Fabiano diadalmaskodott, huszonkét korábbi partiijuk mérlege a norvég világelső előnyét mutatta 8-5 arányban, kilencszer osztoztak meg a ponton. Figyelmet érdemelt, hogy az elmúlt két évben 12 klasszikus gondolkodású idejű partiban mérték össze erejüket, csak három játszmában született békekötés, 6-3-mal Carlsen volt eredményes! A brit fővárosban korábban megkezdett elméleti párbajukat folytatták, a spanyol megnyitásban a világbajnok most nem vállalta az ún. berlini végjátékot, az 5. Be1-es változat mellett döntött.

A kritikus állásban Fabiano Caruana pontosan értékelte az esélyeket, Magnus Carlsen szabadgyalogját sikerrel feltartóztatta, küzdelmük örökös sakkal ért véget.

LCC-151205_081-Edit

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand számára az örmény Levon Aronjan kellemetlen ellenfélnek számít. A top nagymesterek közül a háromszoros olimpiai bajnokkal szemben döbbenetesen rossz a statisztikája, csak négyszer tudta őt legyőzni, kilencszer szenvedett vereséget 22 döntetlen mellett. Tavaly Hanti-Manszjszkban, világbajnok-jelölti verseny nyitányán Anand későbbi sikerét is megalapozó, önbizalmat növelő Aronjan elleni nyeréssel kezdett. Stavangerben és St. Louisban is küzdelmük pontosztozkodással végződött. Sorozatban harmadszor is döntetlen született, a kölcsönös tisztelet rányomta bélyegét a partira.

LCC-151205_087-Edit

A holland Anish Giri az angol Michael Adams elleni döntetlennel megőrizte vezető pozícióját. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov második világos partiját játszotta, vereség után csak döntetlenre futotta erejéből, az orosz Alekszandr Griscsuk is kerülte a kockázatokat.

A játéknap legérdekesebb küzdelmét az amerikai Hikaru Nakamura és a francia Maxime Vachier-Lagrave vívta. A modern Benoni védelmű ütközetben sötét került ki előnyösebben a nyitásból, minőségáldozat helyett más terv is számításba jött. A francia nagymester jó esélyt szalasztott el, Nakamura megúszta a bajokat, a csata lépésismétléssel lett döntetlen.

banner2015

A 2. forduló eredményei:
Anish Giri (holland, 2784) – Michael Adams (angol, 2737) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 26)
Levon Aronjan (örmény, 2788) – Viswanathan Anand (indiai, 2796) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 34)
Magnus Carlsen (norvég, 2834) – Fabiano Caruana (amerikai, 2787) döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2793) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2773) döntetlen (Benoni védelem, 56)
Veszelin Topalov (bolgár, 2803) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

A verseny állása:
1.Anish Giri 1,5 pont
2-9. Alekszandr Griscsuk, Maxime Vachier-Lagrave, Fabiano Caruana, Viswanathan Anand, Michael Adams, Levon Aronjan, Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura 1
10. Veszelin Topalov 0,5

A 3. forduló párosítása:
Alekszandr Griscsuk – Anish Giri
Maxime Vachier-Lagrave – Veszelin Topalov
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen
Michael Adams – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa