Közlemény az Első Szombat sakkversenyekkel kapcsolatban

Tisztelt Sporttársak!

A Magyar Sakkszövetség a tegnapi napon értesült arról, hogy az Első Szombat verseny helyszínén az elmúlt napokban olyan személy tartózkodott, aki a mai napon COVID19 gyanújával kórházba került, azóta saját bevallása szerint COVID19 pozitívnak bizonyult, és kórházi kezelés alatt áll.

Az illető a verseny helyszínén nem vagy nem folyamatosan viselt szájat és orrot eltakaró maszkot, a verseny főszervezőjével és több játékossal a verseny helyszínén találkozott és védőtávolságon belülről kommunikált.

Emellett arról is értesültünk, hogy az MSSZ határozott előírásai (https://chess.hu/41337-2/)  ellenére nézők jelentek meg a versenyteremben, illetve a versenyen olyan játékos is részt vesz, aki az eddigi játszmák folyamán nem tartotta be a pandémiás higiéniai előírásokat.

A Magyar Sakkszövetség határozottan ellenzi az Első Szombat verseny bármely csoportjának folytatását 2021. március 13-tól egészen addig, amíg meg nem bizonyosodik, hogy a versenyen szereplő játékosok, versenybírók, szervezők egyike sem fertőződött meg a fenti eset során. Bizonyítást 12 nap folyamatos tünetmentesség vagy két negatív COVID19 teszt igazolhat, melyek valamelyikét az esetleges folytatáshoz minden résztvevőnek igazolnia kell.

Amennyiben a verseny március 13-án mégis folytatódik, úgy azt az MSSZ nem ismeri el hivatalos sporteseménynek, az aznaptól lejátszott fordulókat a FIDE felé nem jelenti le.

Felhívom az érintettek  figyelmét, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján nem hivatalos zárt téri sporteseményt rendezni vagy azon részt venni tilos, ezen szabály megszegése egyéb jogkövetkezményekkel járhat.

A fenti szabálytalanságok miatt az MSSZ Fegyelmi Bizottságánál fegyelmi eljárást kezdeményezek.

Tisztelettel,

Kapás Róbert

főtitkár