Bravúros hajrával, veretlenül, az utolsó döntő fordulóban a ranglista vezető orosz Karmanova Olgát legyőzve, Karácsonyi Kata ezüstérmes lett az U16-os leányok korcsoportjában az Antalyában rendezett Európa Bajnokságon!

Hát sikerült! Az utolsó négy forduló az időzavarokról, a küzdelemről, a hibákról, de kétségkívül az eltökéltségről és az akaratról szólt. A kritikus pont talán a 6. fordulós mentés volt a francia Shipke ellen, egy hullaszagú bástyavégjátékban nem adtuk fel és mentettük a fél pontot. A hetedikben ismét gyaloghátrányból hoztunk egy fontos ikszet, majd a tegnapi dráma, ahol idegtépő időzavarban játszotta túl az ellenfelét, ami előrevetítette, hogy ez a lány nagyon elszántan akarja a sikert.

Ma az ellenfél meglepetésként 1.-e5-el nyitott, Kata pedig 2.f4!! lépéssel jelezte, hogy a mai játszma törik-szakadra fog menni! A királycsel azt sugallta, itt nincs helye a taktikázásnak, nyílt sisakos küzdelem lesz, életre-halálra. Mindkét versenyző küzdött az idővel, az első húsz lépés után megközelítőleg 15-15 percük maradt a bonyodalmak megoldására. Az orosz kislány ötle

tesen védekezett, visszaadta a gyalogelőnyét és mindent elkövetett az ellenjáték megszervezésére és Katának sok idejébe került, de hárította az ellencsapásokat és nem tévesztette szem elől az ellenfél királyát. Az ellenfél tisztet vesztett és néhány lépés után az időzavar végén feladta a játszmát.

Éremmel térhetnek tehát haza a magyarok Törökországból, egy értékes U16 korosztályos éremmel. Gratulálunk az edzőknek, Papp Gábor nagymesternek, a családnak, támogatóiknak!

A fiúk között Pásztor Balázsnak is kevés hiányzott a mai győzelemhez, esélyes álláshoz jutott és benne volt a levegőben a siker lehetősége, sajnos a kialakult végjátékban az azeri fiú jól reagált és végül kiharcolta a döntetlent. Balázs a versenyen jól és harcosan sakkozott, ez most a 7. helyre volt elég, ami a magyar fiúk között a legjobb teljesítmény volt.

A verseny rengeteg szakmai tanulságot hozott, nekem edzőként is és bizonyára az otthonról segítő edző kollégák szintén világos iránymutatásokat kaphattak a továbblépést illetően. A következő hetekben, hónapokban az itt lejátszott mérkőzések tanulságai, a korosztályok nemzetközi élvonalának játszmáinak tanulmányozása segíthet megalapozni a versenyzőink felkészítését a jövő feladataira. Holnaptól már ez a munka kezdődik.

Részletes eredmények:

http://chess-results.com/tnr678932.aspx?lan=1&art=25&fedb=HUN&fed=HUN&turdet=YES&flag=30

Molnár Béla