Világkupa ötödik forduló beszámoló:

A Világkupa ötödik fordulójában a magyar küldöttség utolsó talpon maradt harcosa, GM Berkes Ferenc sajnos nem tudta kiharcolni a továbbjutást az indiai csodagyerek Praggnanandhaa ellen.

A világossal vívott első összecsapásban a szláv védelem Merani változata került terítékre, az indiai sakkozás legnagyobb reménysége stabil nyitást választott, ami jó döntésnek bizonyult, Fecó nem tudott előnybe kerülni fehérrel. Tömeges cserék után nem maradt tűz az állásban, hamar kezet fogtak a felek.

Sötéttel Berkes nagymester újra az eddig kiválóan működő fegyverét, a francia védelmet vetette be, amire Pragg a betolós változatot választotta, és a parti jó ideig a Vitiugov ellen vívott úton haladt. A szerző szerint egy előkészített és csontig kielemzett, csodálatos újítással állt elő az indiai fenomén, akinek stábja minden bizonnyal remek munkát végzett, hogy a mindig iszonyúan stabil Berkest sikerüljön kizökkenteni egy gyalog-majd-minőségáldozat felkínálással, ami óriási játékot adott volna az elsőhúzónak elfogadás esetén. Fecó próbálta jól lereagálni a készülést, de világos minden lépése tűpontos volt, a középen maradt király elleni támadás elementáris erejű volt, amit csak nagy anyagi áldozatok árán lehetett leszerelni, és az egyszerűsítést követően világos döntő anyagi előnybe került. Ez a parti jól illusztrálja az új generáció erejének mibenlétét, a számítógép-vezérelt félelmetes felkészültséget a remek taktikai készséggel és stratégiai érzékkel vegyítve.

Berkes Ferencnek teljesítményéhez szívből gratulálunk, játékával és bravúrjaival újra felhívta magára a figyelmet a világ sakkozói körében ! Szenzációs eredményével kivívta magának a jogot, hogy a FIDE által szervezett őszi Grand Swiss versenysorozatra hivatalos meghívást kapjon, amire korábban GM Gledura Benjámin és GM Hoang Thanh Trang is meghívást kapott alanyi jogon, valamint Kozák Ádám nagymestert jutalmazták szabadkártyával a rendezők.
Gratulálunk, és köszönjük Fecó !
IM Sipos István
főtitkár

 

( Fotó: FIDE )