Korcsoportos kadét világbajnokság, Batumi, Grúzia

2016. október 18-31.

Megkezdődött Batumiban a korcsoportos kadét világbajnokság, amelyen 4 játékos képviseli hazánkat. A FIDE döntése alapján ettől az évtől külön rendezik a kicsiknek a kadét (8-10-12 évesek) a nagyoknak az ifjúsági (14-16-18 évesek) világbajnokságot. Ez a döntés 2012-ben született a maribori világbajnokság ideje alatt, és idén vezették be először. A döntés hátterében az állt, hogy megkönnyítsék a szervezők dolgát a létszám megfelezésével, és több helyszínt biztosítsanak a világ különböző részein a játékosoknak. Ami előny a szervezőknek, az hátrány a szövetségeknek, és azoknak a családoknak, ahol több gyerek sakkozik, és két helyre kell utazniuk. A számok tükrében eddig nem vizsgázott jelesre az új rendszer, hiszen kevesebben indultak idén a két világbajnokságon, mint tavaly az egy helyszínen megrendezett görög vb-n Porto Carrasban. Görögországban 92 ország részvételével több mint 25 nemzet képviseltette magát, mint idén Hanti-Manszijszkban és Batumiban összesen, és 465-en indultak többen a világbajnokságon. Természetesen ez a különbség a helyszínek miatt is kialakulhatott, hiszen Hanti-Manszijszk nagyon nehezen és nagyon drágán megközelíthető, ami a létszám tekintetében egyértelműen kiütközött, már a tavalyi 20 évesek világbajnokságán is. Batumi könnyebben megközelíthető, és kiváló körülményeket biztosít, de valamiért mégsem olyan vonzó, mint Görögország vagy Prága. A Magyar Sakkszövetség támogatta azokat a hivatalos játékosokat, akik Hanti-Manszijszk helyett az Európa-bajnokságon szerettek volna indulni Prágában, hiszen a költség 40-50 százalékkal volt olcsóbb, mint maga a repülőjegy Oroszországba. Ezért is indult 30 fővel rekord létszámú magyar delegáció Prágában az Európa-bajnokságon. Ami pedig a résztvevő létszámokat illeti, az Európa-bajnokságon többen indultak, mint a kadét és ifjúsági világbajnokságon (Prága: 45 nemzet 1310 induló, Hanti-Manszijszk: 61 nemzet 409 induló, Batumi: 65 nemzet 722 induló), amit mindenképp figyelembe kell venni a FIDE vezetőinek, még akkor is, ha idén minden rekordot megdöntött a korcsoportos Európa-bajnokságon résztvevők száma, Prágában.

A kadét világbajnokságon 722 játékos indult 103 címviselő részvételével 6 korcsoportban. A versenyen 11 forduló után fognak bajnokot hirdetni. Két leány és két fiú játékosunk közül az ifjú Európa-bajnokunk Gaál Zsóka a 3. helyen van rangsorolva az élő pontszáma alapján a 10 éves lányok között, Juhász Judit a 10. pozícióból indult a 12 éves hölgyeknél, Csíki Endre a 31. a 12 éves fiúk rangsorában, míg Szadai Dávid a legfiatalabbak között a 8 éves mezőnyben próbál minél előrébb végezni 69. kiemeltként az első világversenyén.

A Sheraton 5*-os hotelben biztosítottak kiváló játékkörülményeket a verseny szervezői a sakkozóknak. Egy pici hiányosság, hogy a csapatvezetők nem mehetnek be a versenyterembe, mert az indoklás szerint akkor már túl zsúfolt lenne… Ennek következtében elég nagy tömeg tartózkodik az előtérben, ami kicsit zavaró tényező, és nem megfelelően megoldott a szervezők részéről. A magyar csapat szállása és étkezése az 5*-os Radisson Blu hotelben van, ami kiváló körülményeket biztosít a játékosoknak és kísérőiknek, és a versenyterem is 10 perc sétával megközelíthető. A verseny szervezőit mindenképp dicséret illeti, hogy sikerült ilyen elegáns szállodákat szerezni a kadét világbajnokságra.

Az első fordulóban 3 pontot szereztek a magyar játékosok, ami jó teljesítménynek számított. Elsőként Juhász Judit nyert világossal, aki hamar tisztelőnyt szerzett és kevesebb mint 2 óra alatt nyert.

juhasz_judit_2

A következő játékos Szadai Dávid volt, aki több mint 3 órás küzdelem után végzett, de sajnos a középjátékban elvesztett egy gyalogot, amit nem sikerült javítania. Szépen küzdött Dávid, amit mindenképp pozitívan kell értékelni.

szadai_david

Egyszerre végzett Gaál Zsóka és Csíki Endre is 3,5 óra játék után pozitív eredménnyel, hiszen mindketten nyertek. Zsóka világossal a megnyitás után egyenlően áll, viszont a középjátékban simán túljátszotta a fehérorosz kislányt, és a végjátékban könnyen nyert.

gaal_zsoka

Endre elmondása alapján a klasszikus módszert alkalmazta sötéttel először kiegyenlített, majd jó játékkal kihasználta ellenfele hibáját, és nyert. Igazi profi munka volt.

csiki_endre

A második játéknapon két pontot szereztek játékosaink, habár több volt a játszmákban. Elsőként Szadai Dávid gyűjtötte be a teljes egységet világossal, aki orosz ellenfelét győzte le végjátékban. Fontos nyerés volt, amivel Dávid megszerezte első világbajnoki diadalát. A következő játékos Csíki Endre volt, aki döntetlennel zárta Wang Brandon elleni küzdelmét. Endre jól állt, de az amerikai ellenfél lenyert egy tisztet két gyalogért cserébe, és örülhettünk, hogy a kisújszállási tehetség hamar visszaszerezte az anyagot, amivel döntetlenné egyszerűsödött a végállás. Fontos fél pont volt ez is. Gaál Zsóka következett, aki szintén döntetlennel zárt. Zsóka német vetélytársa csak a biztos fél pont megszerzését tartotta szem előtt, mindent figurát két kézzel cserélt, és végül világossal elérte hőn áhított célját. Zsóka végig próbálkozott megbontani az állást, talán egy picit jobban is állt a középjátékban, de egy pontatlan lépés túl sok anyagot engedélyezett cserélni, amivel elfogytak a figurák. Szépen küzdött ifjú tehetségünk, most ennyi volt ebben a játszmában. Juhász Judit fejezte be legutoljára partiját, amit sajnos elvesztett. Judit szépen jött ki a megnyitásból, a középjátékban is jól állt, de egy időzavaros hiba után rosszabb végjátékba került, amit nem sikerült kitartania. Kifejezetten jól játszott a tapolcai reménység, de az időt jobban be kell osztani, hogy a kritikus állásokban maradjon elég idő a változatokat pontosan leszámolni.

A fordulók magyar idő szerint 13 órakor kezdődnek, 48 játszmát élőben is lehet követni a http://www.e2e4.ge/ honlapon.

Ssz.

Név

Élő

1

2

Pont

Hely.

Csoport

31

Csíki Endre

2051

1

½

1,5

33

Open U12

69

Szadai Dávid

1164

0

1

1,0

72

Open U08

10

Juhász Judit

1896

1

0

1,0

35

Lányok U12

3

WCM

Gaál Zsóka

1763

1

½

1,5

23

Lányok U10

Varga Péter csapatvezető