A Szlovéniában megrendezett 28. HIT Open 2024 versenyen sakkozóink nagyszerű eredményeket értek el.

GM Berkes Ferenc, IM Csonka Balázs, IM Karácsonyi Gellért, WIM Gaál Zsóka, FM Öngut Tamás, FM Bodrogi Bendegúz, Szegedy Mátyás, Horváth András játszottak magyar színekben.

A megmérettetésen 6,5 ponttal ezüst érmes lett Berkes Ferenc, ugyanilyen pontszámmal, 6,5-el a dobogó harmadik fokára állhatott Gaál Zsóka, és őt követte a negyedik helyen a 6 pontot elért Csonka Balázs.

5,5 pontot ért el három magyar játékos is: Karácsonyi Gellért, Öngut Tamás és Bodrogi Bendegúz, 5 pontot sikerült összehoznia Szegedy Mátyásnak. Horváth András 4 ponttal zárta a versenyt.

Következő mini interjúnkban Gaál Zsókával beszélgetünk.

A versenyen 13. kiemeltként kezdtél, az eredményt tekintve számodra ez a szám nem szerencsétlenséget jelent. Mit gondolsz, kellett-e szerencse is ehhez a csodálatos eredményhez? Miként értékeled az elért sikert?

A 13-as számot nem kötöm sem a szerencséhez, sem a szerencsétlenséghez, nem vagyok babonás. A verseny első felében még nem állt mellém a szerencse, több partimban nyerő esélyes állást rontottam el, viszont a verseny második felében kiegyenlítődött a szerencsefaktor. A sikerhez természetesen mindig kell egy kis szerencse is. A 2024-es évben számomra a Budapesten megrendezésre kerülő sakkolimpia a legfontosabb. Erre készülök gőzerővel, a versenynaptáramat is ehhez állítottuk össze edzőimmel. Terveim szerint addig még sok erős megmérettetésen fogok részt venni. Nagyon örülök a 3. helynek.

Melyik volt a legnehezebb parti?

Természetesen Csonka Balázs nemzetközi mester elleni partim volt a legnehezebb. Balázs erősebb játékos nálam, ráadásul világossal játszott ellenem. Nagyon örültem, hogy sikerült legyőznöm.

Milyen érzés olyankor játszani, amikor honfitársakkal hoz össze a sorsolás?

Általában azért megyünk külföldre, hogy ne a megszokott környezetben játszunk magyarokkal. Nyilván nem sokan örülnek annak, hogy honfitárssal kerülnek össze, de ez nem kívánságműsor.

Az eredményeket itt lehet megtekinteni.

 

MINDEN MAGYAR VERSENYZŐNEK GRATULÁLUNK!