Az októberi Király csoport edzésekkel és egy szintfelmérő táborral kezdődött meg az MGKSI idei tanéve.

A Király csoport októberi meghívott előadói közül Károlyi Tibor angol nyelven megjelent könyveiből mutatott be játszmákat. Horváth Csaba nagymester a királyindiai védelemről válogatott elemzett játszmákat, kiemelve az egyik általa kiválóan ismert és kezelt középjáték típust, ahol világos a fehér mezőkön mozgó cseréjével és tipikus vezérszárnyi huszármanőverekkel törekszik előnyszerzésre. A második napon a nagymester kedvenc taktikai motívumaiból vizsgáztak a fiatalok. A főbb típusok a vízszintes motívumok, a trükkös huszárlépések és a francia sakkos motívumok ( sakkal teszünk ütésbe egy tisztet és így nyerünk) voltak. Az eredeti állások eredeti kezelésével is külön óra foglalkozott.

A szintfelmérő táborban Horváth Józseffel dolgoztak a gyerekek, a végjátéktól a megnyitásig a sakkjáték minden területe szerepelt az órákon. Egyik délután vendégül láttuk Mészáros Andrást is, aki az oktatás mellett egy nehéz tesztfeladatsort is hozott magával. Talán sokakat nem lep meg, hogy a hallgatók a kombinációk megfejtésében jó eredményeket értek el, a végjátékok megoldásánál pedig óriási hiányosságok mutatkoztak.

A Bástya-Huszár csoportokba eddig felvételt nyert tanulók: Lengyel Andrea, Juhász Judit, Majoros Rózsa, Tóth Nikoletta, Kreiter Lilla, Kovácsy Barnabás, Gombócz Ferenc, Járó Benjámin, Lakatos Tamás, Kelemen Szabolcs, Pál István, Kertész Áron Borsa, Tóth Gergely, Juhász Ágoston, Kozsik Bende

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA