Döntetlen a világbajnoki döntő ötödik játszmája

Szocsiban a címvédő Magnus Carlsen és kihívója, Viswanathan Anand világbajnoki döntőjének ötödik játszmája a 39. lépésben döntetlennel ért véget. Az indiai exvilágbajnok vezette a világos bábukat, Carlsen a vezérindiai védelmet választotta. Anand minimális előnyhöz jutott, Carlsennek azonban nem okozott gondot a döntetlen elérése. A párharc 2,5-2,5-ös állása mellett a szombati hatodik partiban Carlsen játszhat világossal.

Tavaly Csennajban a világbajnoki döntő végső kimenetele szempontjában is sorsdöntő volt az ötödik játszma. Négy döntetlen után a kihívó Magnus Carlsen kihasználta a címvédő Viswanathan Anand hibáit, vezetést szerzett. Ezúttal ellenkező színelosztással játszották az ötödik partit, és a vezérindiai védelmű összecsapás békés küzdelemben pontosztozkodással zárult.

game03-02-anand-move17

A norvég világelső a nyitásra jól felkészült, Anand újítással is csak minimális előnyre tudott szert tenni. Carlsen jól értékelte az állást, királyszárnyi gyalogszerkezetének meggyengítése sem bizonyult döntőnek. Láthatóan mindketten elégedettek volna az eredménnyel. Anand a hatodik és a hetedik partit is sötéttel játssza.

Világbajnoki döntő:
Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Viswanathan Anand (indiai, 2792) 2,5 – 2,5
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)

Verőci Zsuzsa