Örökös sakkal döntetlen a vb-döntő negyedik játszmája

A Szocsiban zajló világbajnoki döntő, a címvédő norvég Magnus Carlsen és kihívója, az indiai Viswanathan Anand 12 játszmásra tervezett párharcának negyedik összecsapása a 47. lépésben, örökös sakkal döntetlennel ért véget. A szicíliai védelmű partiban Carlsen a megnyitáselméleti párbajt elkerülte, Anand a harmadik játszmában aratott, kiegyenlítést jelentő győzelmének is köszönhetően egy pillanatra sem került hátrányba. Aktív ellenjátékkal kényszerítette rá Magnust, hogy örökös sakkal érjen véget a parti. A pihenőnap után 2-2-es állás mellett a pénteki ötödik játszmában Vishy Anandé a kezdés joga.

game04-02-anand

Négy játszma után a csennaji párharchoz hasonlóan Szocsiban is 2-2 a világbajnoki döntő állása, de a küzdelmek menete, a két eldőlt parti, a harcos döntetlenek alapján merőben más a generációs párharc négy összecsapásának tükre. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand mindkét világossal játszott partijában a megnyitásban meglepte a címvédő Magnus Carlsent. A második parti elvesztése után azonnal egyenlített, rámutatott a norvég világbajnok sebezhető pontjára, a nyitásokban megfogható, a védekezés Carlsen számára sem egyszerű feladat.

game04-02

A második játszmában Anand a spanyol megnyitásban szenvedett vereséget, a kiegyenlítés után a negyedik partiban már a szicíliai védelemmel jelezte, hogy sötéttel is vállalja a bonyodalmakat. Carlsen nem bocsátkozott igazi elméleti párbajba, a mellékvariban előnyt nem tudott kicsiholni. Anand a vezércserével gond nélkül remizhetett volna, bízott d szabadgyalogjában, ami végül a pontosztozkodást biztosította.

Világbajnoki döntő:
Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Viswanathan Anand (indiai, 2792) 2 – 2

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Verőci Zsuzsa