Carlsen nagyot hibázott, de megnyerte a vb-döntő 6. partiját

A Szocsiban zajló világbajnoki döntő hatodik partijában a címvédő Magnus Carlsen legyőzte kihívóját, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot. A szicíliai védelem Paulsen-változatában a norvég világbajnok a nyitásban előnyt szerzett, Vishy Anand védekezésre kényszerült. A 26. lépésben Magnus Carlsen nagyot hibázott, kiskombinációval Anand leüthette volna centrumgyalogját, s nyerőeséllyel játszhatta volna a partit. Kihagyta az óriási lehetőséget, Magnus rendezte sorait, sötét királyszárnyi gyalogszerkezeti gyengeségei eldöntötték a parti sorsát, Vishy a 38. lépésben feladta a reménytelen küzdelmet. Magnus Carlsen 3,5-2,5-ös vezetése mellett a hetedik partit hétfőn játsszák, ismét a világbajnok lesz a világos.

carlsen2

A világbajnoki döntő hatodik játszmáját követő sajtótájékoztató hangulatát nagyban befolyásolta a játszma közben látott két nagy hiba. Magnus Carlsen érthetően nem tudott felhőtlenül örülni győzelmének, Viswanathan Anand egyenesen szörnyűnek nevezte a partit. Az újságírók kérdései a 26.Kd2?? csúfos elnézést firtatták, kíméletesebbek voltak Anand irányába… A norvég világbajnok drukkerei alighanem infarktus közeli helyzetbe kerültek, Magnus sem tagadta, hogy pánikba esett, de szerencséjére megőrizte „pókerarcát”, nem adott jelzést ellenfelének.

anand2

A szicíliai védelem Paulsen-változatában az 5.c4-es variban a korai vezércserés folytatást játszották meg, Magnus Carlsen stílusának megfelelő állás jött létre, a királyszárnyon kezdeményezett, Viswanathan Anand védekezésre kényszerült. A 26. lépésben váratlan fordulat következhetett volna be, hiszen Magnus motívumba lépett, legszebbik gyalogját veszíthette volna el, de Vishy mindössze egy perces gondolkodás után nem használta ki a tálcán kínált lehetőséget. A világbajnok a nagy pánik után rendezte sorait, még jobb helyzetbe hozta haderejét, fokozta előnyét, míg az exvilágbajnok a parti további szakaszában nem tudott már igazi ellenállást kifejteni.

banner_neu

Világbajnoki döntő:
Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Viswanathan Anand (indiai, 2792) 3,5 – 2,5

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)

Verőci Zsuzsa