A vb-döntő hetedik partija 122 lépésben lett döntetlen

A Szocsiban zajló világbajnoki döntő hetedik játszmája 122 lépésben ért véget döntetlennel. A címvédő Magnus Carlsen játszott világossal, a kihívó Viswanathan Anand a spanyol megnyitás berlini változatát választotta. Az egypontos előnnyel vezető norvég világbajnok ezúttal a vezércserés változatot választotta. Az elméleti párbajban az indiai exvilágbajnok tisztet áldozott, Carlsen anyagi előnyét nem tudta győzelemig fokozni, a bástya és huszár a bástya elleni végjátékban Anand gond nélkül remizett. Magnus Carlsen 4-3-as vezetése mellett a 12 játszmásra tervezett párharc keddi nyolcadik partijában Viswanathan Anand vezeti a világos bábukat.

banner_neu

A világbajnoki döntő második félideje maratoni hosszúságú partival kezdődött meg. A címvédő Magnus Carlsen egypontos vezetésének birtokában, a párharc hatodik játszmájában aratott, szerencsésnek mondható győzelme után a spanyol megnyitás berlini változatában a vezércserés varira szavazott. A hosszas elméleti párbajban a küzdő felek a 25. lépésig követték a taskenti GP-n látott Giri-Radzsabov partit.

Viswanathan Anand és stábja gondosan elemezte az ott látott folytatást, és a tisztáldozatos megoldást választotta. Carlsen anyagi előnyét hosszas manőverezéssel próbálta érvényesíteni, a bástya a huszár a bástya elleni végjátékban végül belátta, hogy nincs nyerése az elméleti döntetlen végjátékban.

Világbajnoki döntő:
Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Viswanathan Anand (indiai, 2792) 4 – 3

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 122)

Verőci Zsuzsa