New Yorkban a világbajnoki döntő 11. játszmája a 34. lépésben örökös sakkal, döntetlennel ért véget. A kihívó Szergej Karjakin immár ötödször választotta a spanyol megnyitást, a fináléban hetedszer láttuk. A világbajnok Magnus Carlsen a kilencedik lépésben tért el a párharc második partijában látott 9…Ha5-től. A sorozatos cseréket követően az egyenlő állásban a norvég világelső remek tervvel, gyalogáldozattal okozott némi gondot orosz ellenfelének. Karjakin jól védte állását. A világbajnoki döntő utolsó partiját 5,5-5,5-ös állás mellett hétfőn játsszák. Kíváncsian várjuk, hogy a világos bábukat vezető Magnus Carlsen mekkora kockázatot vállal majd az esetleges nyerésért, 6-6 esetén szerdán, Magnus 26. születésnapján rájátszás döntené el a világbajnoki cím sorsát.

d5eab8ff7b404fa14fbd43059e751c82

New Yorkban a világbajnoki döntő utolsó játszmájára maradt a döntés. A párharc 11. partija örökös sakkal a 34. lépésben döntetlennel ért véget. A kihívó Szergej Karjakin a döntő során immár ötödször a spanyol megnyitásnak szavazott bizalmat, a világbajnok Magnus Carlsen tért el a finálé második összecsapásában látott változattól. Gyorsan peregtek a lépések, a sorozatos cserék után norvég világelső a 15…Vd7 lépésen tűnődött kicsit többet. Karjakin 18.h3 húzását kevéssé értettük, saját maga is elégedetlen volt ötletével a partit követő sajtótájékoztatón.

karjakin_d5_1

Magnus Carlsen remek ötletet valósított meg, gyalogáldozattal életet lehelt az állásba, bonyolultabbá tette. Szergej Karjakin 20.Fg5 lépése volt a legjobb megoldás, a világbajnok szabadgyalogja e2-ig előrenyomult, de az orosz nagymester kikényszeríthette az örökös sakkot.

r9_karjakin-carlsen-pressconf_img_4197_by-maria-emelianova

A sorsdöntő 12. parti előtt ismét pihenőnaphoz jutottak a küzdő felek. Nagy erőket mozgósítanak majd a segítők, a stábok, hogy a legjobb tanácsokkal lássák el a nagymestereket, milyen stratégiával, taktikával játsszák a döntő ütközetet. Carlsené a kezdés joga, de számára is figyelmeztető jel lehet, hogy 2010-ben a bolgár Veszelin Topalov világossal vesztette el Viswanathan Anand ellen a 12. partit, mert el akarta kerülni a rájátszást. Még korai a tie-break szabályairól részletesen írni, négy rapidpartival indítanának… 2012-ben Anand 2,5-1,5-re megnyerte kihívójával, az izraeli Borisz Gelfanddal szemben a rájátszást és védte meg címét.

A semleges sakkrajongók alighanem örülnének egy izgalmas rájátszásnak, amit Carlsennek 26. születésnapján kellene játszania!

A világbajnoki döntő 11. játszmája:
Szergej Karjakin (orosz, 2772) – Magnus Carlsen (norvég, 2853) döntetlen (Spanyol megnyitás, 34)

A világbajnoki döntő állása:
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 5,5 – 5,5

Magnus Carlsen – Szergej Karjakin döntetlen (Trompowski támadás, 42)
Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) döntetlen (Spanyol megnyitás, 78)
Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 94)
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin döntetlen (Olasz megnyitás, 51)
Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Elfogadott vezércsel, 33)
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 52)
Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 74)
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 75)
Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 34)

Verőci Zsuzsa