A Hanti-Manszijszkban zajló Grand Prix-verseny hetedik fordulójában négy játszma is döntéssel végződött. A grúz rangadón az éllovas Nino Bacsiasvili világossal kapott ki a sereghajtó Lela Dzsavahisvilitől. A játéknap szenzációja, hogy az iráni Sarasadat Khademalsarieh sötéttel nyert a tavalyi vb döntőse, Natalija Pogonyina ellen. Harmadik vereségét szenvedte el az orosz Valentyina Gunyina, a kínai Ju Wenjun a fontos győzelemmel versenyben maradt az összetett pontverseny első helyéért folyó csatározásban. Az ukrán Natalija Zsukova a francia Almira Szkripcsenkot győzte le. Döntetlennel zárult az orosz derbi, Olga Girja és Alekszandra Kosztenjuk játszmája. Pontosztozkodás született a grúz Bela Hotenasvili és az indiai Dronavalli Harika összecsapásában is. Holtversenyben az élen Sarasadat Khademalsarieh és Nino Bacsiasvili, félpontos hátránnyal négyen üldözik a duót, Alekszandra Kosztenjuk, Natalija Zsukova, Olga Girja és Ju Wenjun.

p1010106-1024x768

A szibériai olajvárosban meglepetésekkel folytatódott a 2015/16-os Grand Prix-sorozat utolsó, ötödik versenye. A mezőny egyetlen veretlen résztvevője, az iráni Sarasadat Khademalsarieh második győzelmét aratta, másodszor is orosz olimpiai bajnoknő ellen diadalmaskodott, Valenytina Gunyina után Natalija Pogonyinát kényszerítette megadásra. (Ne felejtsük el, hogy Alekszandrija Kosztenjukkal szemben nyert állást remizett el!) A tavalyi világbajnoki döntős Pogonyina a megnyitásban minimális előnyt ért el, de ezt fokozatosan kiengedte, sötét vezérszárnyi gyalogtöbbletével pedig meggyűlt a baja. Sarasadat fonalas nyerést hagyott ki, majd Natasa remit biztosító folytatást.

p1010081-1-1024x768

Sarasadat Khademalsarieh holtversenyben az élen áll, mert a grúz presztízsrangadón Lela Dzsavahisvili legyőzte Nino Bacsiasvilit. A világossal játszó Bacsiasvili fölöslegesen kezdett királyszárnyi akciót, középen rekedt királya miatt a sereghajtó honfitársnő könnyű győzelmet ért el.

Az összetett pontverseny első helyéért folyó küzdelemben a kínai Ju Wenjun egyik riválisát, Valentyina Gunyinát győzte le. A bakui sakkolimpia utolsó fordulójában játszották a csúcsderbit, a kínai-orosz meccset, a második táblán Gunyina és Ju Wenjun nézett egymással farkasszemet. A háromszoros olimpiai bajnoknő kecsegtető állást rontott el, Ju Wenjun győzelme kínai aranyérmet jelentett, a címvédő orosz együttes csak a negyedik helyen végzett. Gunyina égett a vágytól, hogy visszavágjon, korai tisztáldozata azonban erre nem adott esélyt, Ju Wenjun könnyedén hárította a látszatfenyegetéseket.

A játéknap negyedik győzelmét az ukrán Natalija Zsukova könyvelhette el. A francia Almira Szkripcsenko őrizetlenül hagyta az alapsort, ez végzetes hibának bizonyult, királya matthálóba került.

Az orosz rangadó pontosztozkodással zárult, Olga Girja és Alekszandra Kosztenjuk nem bírt egymással. A grúz Bela Hotenasvili és az indiai Dronavalli Harika partija is kiegyenlített erők küzdelmét hozta.

A 7. forduló eredményei:
Nino Bacsiasvili (grúz, 2489) – Lela Dzsavahisvili (grúz, 2461) 0 – 1 (Vezércsel, 29)
Natalija Pogonyina (orosz, 2492) – Sarasadat Khademalsarieh (iráni, 2435) 0 – 1 (Bogoindiai védelem, 60)
Natalija Zsukova (ukrán, 2448) – Almira Szkripcsenko (francia, 2455) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 35)
Ju Wenjun (kínai, 2580) – Valentyina Gunyina (orosz, 2525) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 41)
Olga Girja (orosz, 2450) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2555) döntetlen (Bogoindiai védelem, 43)
Bela Hotenasvili (grúz, 2426) – Dronavalli Harika (indiai, 2543) döntetlen (Katalán megnyitás, 32)

A verseny állása:
1-2. Sarasadat Khademalsarieh és Nino Bacsiasvili 4,5 pont
3-6. Alekszandra Kosztenjuk, Natalija Zsukova, Olga Girja és Ju Wenjun 4
7-8. Valentyina Gunyina és Dronavalli Harika 3,5
9. Bela Hotenasvili 3
10-11. Natalija Pogonyina és Lela Dzsavahisvili 2,5
12. Almira Szkripcsenko 2

A 8. forduló párosítása:
Lela Dzsavahisvili – Dronavalli Harika
Alekszandra Kosztenjuk – Bela Hotenasvili
Valentyina Gunyina – Olga Girja
Almira Szkripcsenko – Ju Wenjun
Sarasadat Khademalsarieh – Natalija Zsukova
Nino Bacsiasvili – Natalija Pogonyina

Verőci Zsuzsa