Wijk aan Zee-ben küzdelmes játszmákkal kezdődött meg a Tata Steel Chess szuperverseny. Az első fordulóban a norvég világbajnok Magnus Carlsen sötéttel a holland Anish Girivel remizett. Győzelemmel rajtolt az olasz Fabiano Caruana, a kínai Ding Liren ellen nyert. A francia Maxime Vachier-Lagrave küzdelmes partiban törte meg a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan ellenállását. Fatális hibával vesztett a grúz Baadur Zsobava, az ukrán Vaszilij Ivancsuk örülhetett a felkínált bástyacserének. A horvát Ivan Saric nyerőesélyt kihagyva remizett a címvédő örmény Levon Aronjannal. Fordulatokban gazdag játszmában, kölcsönös hibák után osztozott meg a ponton az amerikai Wesley So és a lengyel Radoslaw Wojtaszek. Döntetlennel ért véget az azeri Tejmur Radzsabov és a holland Loek van Wely partija is.

r1-3

A norvég világbajnok Magnus Carlsen nem volt felhőtlenül boldog sorsolásával, a viadal első négy fordulójában háromszor is sötéttel kell játszania. A 20 éves holland Anish Girivel kezdte a tornát, és elméleti párbajba a jó megnyitáselméleti felkészültségéről ismert riválissal szemben nem bocsátkozott. Korai vezércsere után minimális hátrányba került, az előzetes várakozásnak megfelelően csatájuk döntetlennel végződött.

A világranglistán második olasz Fabiano Caruana a londoni szuperversenyen nyeretlen maradt, örömmel töltheti el, hogy a holland városban győzelemmel rajtolt. A kínai Ding Lirennel vívott küzdelmében a 14. lépésben tért el a Petroszjan emlékversenyen látott Ding-Gelfand partitól. Túlzottan erőszakos kísérlet volt a kínai sakkozó e gyalogjának előrenyomulása. Caruana átvette a kezdeményezést, a ,meggyengült világos királyállást, gyalogszerkezeti gyengeségeket pontos játékkal használta ki.

saricaronjan_4577

A címvédő örmény Levon Aronjan örülhetett a fél pontnak. A sakkozás elitjében újonc horvát Ivan Saric nyerőesélyt szalasztott el. A bombaerős c6 lépés helyett a sorozatos cserékkel „megkegyelmezett” ellenfelének.

Küzdelmes partikat, de sok hibát is láttunk a nyitányon. A kínai világbajnoknő Hou Ji-fan a francia védelmű partiban kedvező állást ért el a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. Rosszul számolta ki a vezércsere kínálta lehetőséget, hátrányba került. Pontatlanul védekezett, gyalogot vesztett, a francia nagymester anyagi előnyét érvényesítette.

ivancsukzsobava_4585

A grúz Baadur Zsobava a játéknap egyik legnagyobb bakiját követte el a torna doyenjével, a 45 éves ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben. Kissé kedvezőbb esélyét eltékozolva fatális hibával bástyacserét kínált fel, a gyalogvégjátékot azonnal feladta, világos szabadgyalogjait nem tudta volna feltartóztatni.

Az amerikai Wesley So és a lengyel Radoslaw Wojtaszek összecsapása kisebb thriller volt. So elkerülte a lépésismétléses remit, kölcsönös hibák sorozatát láttuk, hol az egyik, hol a másik nagymester nyerhetett volna. A nyíltsisakos remek csata végül lépésismétléssel ért véget.
Az azeri Tejmur Radzsabov a kritikus pozícióban vezércserét kínált fel, a holland Loek van Wely elegendő ellenjátékhoz jutott.

Az első forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2734) – Loek van Wely (holland, 2667) döntetlen (Benoni védelem, 35)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2715) – Baadur Zsobava (grúz, 2727) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 43)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) – Hou Ji-fan (kínai, 2673) 1 – 0 (Francia védelem, 54)
Ding Liren (kínai, 2732) – Fabiano Caruana (olasz, 2820) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 40)
Ivan Saric (horvát, 2666) – Levon Aronjan (örmény, 2797) döntetlen (Olasz megnyitás, 32)
Anish Giri (holland, 2784) – Magnus Carlsen (norvég, 2862) döntetlen (Modern védelem, 30)
Wesley So (amerikai, 2762) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2744) döntetlen (Szicíliai védelem, 70)

A 2. forduló párosítása:
Loek van Wely – Radoslaw Wojtaszek
Magnus Carlsen – Wesley So
Levon Aronjan – Anish Giri
Fabiano Caruana – Ivan Saric
Hou Ji-fan – Ding Liren
Baadur Zsobava – Maxime Vachier-Lagrave
Tejmur Radzsabov – Vaszilij Ivancsuk

Verőci Zsuzsa