A Wijk aan Zee-ben zajló Tata Steel Chess szuperverseny második fordulójában az olasz Fabiano Caruana világossal nyert a horvát Ivan Saric ellen. A játéknapon a kínai rangadón Ding Liren legyőzte a világbajnoknő Hou Ji-fant. Másodszor is remizett a világbajnok Magnus Carlsen, az amerikai Wesley So gond nélkül szerezte meg a fél pontot. Pontosztozkodással zárult az örmény Levon Aronjan és a holland Anish Giri, az azeri Tejmur Radzsabov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk, valamint a grúz Baadur Zsobava és a francia Maxime Vachier-Lagrave küzdelme. A holland Loek van Wely többször is nyerést szalasztott el a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel vívott partijában.

socarlsen02

A Fülöp-szigeteki színekben is szép sikereket elért, majd amerikai állampolgárként pályafutását folytató Wesley So először nézhetett farkasszemet a világbajnok Magnus Carlsennel. Az oly sok meglepetéssel szolgáló időjárás a holland tengerparti Wijk aan Zee-ben zajló fesztivál résztvevőit sem kíméli. So a partit követően a versenyt a www.chess24.com honlapon kommentáló Yasser Seirawannak elárulta, hogy a játszmát megelőző éjszakán nemcsak a lengyel Radoslaw Wojtaszek elleni, első fordulóbeli fordulatos partija, hanem a viharos szél miatt sem aludt jól, de ezt a Nimzoindiai védelmű összecsapásán nem látszott. Gond nélkül remizett Magnussal. A norvég világbajnok nem látja tragikusnak, hogy két döntetlennel kezdte a szuperversenyt, hasonlóan kezdett két éve is, amikor még „csak” világranglista-vezetőként tornagyőztesként zárta szereplését.

A világranglistán második olasz Fabiano Caruana érthető elégedettséggel elemezte partiját. A horvát Ivan Saric a spanyol megnyitású ütközetben túlértékelte a futópár kínálta esélyt, Caruana rutinja érvényesült, amikor huszárpárjának lehetőségeit pontosabban értékelte. Saric a kritikus pozícióban nem találta meg a legjobb tervet, Caruana második győzelmének örülhetett.

A Grünfeld védelem hívei megkülönböztetett érdeklődéssel figyelhették az örmény Levon Aronjan és a holland Anish Giri összecsapását. A háromszoros olimpiai bajnok a változatot sötéttel maga is játszotta Pekingben a SportAccord Szellemi Világjátékokon. A hosszú elméleti variban világos anyagi előnyt szerzett, de a különböző színű futók, az f2 gyalogra nehezedő nyomás Girinek elegendő ellenjátékot biztosított, a játszma igazolta az elmélet korábbi értékelését.

A kínai rangadón a világbajnoknő Hou Ji-fan elszenvedte második vereségét. A nyitásból még előnyösebben jött ki, a végjáték esélyeit azonban rosszul értékelte, Ding LIren nem „kegyelmezett” honfitársnőjének.

welywojtaszek_4604

Többször is fonalas nyerést hagyott ki a holland Loek van Wely, a lengyel Radoslaw Wojtaszek hálás lehetett a fél pontért. A két világos partival kezdő azeri Tejmur Radzsabov másodszor is remizett, az ukrán Vaszilij Ivancsukkal nem bírt. Lépésismétléssel gyorsan megosztozott a ponton a grúz Baadur Zsobava és a francia Maxime Vachier-Lagrave.

A 2. forduló eredményei:
Loek van Wely (holland, 2667) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2744) döntetlen (Katalán megnyitás, 80)
Magnus Carlsen (norvég, 2862) – Wesley So (amerikai, 2762) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 34)
Levon Aronjan (örmény, 2797) – Anish Giri (holland, 2784) döntetlen (Grünfeld védelem, 48)
Fabiano Caruana (olasz, 2820) – Ivan Saric (horvát, 2666) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 43)
Hou Ji-fan (kínai, 2673) – Ding Liren (kínai, 2732) 0 – 1 (Caro-Kann védelem, 58)
Baadur Zsobava (grúz, 2727) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) döntetlen (Szicíliai védelem, 22)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2734) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2715) döntetlen (Réti megnyitás, 53)

A verseny állása:
1.Fabiano Caruana 2 pont
2-3.Vaszilij Ivancsuk és Maxime Vachier-Lagrave 1,5
4-11. Tejmur Radzsabov, Magnus Carlsen, Anish Giri, Wesley So, Radoslaw Wojtaszek, Loek van Wely, Levon Aronjan és Ding Liren 1
12-13.Baadur Zsobava és Ivan Saric 0,5
12. Hou Ji-fan 0

A 3. forduló párosítása:
Vaszilij Ivancsuk – Loek van Wely
Maxime Vachier-Lagrave – Tejmur Radzsabov
Ding Liren – Baadur Zsobava
Ivan Saric – Hou Ji-fan
Anish Giri – Fabiano Caruana
Wesley So – Levon Aronjan
Radoslaw Wojtaszek – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa