Három eldőlt partival folytatódott Bielben a Hans Suri emlékverseny. A francia Maxime Vachier-Lagrave sötéttel nyert a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan ellen. Az orosz Alekszandr Motiljev az indiai Pentala Harikrishna elhibázott bástyalépését használta ki. A kettős vereséggel kezdő holland Anish Giri többször is rontott, de erőfeszítéseit végül siker koronázta, 84 lépésben győzte le a lengyel Radoslaw Wojtaszeket.

view01

A bieli szuperversenyen már csak a rajtlistát vezető francia Maxime Vachier-Lagrave veretlen, a viadal harmadiki játéknapján nagy csatában győzte le a kínai világbajnoknő Hou Ji-fant. A spanyol megnyitású játszmában Hou Ji-fan sokáig remekül tartotta magát, de az időkontroll után hibázott huszárlépésével. Vachier-Lagrave vezérével betört világos állásába, ez eldöntötte a parti sorsát.

Nagyot küzdött a kettős vereséggel rajtoló holland Anish Giri. A lengyel Radoslaw Wojtaszekkel a szicíliai védelem Najdorf-változatában csapott össze. Kedvező esélyű állásában többször is erősebb lépést hagyott figyelmen kívül. A végjáték már remit ígért, de Wojtaszek királya kelepcébe került, a 84. lépésben feladásra kényszerült.

Az Európa-bajnok orosz Alekszandr Motiljev a spanyol megnyitás berlini változatában nyert. A dortmundi tornán Arkadij Naiditschtól látott ötletet játszotta meg. Az indiai Pentala Harikrishna óvatlan bástyalépését kiskombinációval használta ki, anyagi előnyét biztos kézzel érvényesítette.

biel01-banner

A 3. forduló eredményei:
Alekszandr Motiljev (orosz, 2698) – Pentala Harikrishna (indiai, 2726) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 43)
Hou Ji-fan (kínai, 2629) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2766) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 63)
Anish Giri (holland, 2750) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 84)

A verseny állása:
1.Maxime Vachier-Lagrave 2 pont
2-5. Alekszandr Motiljev, Radoslaw Wojtaszek, Pentala Harikrishna és Hou Ji-fan 1,5
6.Anish Giri 1

A 4. forduló párosítása:
Hou Ji-fan – Pentala Harikrishna
Anish Giri – Alekszandr Motiljev
Radoslaw Wojtaszek – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa

Címkék: