Bielben remekült rajtolt a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan

A svájci üdülőparadicsomban, Bielben immár a 47. sakkfesztivált rendezik meg. A hagyományoknak megfelelően svájci rendszerű versenyek, rapidtornák is színesítik a programot, a legnagyobb érdeklődés a szuperversenyt kíséri. A július 14. és 24. között megrendezendő 6 résztvevős, kétfordulós viadal 2717-es Élő-átlaggal 19-es kategóriájú, a világranglistán tízedik francia Maxime Vachier-Lagrave vezeti a rajtlistát. A tornával a sakkfesztiválok főszervezőjeként örökbecsű munkát végzett Hans Suri emlékének is adóznak. A fesztivál honlapja a http://www.bielchessfestival.ch. A torna nagy szenzációval kezdődött, a 20 éves kínai világbajnoknő Hou Ji-fan 28 lépésben legyőzte a holland Anish Girit, majd szereplését Radoslaw Wojtaszek elleni remivel folytatta.

Biel 1976 óta a képzeletbeli sakktérkép egyik legjelentősebb városa. Zónaközi döntő megrendezésével indult útjára a szép sorozat. A viadalt a dán Bent Larsen nyerte meg, Portisch Lajos holtversenyben második lett a szovjet Tigran Petroszjan és Mihail Tal társaságában, majd a rájátszáson kiharcolta a világbajnok-jelötséget. (Petroszjan volt a másik továbbjutó.) Egy évvel később a nagymesterversenyen az angol Anthony Miles ért elsőként célba, majd két év múlva Viktor Korcsnoj aratott szenzációs győzelmet, 13 partiból 12 pontot gyűjtve. A későbbi meghívásos tornák is inkább a svájci sakkozók számára jelentettek jó versenyzési lehetőséget. 1983-ban Adorján András játszott, harmadikként végzett.

1985-ben másodszor rendeztek zónaközi döntőt, egyetlen magyar résztvevőként Sax Gyula tízedikként nem jutott tovább. 1993-ban harmadszor volt Biel a házigazdája a zónaközi döntőnek, amelyet 13 fordulós svájci rendszerben bonyolítottak le. Portisch Lajos végig esélyes volt a továbbjutásra. Az utolsó fordulóban a párosítás szeszélye folytán Polgár Judittal került szembe, és a harcos döntetlen végül megakadályozta, hogy ismét világbajnok-jelölt legyen.

1996-ban Almási Zoltán is bemutatkozott Bielben, a 12 fős mezőnyben holtversenyben negyedikként zárta szereplését. 1999-ben először rendezték meg a viadalt két fordulóval, 6 résztvevővel, és egyre rangosabbak lettek a mezőnyök. 2001-ben a torna doyenje, a svájci Viktor Korcsnoj szenzációs teljesítménnyel végzett az élen, az orosz Peter Szvidlert előzte meg fél ponttal. 2003-ban az orosz Alekszandr Morozevics remekelt, a 10 játszmából 8 pontot szerzett. Egy évvel később sikerét megismételte, majd az orosz nagymester harmadik bieli tornagyőzelmét ünnepelte, meglepetésre azonban kettős vereséget szenvedett a norvég csodagyerektől, Magnus Carlsentől.

biel29

2007-ben tíz résztvevő vetélkedett a 18-as kategóriájú tornán, ahol Polgár Judit is szerepelt. A meglepetésekkel tarkított viadal a 16 éves Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be. A tornagyőzelmet eldöntő rájátszásban az amerikai Alekszander Oniscsuk ellen a két rapid, majd a két villámparti is remi lett, a „hirtelen halál” játszmát Carlsen sötéttel bravúros játékkal megnyerte. Nagymesternőnk félpontos hátránnyal holtversenyben harmadik lett a svájci Yannick Pelletier, az orosz Alekszandr Griscsuk és Tejmur Radzsabov társaságában.

2008-ban az orosz Jevgenyij Alekszejev nyerte a bieli sakkfesztivál szuperversenyét. Öt éve a francia sakkozás nagy reménysége, a 19 esztendős Maxime Vachier-Lagrave veretlenül ért célba. 2010-ben ifjú titánok versenyére került sor, a hármas holtversenyt rájátszás döntötte el, az olasz Fabiano Caruana nyerte a párharcokat a vietnami Nguyen és Vachier-Lagrave előtt.

Három éve Magnus Carlsent másodszor ünnepelték tornagyőztesként. Carlsen mindkét pontszámítás szerint az élen végzett, a tornán győzelem 3, a döntetlen 1 pontot ért.

GMT-Round7-Wang-Carlsen

2012-ben meglepetéssel fejeződött be a 45. sakkfesztivál szuperversenye, a kínai Wang Hao nyerte meg a viadalt. A kínai sakkozó három veresége ellenére hat győzelmével és egy remivel egy ponttal megelőzte a négy nyerés mellett hatot remiző Magnus Carlsent. A klasszikus pontozás szerint Carlsen végzett az élen.

20130727-03

Tavaly Maxime Vachier-Lagrave másodszor vehette át a győztesnek járó trófeát. A négyes holtversenyt eldöntő rájátszásban diadalmaskodott. Pályafutása első szuperversenyén Rapport Richárd az utolsó helyen végzett.

A nagymesterversenyek eddigi győztesei:

1977 Anthony Miles (angol)
1979 Viktor Korcsnoj (svájci)
1980 Yehuda Grünfeld (izraeli)
1981 Eric Lobron (német) és Vlastimil Hort (cseh)
1982 John Nunn (angol) és Florin Gheorghiu (román)
1983 Anthony Miles és John Nunn (mindkettő angol)
1984 Vlastimil Hort (cseh) és Robert Hübner (német)
1986 Lev Polugajevszkij (szovjet) és Eric Lobron (német)
1987 Borisz Gulko (amerikai)
1988 Ivan Szokolov (jugoszláv) és Borisz Gulko (amerikai)
1989 Vaszilij Ivancsuk (szovjet)
1990 Anatolij Karpov (szovjet)
1991 Alekszej Shirov (lett)
1992 Anatolij Karpov (orosz)
1994 Viktor Gavrikov (svájci)
1995 Alekszej Drejev (orosz)
1996 Anatoly Karpov (orosz)
1997 Viswanathan Anand (indiai)
1998 Mladen Palac (horvát)
1999 Jeroen Piket (holland)
2000 Peter Szvidler (orosz)
2001 Viktor Korcsnoj (svájci)
2002 Ilija Szmirin (izraeli)
2003 Alekszander Morozevics (orosz)
2004 Alekszander Morozevics (orosz)
2005 Borisz Gelfand (izraeli és Andrej Volokityin (ukrán)
2006 Alekszander Morozevics (orosz)
2007 Magnus Carlsen (norvég)
2008 Jevgenyij Alekszejev (orosz)
2009 Maxime Vachier-Lagrave (francia)
2010 Fabiano Caruana (olasz)
2011 Magnus Carlsen (norvég)
2012 Wang Hao (kínai)
2013 Maxima Vachier-Lagrave (francia)

A zónaközi döntők győztesei:
1976 Bent Larsen (dán)
1985 Rafael Vaganjan (szovjet)
1993 Borisz Gelfand (fehérorosz)

Az idei tornán a franciák legjobbja, Maxime Vachier-Lagrave vezeti a rajtlistát, a 23 éves nagymester ötödször kapott meghívást. 2009-ben tornagyőztes volt, egy év múlva hármas holtversenyben végzett az élen, tavaly a négyes holtversenyt eldöntő rájátszást nyerte meg, három éve harmadikként zárta szereplését.

A junior világranglistán a holland Anish Giri az első, harmadszor játszik Bielben. A lengyel Radoslaw Wojtaszek első alkalommal szerepel, ahogy az indiai Pentala Harikrishna is. Az idei Európa-bajnok orosz Alekszandr Motiljev másodszor a bieli arénában.

yifan01

A 20 éves kínai világbajnoknő Hou Ji-fan szenzációs győzelemmel tette le névjegyét, Anish Giri alighanem lebecsülte a világranglistán Polgár Judit mögött második bajnoknőt. Hou Ji-fan jó formáját a lopotai GP-versenyen is bizonyította.

Rosszul értékelte esélyeit Alekszandr Motiljev, a felkínált lehetőséggel Radoslaw Wojtaszek jól élt, bástyájának betörése eldöntötte a parti sorsát.

Maxime Vachier-Lagrave a nyitásban nem tudta meglepni Pentala Harikrishnát, 5…e5! lépést követően sötét jobban is játszhatott volna, a küzdelem két királyig zajlott.

biel01-banner

Az első forduló eredményei:
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2766) – Pentala Harikrishna (indiai, 2726) döntetlen (Trompowsky támadás, 51)
Alekszandr Motiljev (orosz, 2698) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 40)
Hou Ji-fan (kínai, 2629) – Anish Giri (holland, 2750) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 28)

Hosszas manőverezések mellett kiegyenlített esélyű küzdelmet vívott Harikrishna és Giri. Az időzavarban azonban a holland titán fatális tervet játszott meg, magára hagyott királya áldozatul esett.

A világbajnoknő remekül felkészült a versenyre, a Ragozin-védelemben Radoslaw Wojtaszeknek nem volt igazi esélye.

Javított Alekszandr Motiljev, kisebb kalandok után értékes fél pontot szerzett.

A 2. forduló eredményei:
Pentala Harikrishna – Anish Giri 1 – 0 (Olasz megnyitás, 41)
Radoslaw Wojtaszek – Hou Ji-fan döntetlen (Vezércsel, 40)
Maxime Vachier-Lagrave – Alekszandr Motiljev döntetlen (Szláv védelem, 40)

A verseny állása:
1-3. Hou Ji-fan, Radoslaw Wojtaszek és Pentala Harikrishna
4. Maxime Vachier-Lagrave 1
5. Alekszandr Motiljev 0,5
6.Anish Giri 0

A 3. forduló párosítása:
Alekszandr Motiljev – Pentala Harikrishna
Hou Ji-fan – Maxime Vachier-Lagrave
Anish Giri – Radoslaw Wojtaszek

Verőci Zsuzsa