A vb-n a negyeddöntőben még három hely kiadó

Szocsiban, a női kieséses rendszerű világbajnokságon öten már biztosították a negyeddöntőbe való jutásukat, három helyért szerdán a rájátszás következik. A rajtlistát vezető Humpy Koneru kettős győzelemmel lépett tovább. Az ukrán Anna Muzicsuk sötéttel nyert. A svéd Pia Cramling hősies védekezéssel harcolta ki a továbbjutást jelentő döntetlent. A kínai Zhao Xue remire rontotta könnyen nyerhető állását, de a remivel is készülhet a negyeddöntőre. Az ukrán Marija Muzicsuk gond nélkül biztosította a döntetlent. Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk visszavágott az indiai Dronovalli Harikának, az orosz Natalija Pogonyina nyert a francia Marie Sebag ellen, mindketten készülhetnek a „pótvizsgára”. Másodszor is remizett a litván Viktorija Cmilyte és a grúz Meri Arabidze.

Négy órai játék után még minden táblán folyt a küzdelem, az első játszmában vereséget szenvedők minden megpróbáltak az egyenlítésért, ellenfeleik az előny megtartásáért. Élvezetes, feszült csatákat láthattunk, kapkodtuk a fejünket, hogy melyik időzavarra figyeljünk fokozottan Minden elismerést megérdemelnek a nagymesternők, rendkívül sportszerű légkörben zajlottak az oly fontos összecsapások.

DSCN0845

Legkevésbé a rajtlistát vezető indiai Humpy Konerunak kellett idegeskednie, nyugodt játékkal várta ki a kínálkozó lehetőséget, kettős győzelmet ért el az orosz Alisza Galljamova ellen.

DSCN0846

Fokozott érdeklődés kísérte a másik három, az első partiban vereséget szenvedő orosz sakkozónők partijait. Az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk korán letért az elméleti ösvényről, igazi küzdelemre akarta kényszeríteni az indiai Dronavalli Harikát. Elképzelése bevált, ellenfele nagyon idegesen játszott, kerülni akart minden bonyodalmat, de Kosztenjuknak sikerült királyszárnyi támadást indítania. A sötét bástyák aktivitása döntőnek bizonyult. az exvilágbajnoknő remek sportemberi tulajdonságokat megcsillantva győzött, kiegyenlített, jöhet a rájátszás ebben az ütközetben.

Natalija Pogonyináért is sokan szorítottak. A nyitásra jól felkészült, a francia Marie Sebag nagy időzavarba került. Natalija minden tekintetben visszavágott a tegnapi vereségért, ő is bástyavégjátékban győzött, rapidozhat.

DSCN0850

A svéd Pia Cramling a vb honlapján megjelent interjúban büszkén vallotta, hogy még mindig nagyon szeret sakkozni, célja, hogy minél jobb partikat játsszon. Az oroszok nagy reménysége, Valentyina Gunyina kezdeményezéshez jutott, Cramlingra hosszú, keserves védekezés várt. Csodálatos akarással azonban időzavarban is megoldotta feladatát, Gunyina d7 lépése után pedig biztos volt a svéd klasszis továbbjutása. Vacsoránál fáradtan, de nagyon boldogan mesélt a játszmáról. A háromszoros olimpiai és orosz bajnoknő kiesése meglepetés.

A Muzicsuk testvérek is a nyolc között. Anna követte húga példáját, ő is sötéttel győzött. A grúz Lela Zsavahisvilivel hosszas elméleti variban viaskodtak, Anna többet tudott a pozícióról. Pontosabban számolt, anyagi előnyt szerzett, amit biztos kézzel érvényesített Marija egy pillanatnyi esélyt sem adott a bolgár exvilágbajnoknőnek, Antoaneta Sztefanovának, a remivel biztosította helyét a negyeddöntőben.

Zhao Xue egyedül védelmezi a kíai női sakkozás becsületét. A grúz Bela Hotenasvili ellen elmulasztotta a kettős győzelmet.
A litván Viktorija Cmilyte váratlanul kemény ellenfélre talált a nyolcaddöntő leggyengébb Élő-pontszámú versenyzőjében, Meri Arabidzében. Túlzottan óvatos játéka nem vezetett eredményre, két döntetlen után jöhet a ráadás.

A szerdai rájátszáson két 25-25 perces rapid partit vívnak 10-10 másodperc bónusszal, ha ez sem dönt akkor két 10-10 perces parti következik, ekkor is 10 másodperc a bónusz. 3-3-nál tovább gyorsul a tempó, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. 4-4-nél a „hirtelen halál” játszmára kerül sor, sötétnek remifórja van, igaz 4 perce világos 5 percével szemben.

A nyolcaddöntő eredményei:
Humpy Koneru (indiai, 2581) – Alisza Galljamova (orosz, 2484) 2 – 0
Sebag Marie (francia, 2482) – Natalija Pogonyina (orosz, 2456) 1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB
Anna Muzicsuk (ukrán, 2552) – Lela Zsavahisvili (grúz, 2481) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)
Meri Arabidze (grúz, 2374) – Viktorija Cmilyte (litván, 2530) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2529) – Harika Dronavalli (indiai, 2492) 1 – 1 (0 – 1, 1 – 0) TB
Pia Cramling (svéd, 2495) – Valentyina Gunyina (orosz, 2528) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)
Zhao Xue (kínai, 2527) – Bela Hotenasvili (grúz, 2513) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2522) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Verőci Zsuzsa