A Szocsiban zajló kieséses rendszerű világbajnokságon a nyolcaddöntő rájátszásaira került sor. A három meccs első partijai békés nyitásokkal indultak, de a középjátékban és a végjátékban sokat hibáztak a nagymesternők. Az indiai Dronavalli Harika, az orosz Natalija Pogonyina és a grúz Meri Arabidze győzelemmel kezdett. Pogonyina végül mindkét játszmát megnyerte a francia Marie Sebag ellen. Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk fordulatos partiban remizett Harikával, búcsúznia kellett a vb-től. A 21 éves Arabidze nagy kapkodásban is kiharcolta a döntetlent a litván Viktorija Cmilytével szemben. A negyeddöntőben Muzicsuk M-Koneru, Pogonyina-Zhao Xue, Cramling-Muzicsuk A. és Arabidze-Harika a párosítás.

DSCN0854

Az ukrán Anna Usenyina és a bolgár Antoaneta Sztefanova után a viadal harmadik exvilágbajnoknő résztvevője, az orosz Alekszandra Kosztenjuk is elbúcsúzott a további küzdelmektől. A 2008-as nalcsiki vb győztese a mai rájátszáson kikapott az indiai Dronavalli Harikától. Az első partiban a sötét bábukat vezette, és sokáig kiegyenlített küzdelmet láttunk, ahogy a többi partiban is. A bástyavégjátékban Kosztenjuk azonban sokat hibázott, Harika a meccsen másodszor is vezetést szerzett.

A második játszmában Harika a klasszikus első partijukhoz hasonlóan a francia védelemre szavazott, jelentős időelőnyt szerzett. Kosztenjuk kihasználva ellenfele bakiját esélyhez jutott, de királyának aktivizálásáról elfelejtkezve remire rontotta kecsegtető pozícióját. Harika nagymamája ismét jól drukkolt, unokája negyeddöntős, és aligha bánkódik azon, hogy a grúz Meri Arabidze meglepetésre „búcsúztatta” a jóval esélyesebb litván Európa-bajnoknőt, Viktorija Cmilytét.

DSCN0856

Cmilyte világossal túlzottan is óvatos nyitást választott, a 21 esztendős Arabidzének ez kevés gondot okozott. A rossz terv csak megkönnyítette Arabidze feladatát, bástyáinak betörése eldöntötte a pont sorsát. A második partiban ismét a Volga-cselt láttuk, hatalmas csata dúlt a táblán, hol sötét, hol világos állt jobban, a kapkodásban végül Arabidzének kedvező döntetlen született.

DSCN0855

Natalija Pogonyina egyedüli orosz sakkozónőként jutott a negyeddöntőbe. A francia Marie Sebag egyenlő állásban hihetetlen tervvel rukkolt ki, „elásta” bástyáját, majd azonnali vesztőt húzott. A második parti igen fordulatosra sikeredett. Pogonyina jobban állt, de rontott. Sebag többször is egyenlítési esélyt kapott, nem élt a lehetőséggel.

A nyolcaddöntő rájátszásának eredményei:
Sebag Marie (francia, 2482) – Natalija Pogonyina (orosz, 2456) 1 – 3 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 0 – 1)
Meri Arabidze (grúz, 2374) – Viktorija Cmilyte (litván, 2530) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2529) – Harika Dronavalli (indiai, 2492) 1,5 – 2,5 (0 – 1, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen)

A negyeddöntő párosítása:
Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) – Humpy Koneru (indiai, 2581)
Natalija Pogonyina (orosz, 2456) – Zhao Xue (kínai, 2527)
Pia Cramling (svéd, 2495) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2552)
Meri Arabidze (grúz, 2374) – Harika Dronavalli (indiai, 2492)

Verőci Zsuzsa