Marija Muzicsuk látványos vezérlépésekkel használta ki Humpy Koneu hibáját

Szocsiban a kieséses rendszerű világbajnokság negyeddöntője meglepetéssel kezdődött. A rajtlistát vezető első számú esélyes, az indiai Humpy Koneru súlyos taktikai elnézéssel vereséget szenvedett az ukrán Marija Muzicsuktól. A kínai Zhao Xue döntetlent ígérő állását végül megnyerte az orosz Natalija Pogonyina ellen. A svéd Pia Cramling és az ukrán Anna Muzicsuk megosztozott a ponton. Az indiai Dronavalli Harika gyors békekötést ajánlott a grúz Meri Arabidzének.

DSCN0895

A rajtlistát vezető, kétszer is már világbajnoki döntőt játszó Humpy Koneru nehéz helyzetben várja a pénteki második partiját Marija Muzicsukkal szemben. Koneru kedvező párosítását is kihasználva gond nélkül, három kettős győzelemmel jutott a negyeddöntőbe, ahol az egyre jobb formába lendülő ukrán nagymesternővel kell megküzdenie. Humpy sötéttel kezdte a párharcot, a skót megnyitású partiban az elméleti párbajt megnyerte, kissé előnyösebben állt, amikor Muzicsuk taktikai síkra terelte a csatát. Humpy teljesen gyanútlan volt, nem érezte, hogy királya védtelen. Elhibázott huszárlépését követően vesztőt húzott, amit Marija látványos vezérlépésekkel használt ki. Nagy érdeklődéssel várhatjuk a visszavágót, ha nem remeg meg Muzicsuk keze…

A kínai Zhao Xue a kezdeti bizonytalankodás után már meggyőzően játszik. Sötéttel az orosz Natalija Pogonyina ellen nem feszítette túl a húrt, a felkínált esélyre azonban lecsapott. Pogonyina az időkontroll előtt remihez vezető folytatást hagyott ki, majd a gyaloghátrányos különböző színű futós végjátékban is elérhette volna a fél pontot. Újabb baki után már nem volt többé mentsége, a sötét szabadgyalogokkal szemben tehetetlen volt.

DSCN0894
A svéd Pia Cramling minimális előnye kevésnek bizonyult az ukrán Anna Muzicsuk ellen, a fenyegető időzavar árnyékában megosztoztak a ponton.

Az indiai Dronavalli Harika nagyon jó pillanatban kínálta a békekötést, a grúz Meri Arabidze némi hezitálás után, kissé jobb állásban elfogadta ajánlatát.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:
Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) – Humpy Koneru (indiai, 2581) 1 – 0
Natalija Pogonyina (orosz, 2456) – Zhao Xue (kínai, 2527) 0 – 1

Pia Cramling (svéd, 2495) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2552) döntetlen
Meri Arabidze (grúz, 2374) – Harika Dronavalli (indiai, 2492) döntetlen

Verőci Zsuzsa