Hat játszma dőlt el a nyolcaddöntő első játéknapján, négy orosz vereség született

 

A Szocsiban zajló kieséses rendszerű világbajnokság nyolcaddöntőjének első fordulójában hat játszma is döntéssel végződött. Nem kis meglepetésre mind a négy orosz nagymesternő vereséget szenvedett. Az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk világossal kapott ki az indiai Dronavalli Harikától. A viadal doyenje, a svéd Pia Cramling a nagy reménység Valentyina Gunyinát győzte le. Natalija Pogonyina döntetlent ígérő bástyavégjátékot vesztett el a francia Marie Sebag ellen. Alisza Galljamova az első számú esélyes indiai Humpy Koneruval szemben vesztett. Remek játékkal nyert az ukrán Marija Muzicsuk a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova ellen, a kínai Zhao Xue a grúz Bela Hotenasvilit kényszerítette feladásra. Pontosztozkodás született az ukrán Anna Muzicsuk és a grúz Lela Zsavahisvili, valamint a grúz Meri Arabidze és a litván Viktorija Cmilyte partijában.

IMG_5322

A nyolcaddöntő első játéknapján izgalmas, fordulatos, nyíltsisakos partikat láttunk. A forduló az orosz sakkozás számára igazi fekete nap volt, mind a négyen vesztettek. Az első vereséget Alisza Galljamova szenvedte el. A rajtlistát vezető indiai Humpy Koneru ellen éles változatot játszott meg, Humpy a nyitásra jóval több gondolkodási időt használt el, de újítással zavarba hozta ellenfelét. Galljamova hibája után egykapus lett a parti, Koneru könnyedén húzta meg a legjobb lépéseket, bástyái betörtek a hetedik sorra, ez eldöntötte a játszma sorsát.

_MG_4290

Az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk kedvező pozícióját elrontotta, majd még később is korábbi előnyének bűvkörében élve nem ütötte le az indiai Dronavalli Harika a gyalogját. Elnézte Harika 27…Hd4! lépését, az indiai nagymesternő gyorsabb nyerést szalasztott el, de megszerezte sötéttel az oly értékes győzelmet.

IMG_5326

A viadal doyenje, a svéd Pia Cramling a háromszoros olimpiai és orosz bajnok Valentyina Gunyinával szemben bizonyította, hogy játékában nagy erő lakozik. Piát az oroszok nagy reménysége talán egy kissé lebecsülte, gyorsan nagyon rosszat húzott. Cramling minőséget nyert, Gunyina kavarási kísérleteit hárította, vezetést szerzett.

A rajtlistán második kínai Ju Wenjun legyőzése után sokat vártak Natalija Pogonyitától. Erősen hullámzott a francia Marie Sebag elleni játszmája, amely kalandok után döntetlent ígérő bástyavégjátékra egyszerűsödött. Pogonyina kölcsönös időzavarban kihagyta a remit adó bástyalépést, Sebag előbb kezdhette a sakkadást, ami végül matthoz vezetett.

A grúz Bela Hotenasvilit láthatóan megviselte a vasárnapi rájátszás. A kínai Zhao Xue királyszárnyi támadáshoz jutott, győzelmét sötét egy könnyelmű gyaloglépéssel megkönnyítette, az áttörés után Hotenasvilinek már nem volt védelme.

A bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova is vesztesen állt fel a sakkasztaltól. Kecsegtető pozícióját elrontotta, majd lebecsülte az ukrán Marija Muzicsuk remek minőségáldozatát. Muzicsuk nyugodtan manőverezgetett, kivárta a kedvező pillanatot, amikor áttörhetett a királyszárnyon.

A grúz Meri Arabidze és a litván Viktorija Cmilyte nagy csatában osztozott meg a ponton. Az ukrán Anna Muzicsuk jó pillanatban kínálta a békekötést a grúz Lela Zsavahisvilinek.

A nyolcaddöntő eredményei:
Humpy Koneru (indiai, 2581) – Alisza Galljamova (orosz, 2484) 1 – 0
Marie Sebag (francia, 2482) – Natalija Pogonyina (orosz, 2456) 1 – 0
Anna Muzicsuk (ukrán, 2552) – Lela Zsavahisvili (grúz, 2481) döntetlen
Meri Arabidze (grúz, 2374) – Viktorija Cmilyte (litván, 2530) döntetlen
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2529) – Dronavalli Harika (indiai, 2492) 0 – 1
Pia Cramling (svéd, 2495) – Valentyina Gunyina (orosz, 2528) 1 – 0
Zhao Xue (kínai, 2527) – Bela Hotenasvili (grúz, 2513) 1 – 0
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2522) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) 0 – 1

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://sochi2015.fide.com