A férfi válogatott októberben – Ács Péter szövetségi kapitány értékelése

2021 októberét aktív versenyzés mellett vegyes eredménnyel, összességében mérsékelt Élő-pontszám növekedéssel zárta a férfi válogatott. Egyúttal megkezdődött a felkészülés a novemberi csapat Európa-bajnokságra is, a Szlovéniába utazó keret Lakitelken edzőtáborozott. Továbbá egy barátságos online rapid mérkőzésen legyőztük a kihívó nigériai válogatottat.

Több országban, köztük hazánkban is beindultak októberben a csapatbajnokságok. A havi összefoglalóba csak azok kerülnek be, amelyek – az egy huzamban lejátszott fordulók száma alapján – gyakorlatilag önálló versenynek tekinthetők.

A német Bundesliga első osztályának záróeseményét október 14-17. között rendezték Berlinben. A napi két forduló miatt különösen intenzív tornán Rapport Richárd két győzelemmel és négy döntetlennel végül hét Élő-pont veszteséggel zárta a tornát. A két nemzetközi mesternek esélyt sem adott, Bogner (2572) és Braun (2589) ellen viszont nem jött be a kockázatos nyitásválasztás, ezért taktikus döntetlennel értek véget a játszmák. Kovalenko (2647) ellen sötéttel stabil játékkal és szép védekezéssel tartotta a döntetlent. Az igazán fájó pont a Krasenkow (2578) elleni remi volt, ugyanis a lengyel nagymester egy Ricsi által szépen kidolgozott, nyert állásból tudott a csodával határos módon megmenekülni. Legjobb sakkozónk a novemberi FIDE rangsorban a 12-ik, gyakorlatilag egy győzelemmel elmaradva a top 10-es helytől. Bánusz Tamás öt partiból négyszer is a sötét bábukat vezetve 3 pontot gyűjtött, így összességében hét Élő-pont mínusszal zárta a versenyt. A nyitásokban vállalta a kockázatot és jól küzdött, de nem volt szerencséje, mert a négy gyengébb ellenfeléből kettőnek is sikerült megmenekülnie olyan helyzetből, ahol általában ezen a szinten össze szoktak omlani.  A zárófordulóban pedig becsúszott egy gyakorlati hiba a nyitásban Kollars (2621) ellen feketével, és ellenfele ezt követően profi módon fokozta nyerésig a kényelmes állását. Papp Gábor női szövetségi kapitány erős ellenfelek ellen jól küzdött, de ezúttal elmaradt a skalpgyűjtés. A legfájóbb pont Vachier Lagrave (2763) elleni fölényes állásának elvesztése volt. Végül hat partiból másfél ponttal zárta a berlini kalandot.

Berkes Ferenc október 2-10. között a lengyel csapatbajnokságban stabil és színvonalas játékkal 9-ből 6 pontot gyűjtött. Egy pillanatig sem volt veszélyben, a hat 2600 körüli játékos ellen szerzett félpontok mellett a német Huschenbeth-et (2608) szépen felőrölte, csakúgy mint két 2500 alatti ellenfelét. Összességében öt Élő-pontot hozott haza Legnicából.

Gledura Benjámin októberben sikerekkel hangolt a novemberi csapat EB-re. Először megnyerte az Annual Washington Chess Congress versenyt, majd második helyen zárta a 2021 Spice Cup open versenyt. Mint mindig, ezúttal is izgalmas és kockázatos stílusban versenyzett, időnként fordulatokban gazdag partikkal. Ezért egy-egy vereség gyengébb játékosok ellen becsúszott mindkét tornán, viszont mások mellett legyőzte Zhou, Jianchao (2629) kínai és Martinez Jose (2620) perui nagymestereket is. Összesen hét Élő-pontot hozott neki a két amerikai torna.

A tízfordulós román csapatbajnokságon Erdős Viktor és Kozák Ádám vettek részt a válogatott keretből. Meglepő módon mindketten ugyanazokkal az ellenfelekkel küzdöttek meg csapataik éltábláján, és azonos eredménnyel zárultak ezek a harcok. Vereség nélkül, két gyengébb játékos legyőzésével, tízből hat ponttal fejezték be mindketten a versenyt. Az egymás elleni küzdelemből egy izgalmas elméleti párharc bontakozott ki. Viktornak sikerült kiegyenlítenie, majd egy hibát követően nehéz – de még nem vesztett – helyzetbe került, aztán egy pontatlanság után Ádám már nem kapott több gyakorlati esélyt parti eldöntésére. Viktor összességében stabilan játszott, és 100 Élő-pont különbség felett jelentős kockázatot vállalt a győzelem érdekében. A magának megteremtett esélyeket viszont nem mindig sikerült kihasználnia, Tarlev (2568) ellen például egy fájdalmasan könnyű nyerőkombináció maradt ki. Ádám kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a nagymesterek ellen is, sőt a 2600 felettiek sem okoztak neki komolyabb nehézséget. Egyedül Nisipeanu (2644) ellen kellett védekeznie, de szépen kitartotta a gyaloghátrányos bástyavégjátékot. A hasonló teljesítmény Viktornak -4, Ádámnak +11 Élő-pont változást eredményezett.

Október 18-24. között Koppenhágában rendezték a jubileumi Obro körversenyt, amelyen Kozák Ádám 9-ből 6,5 ponttal, hat Élő-pontot gyűjtve – Hamitevici (2465) nagymester mögött – a második helyen végzett. A verseny közepén becsúszott egy fájdalmas verség egy pillanatnyi sakkvakság miatt egy egygyalogos, közismert bástyavégjátékban, ami után Ádám hármat nyert zsinórban. A sorozat második elemeként egy szép játszmában sötéttel legyőzte Aczél Gergelyt (2556) is. Gergőnek nem ment a játék Dániában, így a horvát CSB-n nyújtott kiváló teljesítmény után nagyjából stagnálással zárta az októbert az Élő-listán.

A felnőtt válogatott október 18-21. között tartott egy háromnapos edzőtábort a Lakiteleki Népfőiskolahelyszínén, kellemes körülmények között. A novemberi csapat EB-re utazó válogatottból Berkes Ferenc, Bánusz Tamás, Erdős Viktor, Kántor Gergely és a kapitány vettek részt az eseményen. Gledura Benjámin éppen akkor játszott az amerikai Spice Cup versenyen, így nem tudott csatlakozni. Az edzőtábor jó hangulatban telt és hasznos volt.

A nigériai nagykövetségünk kezdeményezésére október 14-én a két ország válogatottja barátságos mérkőzést vívott hibrid formában. A Nigéria-Magyarország oda-visszavágós online rapid tornát a chess.com platformon keresztül szervezte az MSSZ, a beszédek pedig zoom platformon keresztül hangzottak el. Az esemény diplomácia jelentőségének ékes bizonyítéka, hogy – az MSSZ elnöke és alelnöke mellett – felszólalt dr. Beer Sándor, hazánk nigériai nagykövete, Adeyemi Olalekan, a FIDE alelnöke, valamint a nigériai sportminiszter is. A válogatottak az online sakkolimpiával azonos struktúrában álltak össze (két ffi/két nő/két U20), csak ezúttal tartalék nélkül. A magyar színeket Kozák Ádám, Ács Péter (játékoskapitány), Terbe Júlianna, Mihók-Juhász Barbara, Palczert Mátyás és Tóth Lili képviselték. A ranglistapontokat tekintve hatalmas volt a különbség a két keret között, de az első mérkőzés meglepetéssel indult. Kozák Ádám sötéttel a megnyitás után pozíciósan reménytelen helyzetbe került, és az ellenfele meglepően szép játékkal fokozta nyerésig a fölényes állását. A második táblán világossal kihoztam egy kis előnyt, de a küzdelem végén örülhettem a pontosztozkodásnak. Terbe Júlianna magabiztosan nyert. Juhász Barbi játszotta a leghosszabb partit, és a kitartó védekezés eredményeként adódott volna egy esély a félpont megmentésére, de az időzavaros véghajrában vezérelnézés vetett véget a küzdelemnek. Tóth Lili közvetlenül a megnyitás után egy futóelőnyt biztosító kombinációval tisztázta az ÉLŐ-pontban nem tükröződő erőviszonyokat, Palczert Mátyás szépen kidolgozott nyert állása azonban néhány pontatlanság után remi bástyavégjátékra egyszerűsödött. A kijózanító hatású döntetlent (3-3) követő visszavágón koncentráltan játszottunk, és csapatként is visszaigazoltuk a papírformát. Ádámmal és Júliannával hárman szép és egykapus partikban nyertünk. Palczert Mátyás egy hosszú küzdelem végén bizonyította, hogy jobban ért a bástyavégjátékokhoz is, így jutalomjátékként mattig fokozhatta előnyét egy „vezér-a-bástya-ellen” helyzetből.  Tóth Lili egy izgalmas középjátékból átütő erejű támadást indított, amire futómattal tette fel a koronát. Juhász Barbi második partija színvonalas és izgalmas volt. Időzavarban egy ponton tisztet nyerhetett volna, ami sajnos kimaradt, és a végén már mi örülhettünk a döntetlennek. Az összességében 8,5-3,5 arányú győzelem érdekessége, hogy Terbe Júlianna mellett Tóth Lili is 2-0-ra győzött, pedig egyedül az ő tábláján volt magasabb az ellenfél értékszáma.  A végeredmény az alábbi linken található, továbbá két képet is csatolok az eseményről (az utóbbiról csak a játékoskapitány hiányzik).

Chess-Results Server Chess-results.com – Nigeria-Hungary friendly match

Hajrá, magyarok és sok sikert a válogatottnak a novemberi csapat Európa-bajnokságon!

Ács Péter

Férfi szövetségi kapitány