Európa-bajnokság – 2021., Szlovénia

Sakkcsapat Európa-bajnokság, Szlovénia

Bíztató jelek, kihagyott esélyek

 

Befejeződött a Sakkcsapat Európa-bajnokság a szlovéniai Terme Catezban. Lássuk, hogyan értékelnek a vezetők!

Férfi válogatottunkat a 39 induló ország közül a 10. helyre rangsorolták, a csapat végül a 16. helyen végzett.

Csapatunk a verseny első felében végig az élmezőnyben játszott, végül három alkalommal maradtak alul, mindháromszor a legkisebb arányban, azaz 1,5-2,5-re kaptak ki. A negyedik táblán Gledura Benjámin remekelt, 17 élőpontot nyert és tábladíjas lett.

A végeredmény mindenképpen elmaradt a várakozásoktól – kezdte az értékelést Ács Péter, férfi szövetségi kapitány. – Izrael legyőzésével az elfogadható és reális 11. helyen zárta volna válogatottunk a versenyt. Voltak biztató jelek, továbbá hatalmas részsikerek csapatként és egyénileg is, amikre lehet építeni. Egy ilyen mezőnyben, ezzel a párosítással a 16. helyet önmagában nem tartom aggasztónak. Számomra ugyanakkor meglepetés és kudarc volt az, hogy vereség után egyszer sem tudtunk talpra állni.

Női válogatottunk az utolsó fordulóban egy nagyszerű eredményért játszott, győzelem esetén akár a negyedik hely is elérhető lett volna. Azonban végül az ukrán csapat nyert 3-1 arányban, ezzel a 12. helyen zárt együttesünk.

Gara Tícia végigjátszotta az EB 9 fordulóját, fantasztikus eredménnyel: 6 pontja mellett 32 Élő-pontot is gyűjtött! Ugyancsak sikeres volt Gaál Zsóka és Mihók-Juhász Barbara bemutatkozása is.

Nem vagyunk boldogok, hatalmas esélyt szalasztottunk el. Kezünkben volt a győzelem, amivel az előkelő negyedik helyen zártunk volna. Nagyon erős csapatokkal is felvettük a versenyt, ami biztató jel, gondolva már a 2022-es moszkvai olimpiára – értékelt Papp Gábor női szövetségi kapitány.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetég elnök alábbiak szerint értékelt.

Két nagyon elszánt csapattal mentünk, jó volt látni őket, ahogy küzdöttek és akarták a sikert. A lányok az elmúlt időszakban stabilan ott vannak az élmezőny közelében, biztos vagyok benne, hogy hamarosan jól ki fog jönni a lépés, és a kitartásuk, elszántságuk igazi sikert fog hozni.  A férfiak esetében a 16. hely a mutatott játék tükrében nem reális, több volt a csapatban. Bízom benne, hogy 2024-ig, a budapesti sakkolimpiáig mindkét együttesünk tovább erősödik. Fantasztikus lenne hazai közönség előtt egy nagy siker! – zárta értékelését az elnök.

Eredmények.

Férfiak

A végeredmény: 1. Ukrajna 14 pont (212.5 Sonneborn-Berger-pont), 2. Franciaország 14 (207.5), 3. Lengyelország 13, …16. Magyarország (Erdős Viktor, Berkes Ferenc, Bánusz Tamás, Gledura Benjámin, Kántor Gergely. Szövetségi kapitány: Ács Péter)

Nők

A végeredmény: 1. Oroszország 18 pont, 2. Grúzia 15., 3. Azerbajdzsán 12, …12. Magyarország (Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Gaál Zsóka, Terbe Julianna, Mihók-Juhász Barbara. Szövetségi kapitány: Papp Gábor)

Nők a 12., férfiak a 16. helyen végeztek

Kapitányi értékelések

Férfi válogatottunk küzdelmes döntetlennel, és ezzel a 16. helyen zárta az 2021. évi csapat Európa-bajnokságot. Erdős Viktor gyakorlatilag tökéletes partiban semlegesítette Nabaty-t (2649) sötéttel az éltáblán. Az örökös sakk helyett választhatott volna kockázatosabb utat az adott helyzetben, de előnybe kerülésre nem volt lehetősége és a döntetlen mindenképpen jó eredmény volt. Berkes Ferenc a második táblán világossal okosan játszott, folyamatosan tartotta a feszültséget egy látszólag teljesen egyenlő állásban. Ez parti alatt nem volt egyértelmű, de Mikhalevski (2559) gyakorlatilag választhatott, hogy mozdulatlanul hagyja rátekeredni a kígyót, vagy kardot rántva a saját vesztébe rohan. Az utóbbi mellett döntött, Fecó pedig nem hibázott. Bánusz Tamás a harmadik táblán sötéttel rosszul értékelte a megnyitásból kialakult csalóka állásszerkezetet. Kitartóan küzdött, és Smirin (2616) 41. lépésben elkövetett hibája után meg is menthette volna a fél pontot, viszont az egyszerű megoldás helyett a dinamikus védekezést választotta, amire Smirin sajnos jól reagált, és több esélyt már nem kaptunk. Gledura Benjámin a negyedik játékasztalon világossal türelmesen és szolidan indította a küzdelmet, majd szépen lassan indult meg előre a vezérszárnyon. Az előnybe kerülés lehetőségét szépen kidolgozta, de a kritikus pillanatban sajnos nem ragadta meg, így Postny (2557) megmenekült.

 

A végeredmény mindenképpen elmaradt a várakozásoktól. Izrael legyőzésével az elfogadható és reális 11. helyen zárta volna válogatottunk a versenyt. Voltak biztató jelek, továbbá hatalmas részsikerek csapatként és egyénileg is, amelyekre lehet építeni. Egy ilyen mezőnyben, ezzel a párosítással a 16. helyet önmagában nem tartom aggasztónak. Számomra ugyanakkor meglepetés és kudarc volt az, hogy vereség után egyszer sem tudtunk talpra állni – értékelt Ács Péter férfi szövetségi kapitány.

 

Női csapatunk hatalmas küzdelemben és még annál is nagyobb balszerencsével 3-1-es vereséget szenvedett Ukrajnától a zárófordulóban, és ezzel a 12. helyen zárta a versenyt. Órákon keresztül úgy tűnt, hogy kézben tartjuk a 2.1-1.5 arányú győzelmet, az 5. órában azonban kezdtünk elfáradni, és az utolsó pillanatokban, amikor már csak mi játszottunk három táblán a teremben, váratlanul megfordult a meccs. A végén az ukrán kapitány személyesen kért elnézést Papp Gábortól, mert az ellenfelek szerencséje még az ő képzeletét is felülmúlta. Gara Tícia rögtön a megnyitás után bajba került Muzychuk (2533) ellen sötéttel az éltáblán, majd egy szép trükknek köszönhetően helyzetünk reménytelenné vált. Szerencsére az ukrán nagymester lement időben és eltékozolta az előnyét, végül kénytelen volt döntetlent ajánlani, amit elfogadtunk. Gaál Zsóka partija számunkra kedvezően indult, de egy szép taktikai motívummal Osmak (2423) kiegyenlített. A hosszú és kiegyenlített küzdelem során Zsókának becsúszott egy hiba a végjátékban, de az ukránok második táblása Zsóka magabiztossága miatt hitt nekünk, így szerencsére elszalasztotta egyetlen győzelmi esélyét. A meccs utolsó 1-2 órájában csak az volt a kérdés, hogy Terbe Julianna vagy Mihók Juhász-Barbara fogja berúgni a győztes gólt. Barbinak az időzavar végéig kényelmes állása volt világossal, a 40. lépést követően pedig elkezdte túljátszani Zhukova-t (2331) a végjátékban. A nyerési esélyeket elszalasztottuk, és amikor már kicsúszott a parti a kezünk közül, 19-re lapot húztunk. Így utólag persze jobb lett volna belenyugodni a döntetlenbe. Terbe Julianna a harmadik táblán sötéttel kis hátránnyal jött ki a nyitásból, de a kialakult középjáték-struktúrában egyszerűen túljátszotta Buksa-t (2410). Kockázatmentes nyert állást harcolt ki magának, azonban a hosszú küzdelem végén elkezdett egyre több esélyt adni az ellenfélnek a menekülésre, az időzavarban pedig még a kevésbábos végjáték is tartogatott csapdákat, és az egyikbe sajnos beleestünk.

Nem vagyunk boldogok, hatalmas esélyt szalasztottunk el. Kezünkben volt a győzelem, amivel az előkelő negyedik helyen zártunk volna. Nagyon erős csapatokkal is felvettük a versenyt, ami biztató jel, gondolva már a 2022-es moszkvai olimpiára – értékelt Papp Gábor női szövetségi kapitány.

————————————————————————————————–

Női csapatunk a nyolcadik helyről várja a zárófordulót

Kapitányi értékelések a nyolcadik fordulóról
A zárónap előtti nyolcadik fordulóban a férfiak kemény küzdelemben kikaptak 2.5-1.5-re a hatodik helyre rangsorolt Hollandiától, női válogatottunk pedig 2-2-es döntetlent játszott a rajtlistán ötödik helyről induló Azerbajdzsánnal. Erdős Viktor az éltáblán egy ideig stabilan tartotta az egyenlő körüli állását Giri (2774) ellen világossal, aztán ellenfelünk egy minőségáldozattal megborította az egyensúlyt. Közvetlen ezután – az amúgy a meglepően korán kezdődő kölcsönös időzavarban – hatalmasat hibázott. Viktor sajnos kihagyta az azonnali nyerést, és néhány lépéssel később döntetlennel ért véget a játszma. A harmadik táblán Gledura Benjámin követte a csapatstratégiát, és gyors döntetlent játszott világossal Van Foreest Jorden (2701) ellen. A sötét táblákon jól indult a küzdelem, Kántor Gergely a negyedik játékasztalon könnyedén kiegyenlített, sőt jelentős előnyre is szert tehetett volna egy pillanatban Warmerdammal (2601) szemben. Ez a lehetőség kimaradt, és néhány pontatlanság után fordult a kocka. Warmerdam okosan játszott, és addig tartotta kockázatmentes előnyét, amíg a második táblán el nem dőlt a helyzet. Végül nyert állásban döntetlent ajánlott, amit mozgástér hiányában kénytelenek voltunk elfogadni. Berkes Ferenc magabiztos játékkal, kényelmesen kiegyenlített sötéttel Van Foreest Lucas (2532) ellen. A játszma normál mederben folyt egy darabig, aztán Fecó – látva az akkor már rossz állásunkat a négyesen és az emelkedő feszültségszintet az éltáblán – úgy döntött, hogy mindenképpen megpróbál valami esélyt kicsikarni a papíron gyengébb ellenfelével szemben. Van Foreest Lucas azonban nem hagyott igazi mozgásteret. Ő nem kezdeményezett, és egy pillanatig nem álltunk jobban a partiban. Fecónak csak olyan áron sikerült megbontania a struktúrát és bonyolítania a helyzetet, hogy gyakorlatilag saját magát állította sokkal nehezebb feladatok elé egy akkor még objektíve egyenlő állásban. Sajnos becsúszott egy pozíciós hiba, ami után gyakorlatilag reménytelen helyzetbe kerültünk, és – az előtte két napon keresztül pihentettet ellenfél – nem hibázott az ötödik órában.
Női csapatunk szerencsésen túlélte az Azerbajdzsán elleni küzdelmet, nagyon fontos pontot mentettünk. Lázárné Vajda Szidónia világossal pozíciósan kényelmes állást harcolt ki a megnyitásban, és sokáig tartotta is az előnyét az éltáblán. A középjáték végső szakaszában azonban néhány pontatlanság becsúszott, Mammadzada (2459) átvette a kezdeményezést és a végjátékban a teljes pontot is megszerezhette volna. A kimaradt lehetőség után Szidónia kitartóan védekezett, amivel megmentette a csapatnak a kritikus fél pontot. Gara Tícia életében először játszott Caro-Kann védelmet sötéttel a második táblán. A hosszú, színvonalas és kiegyenlített parti végén megosztoztak a ponton Mammadova-val (2395). Mihók-Juhász Barbarának bejött a felkészülés a negyedik táblán sötéttel, de egy bonyolult állásban becsúszott egy stratégiai hiba. Beydullayeva (2278) azonnal átvette a kezdeményezést, és már nem kaptunk több esélyt. Gaál Zsóka egy kiegyenlített, de hosszú és nehéz csatát vívott Balajayeva (2369) ellen. Szerencsénkre az azeri csapat harmadik táblása érthetetlen hibát vétett az 52. lépésben, amit Zsóka kihasznált, így örülhettünk a 2-2-es végeredménynek, és életben maradtak a remények akár egy kimagasló siker elérésére is.
Férfi csapatunk a 15. helyről induló Izraellel, női válogatottunk pedig a másodikként rangsorolt Ukrajna ellen lép tatamira a zárófordulóban. Mindkét meccsen célunk a győzelem.

————————————————————————————————–

Férfi vereség, női győzelem a hetedik fordulóban

Kapitányi értékelések
A hetedik játéknapon a férfiak 2.5-1.5-es vereséget szenvedtek Szerbia ellen, női csapatunk viszont ugyanilyen arányban legyőzte Romániát. Erdős Viktor világossal kényelmetlen állásba keveredett a megnyitásból Indjic (2612) ellen, de a középjátékban a szerbek éltáblása a dinamizmus helyett inkább a stabilitásra törekedett, így Viktor könnyedén kiegyenlített és pontosztozkodással zárult a küzdelem. Berkes Ferenc egy rendkívül komplex, ugyanakkor egyenlő állást hozott ki a második táblán sötéttel, majd magabiztos játékkal, a középjáték-struktúra mélyebb ismeretét bizonyítva felőrölte Ivic-et (2620). A harmadik játékasztalon Gledura Benjámin a világos bábukat vezetve ismét győzelemre tört, de egy rendkívül bonyolult állásban ezúttal becsúszott egy számolási hiba, ami végzetesnek bizonyult az amúgy hibátlanul játszó Ivanisevic (2604) ellen. Kántor Gergelyt a negyedik táblán sötéttel meglepték egy megnyitási újítással, és Perunovic (2541) a helyzetből fakadó előnyét tökéletes támadójátékkal nyerésig fokozta. A szerbek negyedik táblása élete partiját alkotta meg, olyan volt, mintha Gergőnek egy számítógép ellen kellett volna sakkoznia.
Gara Tíciának világossal bejött a felkészülés az éltáblán, majd előnyét egy szép tisztáldozattal fűszerezett, szenzációs partiban érvényesítette Bulmaga (2405) ellen. Gaál Zsóka a második táblán sötéttel belekeveredett a megnyitásból egy számára ismeretlen struktúrába, amelyben az ellenfél otthonosabban mozgott, így a középjátékban végül mi estünk bele Peptan (2385) csapdájába. Terbe Julianna kényelmes állásból folytathatta a küzdelmet a megnyitás után a harmadik sakkasztalon világossal, de egy rossz stratégiai döntés miatt jelentős hátrányba került. A tartós védekezés ugyanakkor meghozta gyümölcsét, mert Cosma (2281) elrontotta a nyert bástyavégjátékát, és végül megmentettük a fél pontot. Mihók-Juhász Barbara bonyolult állást hozott ki a megnyitásból sötéttel a negyedik táblán, amelyben még a gyalogelnézés ellenére sem került komoly veszélybe, viszont ezt a kritikus pontot követően magabiztosan túljátszotta Ciolacu-t (2263) és megszerezte a csapatgyőzelemhez szükséges második egységet.
Férfi csapatunk a hatodik kiemelt Hollandiával, női válogatottunk pedig az ötödik helyre rangsorolt Azerbajdzsánnal játszik a nyolcadik fordulóban.

————————————————————————————————–

Az 50 lépéses szabály mentett csapatpontot

Kapitányi beszámoló a hatodik fordulóról
Nem alakult jól a hatodik forduló a magyarok számára. A férfiak elveszítették első mérkőzésüket az éllovas Oroszország ellen 2.5-1.5-re, női csapatunk pedig nyert helyzetből játszott 2-2-es döntetlent a 7. helyre rangsorolt Németország ellen. Berkes Ferenc az éltáblán precíz játékkal tartotta az egyensúlyt Grischuk (2773) ellen sötéttel, aki több stratégiai csapdát is elhelyezett, de nagymesterünk ezeket mind időben észrevette és kiváló technikával kikerülte. A harmadik táblán Gledura Benjámin ismét tökéleteset nyújtott. Artemiev (2699) ellen sötéttel vállalta a stabil, de kényelmetlen állást, és ahol a legtöbb nagymester eltévedt volna, Benjámin megtalálta a félpontot jelentő dinamikus védekezési tervet. Kántor Gergely a negyedik táblán a megnyitás után lépésismétléses döntetlennel zárt Esipenko (2713) ellen, aki szemmel láthatóan nem volt boldog. Bánusz Tamásnál nem jött be a felkészülés. Dubov (2714) már a második lépésben tudtunkra adta, hogy ő kész sötéttel megborítani az egyensúlyt és akár hátrányba is kerülni a harc érdekében. Izgalmas játszmának indult, de a középjátékban becsúszott egy stratégiai hiba, ami után jelentős pozíciós hátrányba kerültünk, és az oroszok legjobb formában lévő játékosa tökéletes technikával érvényesítette előnyét.
Lázárné Vajda Szidónia a megnyitásban hátrányba került az éltáblán – a Grand Swiss openen elért második helyezés után három nappal a német válogatotthoz csatlakozó – Paehtz (2485) ellen. Egy ponton adódhattak volna menekülési esélyek, de összességében jobb volt az ellenfél. Gara Tícia kiegyensúlyozott partit játszott világossal a második táblán, majd kapitányi utasításra döntetlent ajánlott a 33. lépésben, amit Heinemann (2336) elfogadott. Terbe Julianna túljátszotta ellenfelét, a középjátékban egy szép kombinációval döntő fölényre tett szert, amit aztán könnyedén érvényesített Lubbe (2331) ellen a negyedik táblán. A nap partiját Gaál Zsóka és Klek (2343) alkották. A rangadó leghosszabb mérkőzése sima győzelemnek tűnt egy darabig, ugyanis Zsóka jó szakmai teljesítménnyel fokozatosan felőrölte ellenfelét. Az első fordulópontot az jelentette, amikor egy kockázatmentes, tisztán nyert állásban harmadik táblásunk elnézte a bástyáját. Ezután megőrizte lélekjelenlétét és elkezdődött a kitartó védekezés szakasza. A „két huszár a gyalog ellen” végjáték elméleti remi volt, de Kleknek sikerült beszorítania minket a rossz sarokba. Hatalmas szerencsénk és a az előírások pontos ismerete mentette meg nekünk a fél pontot és a meccset, ugyanis Zsóka szabályosan döntetlent igényelt az 50-edik lépésben, saját lépésének megtétele előtt, amire az ellenfél beadta volna az egylépéses mattot. Természetesen volt egy kis izgalom a teremben, de a németeknek végül bele kellett nyugodniuk a helyzetbe, a bírók megállapították a döntetlent.
A hetedik fordulóban a férfiak Szerbiával, női válogatottunk pedig Romániával találkozik. Mindkét ellenfél hasonló erősségű csapat, célunk a győzelem.
Kapitányi értékelések:
Két harcos döntetlennel és vegyes érzésekkel zártuk a szabadnap előtti ötödik játéknapot. Férfi csapatunk Spanyolország ellen elvesztette a megnyitási csatát, és az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy ki tudjuk-e harcolni a kiegyenlítést. A női válogatott ezzel szemben megérdemelte volna a maximális csapatpontot, Szlovákia csak hatalmas szerencsével menekült meg a vereség elől. Erdős Viktort az éltáblán egy rendkívül jól felkészült Shirov (2673) várta, aki a spanyol megnyitás egyik főváltozatának megdöntését pont ellenünk időzítette, majd egy zseniális tisztáldozattal folytatta a parádés támadást. Viktor sokat számolt és kitartóan védekezett, így nem volt esélytelen, de a nyomás alatt időzavarban hibázott egyet, ami után Shirov már nem adott több lehetőséget. Berkes Ferenc egy kényelmes egyenlő állást hozott ki világossal a második táblán Anton Guijarro (2669) ellen, majd különböző mély stratégiai elképzelésekkel megpróbált több módon is pozíciós előnyre szert tenni. Ellenfele ugyanakkor nagyon jól játszott, és Fecó kísérletei végül őt magát sodorták veszélybe. Lélekjelenléte és küzdőszelleme átsegítette a parti legnehezebb szakaszán, végül zseniális védekezéssel megmentette a fél pontot. Gledura Benjámin a megnyitásban veszélyes vizekre evezett sötéttel, de Santos Latasa (2633) elkövetett egy hibát, és attól kezdve a játszma kétesélyessé vált. Benji kihasználta a lehetőséget, és órákon keresztül tartotta a nyomást az ellenfélen, aki legnagyobb örömünkre a véghajrát már nem bírta erővel. Kántor Gergely ambiciózusan kezelte a megnyitást a negyedik táblán, de végül Santos Ruiz (2603) felkészülése jött be. Gergely kreatív sakkot játszva tett néhány kísérletet világossal, majd látva a feltörhetetlen ellenállást érett döntést hozott, és belement a lépésismétléses döntetlenbe. Női válogatottunk eddigi legnehezebb mérkőzését játszotta Szlovákia ellen. Négy és fél óra után még nyitott volt a küzdelem a csapatgyőzelemért. Mihók-Juhász Barbara a megnyitásban kiharcolt fölényes állását egy hosszú küzdelemben, magabiztos játékkal érvényesítette Mrvova (2174) ellen a negyedik táblán. Gaál Zsóka élete első 1. e4-es partijában világossal kockázatos stílusban játszott, majd végül egy gyönyörű királyszárnyi támadással kényszerítette megadásra Sucikova-t (2197) a harmadik asztalon. Lázárné Vajda Szidónia rosszul jött ki a megnyitásból az éltáblán, de ezt követően kitartó védekezéssel órákon keresztül életben tartotta a reményeket, egy végjátékban elkövetett hiba után viszont menthetetlenné vált a helyzet Repkova (2307) ellen. Gara Tícia az EB egyik legszebb és legszínvonalasabb partiját játszotta. A 68. lépésben egy különleges hadállásban becsúszott egy hiba, amely után Hagarova (2292) már nem adott esélyt a fél pont megmentésére.
A hatodik fordulóban férfi válogatottunk az élen álló Oroszország, női csapatunk pedig a hetedik kiemelt Németország ellen száll ringbe.

————————————————————————————————–

Újabb sikeres napot zártunk

Kapitányi értékelések a negyedik fordulóról
A negyedik fordulóban is sikeres napot zártak válogatottjaink. A férfiak 2-2-es döntetlent játszottak a második kiemelt Azerbajdzsánnal, női csapatunk pedig 4-0-ra legyőzte Észak-Macedóniát. Erdős Viktor kényelmes állásból indult Mamedyarov (2765) ellen, egy nehezen megtalálható manőverrel akár komoly fejfájást is okozhatott volna az azeri éltáblásnak, de végül szertefoszlott az előny, és pontosztozkodással zárult a közdelem. Berkes Ferenc ezúttal is magabiztos játékkal, stabilan tartotta sötéttel a második táblát, így Radjabovnak (2763) végül meg kellett elégednie a lépésismétléses döntetlennel. Geldura Benjáminnak bejött a felkészülés, és kényelmes állással zárta a megnyitási párharcot sötéttel a negyedik táblán. Végül – egy pontatlanságot leszámítva – tökéletes technikával érvényesítette előnyét Guseinov ellen (2665). Bánusz Tamás küzdelme tartott a legtovább. Kicsit előnyösebb állásból indultunk, de a kialakult középjátékban otthonosabban mozgott az ellenfél, és egy váratlan lépéssel átvette a kezdeményezést. Mamedov (2673) ezt követően nem adott több esélyt, így Tamás dinamikus védekezése ellenére is meg tudott menteni egy csapatpontot Azerbajdzsánnak. Női válogatottunk sima győzelmet aratott, egyedül Gara Tícia partijában voltak izgalmak, Stojkovska (2066) pontosabb játékvezetése esetén akár bajba is kerülhetett volna éltáblásunk. Gaál Zsóka egykapus játszmában, taktikai trükkök sorozatával győzte le a második táblán világossal Trajkovska-t (1960). Terbe Julianna két vereség után csatlakozott a győztesek táborához, miután magabiztos játékvezetéssel felőrölte Nikolovskat (1877). Juhász Barbarának kijött a megnyitási felkészülés, majd előnyét dinamikus játékkal, szépen érvényesítette Manoba (1809) ellen.
Az ötödik fordulóban férfi csapatunk a nyolcadik kiemelt Spanyolországgal, női válogatottunk pedig a 17. helyről induló Szlovákiával csap össze. Mindkét esetben a csapatgyőzelemért fogunk küzdeni.

————————————————————————————————–

Ismét győztek a férfiak


Kapitányi összefoglaló az EB harmadik mérkőzéséről
Sikeres napot zártunk a harmadik fordulóban. A férfiak 2.5-1.5-re győztek, női csapatunk pedig 2-2-es döntetlent játszott a papíron esélyesebb francia válogatottak ellen. Erdős Viktornál már a megnyitás után láttuk, hogy hosszú pozíciós csatára számíthatunk. A bombaformában lévő Firouzja (2770) ismét tudott újat mutatni, és először kizökkentette, majd fokozatosan felőrölte az amúgy kitartóan védekező éltáblásunkat. Berkes Ferenc magabiztosan tartotta a második táblát sötéttel Vachier-Lagrave ellen (2776). Gledura Benjámin szép pozíciós játszmavezetéssel szerezte meg a teljes pontot Bacrot (2647) ellen, aki szerencsénkre egy technikailag döntetlen gyaloghátrányos bástyavégjáték helyett a látszólag kényelmesebb utat választotta, amelyen azonban már várta Benji jól előkészített csapdája. Kántor Gergely a negyedik táblán gond nélkül kiegyenlített sötéttel, majd mindkét oldalon becsúszott egy-egy pozíciós hiba, amelyeket követően egyenlő, de Gergőnek fekvő állásszerkezet jött létre. Ettől kezdve újonc nagymesterünk túljátszotta Lagarde-ot (2647), és megszerezte a csapatgyőzelemhez szükséges második egységet.
Női válogatottunk is szép eredménnyel zárta a harmadik fordulót, de a partik alapján végül a franciák örülhettek a pontmentésnek. Mind a négy táblán bejött a felkészülés, és világossal két szép győzelmet arattunk. Gara Tícia a házi elemzés alapján elért előnyös állását kiváló technikával érvényesítette Guichard (2409) ellen. Juhász Barbara pedig a rá jellemző szép támadással kergette reménytelen helyzetbe Navrotescu-t (2210). Terbe Julianna ellenfele a harmadik táblán beleesett a megnyitási csapdába, fölényes állásunk azonban az időzavarban szertefoszlott, majd Milliet (2418) került előnyösebb helyzetbe, amit már nem engedett ki. Vajda Szidónia az éltáblán kényelmesen kiegyenlített sötéttel, de a jó megnyitáskezelést pontatlan lépések követték, Sebag (2447) pedig precíz játékkal használta ki a lehetőségeit.
Férfi válogatottunk a második kiemelt Azerbajdzsán ellen folytatja, női csapatunk a 31. helyre rangsorolt Észak-Macedóniával játszik a negyedik körben.

————————————————————————————————–

Győztek a férfiak Szlovénia ellen

Kapitányi összefoglaló a második fordulóról
A második forduló felemás eredménnyel zárult a magyar delegáció számára. A férfiak hatalmas küzdelemben 3-1-re legyőzték a 19. helyre rangsorolt szlovén válogatottat, női csapatunk viszont ugyanilyen arányú vereséget szenvedett a harmadik startmezőről induló lengyel válogatott ellen. A házigazdák elleni csata ígéretesen indult, de ezúttal nehéz perceket is át kellett élnie a csapatnak. Erdős Viktor végig stabilan tartotta sötéttel az éltáblát Lenic (2633) ellen, a másik három megnyitásból pedig kényelmes állásokra tettünk szert időelőnnyel. Bánusz Tamás jó szakmai teljesítménnyel, gond nélkül hozta a döntetlent feketével a harmadik táblán, sőt némi fejfájást is tudott okozni Sebeniknek (2509). Gledura Benjámin a negyedik táblán végig kézben tartotta a partit, és végül nagyon szép játékkal őrölte fel Janzelj (2474) védelmét, de éppen akkor tetőztek nála a bonyodalmak – ráadásul – jelentős időhátrány mellett, amikor a második táblán sűrű felhők jelentek meg a fejünk felett. Berkes Ferenc egy rendkívül izgalmas és fordulatos csatát vívott Skobernevel (2562), amelyből Fecó kitartásának és némi szerencsének köszönhetően végül mi kerültünk ki győztesen.
Női csapatunk éltáblása, Vajda Szidónia állása fokozatosan romlott a megnyitás után, de elég volt néhány pontatlanság Zawadzka (2429) részéről ahhoz, hogy Szidi szívós védekezéssel meg tudja menteni a fél pontot. Gara Tícia a sötét bábukat vezetve kényelmes állásra tett szert a nyitólépések után, de Kiolbasa (2403) nem vétett komolyabb hibát, így próbálkozásaink ellenére döntetlennel zárult a küzdelem. Gaál Zsókának bejöttek a számításai a parti elején, de a középjátékban egy stratégiai hiba miatt Socko (2393) meg tudta fordítani a csata menetét. A hosszú és kitartó védekezés után Zsóka megérdemelte volna a fél pontot, de a döntetlen előtti utolsó pillanatokban becsúszott egy tragikus elnézés, így elvesztettük a leghosszabb mérkőzésünket. Terbe Julianna partija izgalmasan alakult, viszont az ellenfél stílusának jobban fekvő állástípus jött ki, és a taktikai bonyodalmakban végül Kulon (2328) kerekedett felül.
A harmadik fordulóban mindkét válogatottunk a rajtlistán magasabban rangsorolt Franciaországgal csap össze, de harcra készen, győzelmi reményekkel ülünk asztalhoz.

————————————————————————————————–

Kettős győzelemmel rajtoltunk az EB-n!

Kapitányi értékelések:
Mindkét válogatottunk a vártnál nagyobb, 3.5-0.5 arányú győzelemmel kezdett a Csapat-Európabajnokság nyitófordulójában. A férfiak a 29.helyre rangsorolt Montenegróval játszottak. Gledura Benjáminnak bejött a felkészülés, és közvetlenül a nyitás után stratégiailag nyert állásra tett szert Blagojevic (2467) ellen világossal, majd előnyét kiváló technikával érvényesítette. Erdős Viktor az éltáblán gyorsan mindkét fél által járatlan útra terelte a játékot, kockázatos gyalogáldozatát követően pedig Djukic (2519) védelme összeroppant, az időzavarban azonban kimaradtak a nyerőkombinációk, és örökös sakkal ért véget Viktor támadása. Kántor Gergely sötéttel debütált a válogatottban, Nikcevic (2385) elleni felkészülése bejött, a montenegrói csapat negyedik táblását sikerült összezavarni a nyitásban, és kényelmes előnyre tett szert. Egy váratlan hiba miatt ugyanakkor Gergő bajba kerülhetett volna, de az ellenfél nem használta ki a kivételes lehetőséget, a taktikai csatából kialakult végjátékot pedig szépen megnyerte. Bánusz Tamás a második táblán sötéttel gyorsan kiegyenlített, majd magabiztos játékkal és jó technikával fokozatosan felőrölte Draskovicot (2469). A második fordulóban a 19. helyre rangsorolt házigazdákkal játszunk. Szoros meccsre számíthatunk, de reális cél a csapatgyőzelem.
Női válogatottunk egy izgalmaktól nem mentes küzdelemben győzte le Szlovénia második csapatát. Vajda Szidónia az éltáblán végig fölényesen állt Hrescak (2138) ellen, de időzavarban becsúszott néhány pontatlanság, így lépésismétléses döntetlennel zárult a küzdelem. Gara Tícia sötéttel kényelmes állásra tett szert a megnyitásból, és magabiztos játékkal felőrölte Kolaricot (2178). Gaál Zsóka szépen kidolgozott nyert állásában becsúszott egy hiba, és lehetőséget adott Ruzicnak (2049) a menekülésre, de az ellenfél elfáradt a végére, Zsóka pedig nem adott második esélyt. Juhász Barbara gyorsan ismeretlen vizekre terelte a játékot, amiből egy izgalmas küzdelem bontakozott ki, amelynek a végén vezérszárnyi támadást indított és szép mattot adott Hercognak (1983). Lányaink a harmadik helyre rangsorolt Lengyelországgal csapnak össze a második fordulóban. A 2016-os olimpia zárónapján tétmérkőzésen elszenvedett vereségért azóta egyszer már visszavágott válogatottunk, reméljük sikerül ez utóbbit megismételni. Az erőviszonyok alapján ők az esélyesebbek, egy 2-2 már szép eredmény lenne.

————————————————————————————————————-

Sakk: Kezdődik az Európa-bajnokság

10. kiemeltek a férfiak, 11-ek a nők

 

November 12-én kezdődik a Sakkcsapat Európa-bajnokság a szlovéniai Terme Catezban. A férfi válogatottunk a 39 induló ország közül a 10. helyre rangsorolt. Az Erdős Viktor, Berkes Ferenc, Bánusz Tamás, Gledura Benjámin és Kántor Gergely összeállítású csapat a nyitómérkőzésen Montenegró ellen játszik.

Ács Péter szövetségi kapitány: – A nyitófordulón magabiztos győzelemre számítok. A kerettagok komolyan készültek a tornára, jó a csapatszellem. Biztos vagyok benne, hogy képesek vagyunk nálunk magasabban rangsorolt válogatottakat is legyőzni, ezt szeretném megmutatni, továbbá a legjobb tízben végezni. Egyúttal köszöntöm a csapatban Kántor Gergelyt, akinek ez lesz az első komoly megmérettetése a válogatott tagjaként– fogalmazott a kaptány.

Női válogatottunk a 11. helyről indul a 31 csapatból álló mezőnyben. Papp Gábor női szövetségi kapitány az alábbiak szerint értékelt: – Reális elvárásom a legjobb tízbe kerülés, a hat közé jutás már bravúr lenne. Két újoncunk is van, a mindössze 14 esztendős tehetség Gaál Zsóka, és a támadó sakkot játszó Juhász Barbara. A mezőny erős, de a lányok elszántak, sikerre éhesek, és izgatottan várják a csatákat. Csupán pár nagy név hiányzik a mezőnyből, viszont mi sem a legerősebb összeállításban érkeztünk a helyszínre. Az első fordulóban Szlovénia kettes csapatával párosítottak össze minket, egy magabiztos győzelmet várok – fogalmazott a kapitány.

A női csapat tagjai táblasorrendben: Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Gaál Zsóka, Terbe Julianna, és Mihók-Juhász Barbara.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke úgy fogalmazott: – két nagyon elszánt csapattal megyünk, minkettőben játszanak rutinos versenyzők, mindemellett lehetőséget tudunk adni a fiatal játékosoknak is a bemutatkozásra. Fontos az utánpótlás, és az, hogy éles helyzetekben, nagy tét alatt is ki tudják próbálni magukat, erre ez az Európa-bajnokság kiváló lehetőség. A helyszínre megyek én is, egy-két mérkőzésüket látni fogom, és tudom őket bíztatni, egyben részt veszek az Európia Sakkszövetség közgyűlésén is. Minden világverseny, minden nemzetközi esemény egyre fontosabb nekünk, hiszen 2024-ben mi rendezzük a legnagyobb sakkeseményt, a Sakkolimpiát Budapesten.

A kilencfordulós kontinensviadalon mind a nőknél, mind az open kategóriában Oroszország a legesélyesebb a végső győzelemre. A mérkőzések 15:00-kor kezdődnek, szabadnap november 17-én szerdán lesz.

A részletek és az eredmények az alábbi honlapon követhetők: Chess-Results Server Chess-results.com – 23rd European Team Chess Championship 2021 – Open

A játszmák élőben követhetők az alábbi platformon:

23rd European Team Championship 2021 | chess24.com

23rd European Women’s Team Championship 2021 | chess24.com