A férfi válogatott novemberben – Ács Péter szövetségi kapitány értékelése

2021 novembere a szlovéniai csapat Európa-bajnokságról szólt. Ezen kívül csak hétvégi csapatbajnoki fordulókon játszottak bővebb keret tagjai, valamint a felnőtt bajnokság végleges mezőnye is kialakult a november 24-26. között megrendezett selejtezők után. A kerettagok összesen öt Élő-pont pluszban zárták a hónapot, a csapatszintű stagnálás mögött meghúzódó egyéni teljesítmények azonban változatos képet mutatnak. A hónap nyertese Gledura Benjámin volt, aki 17 Élő-pontot – és egy EB aranyként csillogó tábladíjat begyűjtve – két év után visszatért a 2650 felettiek táborába.

A szlovéniai csapat Európa-bajnokságról az ismétlések elkerülése érdekében itt nem számolok be részletesen. Az MSSZ honlapján az alábbi linken elérhetők a napi szintű összefoglalók és egy rövid záróértékelés (» Európa-bajnokság – 2021., Szlovénia (chess.hu)), továbbá a Magyar Sakkvilág következő számában megjelenik egy részletesebb cikk a két szövetségi kapitány tollából, valamint a játékosok elemzéseivel.

Élő-pontszám szempontjából a fent említett csúcsteljesítmény mellett öröm látni Berkes Fecót bő két esztendő után ismét a 2680-as tartományban, és játéka alapján bizakodó vagyok a növekvő tendencia fenntarthatóságát illetően. Kántor Gergely ebben a hónapban is megdöntötte saját rekordját, 2575-tel vág neki a decemberi felnőtt bajnokságnak. Bánusz Tamás novemberben sajnos még nem került ki a hullámvölgyből, és a hónap meglepetéseként lement 2600 alá, így a fő kérdés az, hogy mikor és milyen ütemben tér vissza az őt megillető helyre.

A 2021. évi Felnőtt Magyar Bajnokság selejtezőjének eredménye az alábbi linken található: » Magyar Bajnokság selejtezőjének közvetítése (chess.hu). A nyolc játékos közül egy válogatott kerettag volt érintett. Kozák Ádám eleve esélyesebbnek számított, de – ellenfelének visszalépése miatt – végül küzdelem nélkül jutott be a decemberi főversenyre. Aczél Gergely és Korpa Bence izgalmas küzdelemben harcolták ki a kvótát, Antal Gergely pedig – Ádámhoz hasonló módon – jutott hozzá az őt megillető helyhez.

Hajrá, magyarok!

Ács Péter