A Dortmundban zajló 42. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny harmadik játéknapján négy döntetlen született. Lékó Péter és az angol Michael Adams a spanyol megnyitás berlini változatában osztozott meg a ponton. Ugyanebben a nyitásban remizett a német Arkadij Naiditsch és az olasz Fabiano Caruana. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és a német David Baramidze összecsapása volt a játéknap legérdekesebb játszmája, kölcsönös hibák után Kramnyik nyerést hagyott ki. A német Georg Meier francia védelmével nem tudott mit kezdeni az ukrán Ruszlan Ponomarjov. Negyedik partiját Lékó Péter sötéttel David Baramidze ellen játssza.

dortmundbanner01

A pihenőnap után döntetlenekkel folytatódott a dortmundi szuperverseny. Három parti igen békés mederben zajlott, két játszmában is a spanyol megnyitás berlini változata került terítékre.

SONY DSC

Lékó Péter az angol Michael Adams ellen a 15. lépésben próbálta új gondolattal meglepni rutinos ellenfelét. A vari megítélését a játszma nem változtatta meg, sötét pontos játékkal eléri a célul kitűzött remit.

SONY DSC

Az olasz Fabiano Caruana megőrizte félpontos előnyét, a német Arkadij Naiditsch nem tudta ”megdönteni” a világranglistán negyedik Caruana gondos felkészülését, a sorozatos cserék békekötéshez vezettek.

A német Georg Meier gond nélkül játszhatta kedvenc francia védelmét az ukrán Ruszlan Ponomarjovval szemben. Világos játékából hiányzott az eltökéltség, a bástyavégjátékban logikus volt a pontosztozkodás.

SONY DSC

A torna eddigi menetének legnagyobb meglepetése az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik sikertelen játéka. Kramnyik nagyon akarta a nyerést a német David Baramidze elleni csatájában, kockáztatott, királyszárnyi támadással próbálkozott. Baramidze a 27. lépésben nagyot hibázott, tisztáldozattal előnybe kerülhetett volna, ehelyett vesztőt húzott. Nehezen hittük el, hogy az exvilágbajnok nem látta a kettős támadás lehetőségét, minőségelőnye kevésnek bizonyult az egész pont megszerzéséhez, Baramidze a végjátékban pontosan védekezett.

A 3. forduló eredményei:

Arkadij Naiditsch (német, 2705) – Fabiano Caruana (olasz, 2789) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) – David Baramidze (német, 2616) döntetlen (Katalán megnyitás, 53)
Lékó Péter(magyar, 2737) – Michael Adams (angol, 2743) döntetlen (Spanyol megnyitás,
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2723) – Georg Meier (német, 2632) döntetlen (Francia védelem, 38)

A verseny állása:

1.Fabiano Caruana 2,5 pont
2-3. Georg Meier és Arkadij Naiditsch 2
4-5. Michael Adams és Lékó Péter 1,5
6-7. Ruszlan Ponomarjov és Vlagyimir Kramnyik 1
8. David Baramidze 0,5

Verőci Zsuzsa

Címkék: ,