A bakui Grand Prix-verseny második fordulójában két játszma végződött döntéssel. Az orosz Peter Szvidler az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen nyert, az amerikai Hikaru Nakamura sötéttel győzte le az orosz Dmitrij Andrejkint. Az olasz Fabiano Caruana és az izraeli Borisz Gelfand szicíliai védelmű partija érdekes csatában lett döntetlen, fordulatokban gazdag volt az orosz derbi, Alekszandr Griscsuk és Szergej Karjakin pontosztozkodása. Maratoni küzdelemben remizett a kubai Leinier Dominguez Perez és az orosz Jevgenyij Tomasevszkij, időben érkezett az azeri Tejmur Radzsabov ellenjátéka az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval szemben.

baku-2round-04

A bakui viadal második játéknapján fordulatokban gazdag küzdelmeket láttunk, az orosz Peter Szvidler és az amerikai Hikaru Nakamura örülhetett első győzelmének. Nagy érdeklődés kísérte a legfiatalabb résztvevő, a világranglistán második 22 éves olasz Fabiano Caruana és a torna doyenje, a 46 esztendős izraeli Borisz Gelfand szicíliai védelmű ütközetét. Idén Wijk aan Zee-ben már megvívtak a Najdorf-változatban, a 13. lépésben Caruana tért el az ott megjátszott folytatástól. Az olasz sakkozó kihasználva Gelfand passzív játékát mindössze 30 lépésben nyert. Ezúttal a rutinos Gelfand, a Najdorf-változat elismert szakértője korán ellenesélyt keresett, majd kissé váratlan minőségáldozattal dinamikus egyensúlyt hozott létre. Pontatlanul folytatta, Caruana előnyt ígérő folytatást hagyott ki, majd Gelfand nagy időzavarban húzott bástyalépésére tőle szokatlan módon elnézéssel reagált, örökös sakkot engedélyezett.

Peter Szvidler a tőle megszokott tárgyilagossággal elemezte Sahriyar Mamedgyarov elleni nyerését. A nyitás után jobban állt, majd kevésbé erélyes folytatásnak köszönhetően az azeri nagymester remiesélyhez jutott. A jó snellező hírében álló Mamedgyarov azonban időzavarban többször is hibázott, elnézései megkönnyítették Szvidler feladatát.

A holland védelem ritka változatában csatázott az orosz Dmitrij Andrejkin és Hikaru Nakamura. A tavalyi Világkupa döntőse elszenvedte második vereségét. Andrejkin túlbecsülte királyszárnyi lehetőségét, maga nyitotta a g vonalat, ami végül vesztét okozta. Nakamura a harmadik fordulóban Caruanával küzd meg.

griscsukkarjakin_3956

Nagy csatát vívott a két orosz olimpikon, Alekszandr Griscsuk és Szergej Karjakin. A bonyolult középjátékban gyorsan fogyott a gondolkodási idejük, a kapkodásban kölcsönösen hibáztak. Karjakin remizhetett volna, majd Griscsuk hagyott ki feladványszerű nyerést, pontosztozkodás lett az összecsapás vége.

Megnyitáselméleti párbajt is vívott a spanyol megnyitás berlini változatában az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és az azeri Tejmur Radzsabov. Sötét ellenjátéka időben érkezett, a bástyavégjátékban pontosan védekezett.

A kubai Leinier Dominguez Perez joggal bosszankodhat, többször is nyerést szalasztott el az orosz Jevgenyij Tomasevszkij ellen, végül 100 lépésben osztoztak meg a ponton.

A 2. forduló eredményei:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)
Peter Szvidler (orosz, 2732) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) 1 – 0 (Vezércsel, 36)
Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) 0 – 1 (Holland védelem, 48)
Fabiano Caruana (olasz, 2844) – Borisz Gelfand (izraeli, 2748) döntetlen (Szicíliai védelem, 37)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2797) – Szergej Karjakin (orosz, 2767) döntetlen (Vezérindiai védelem, 47)
Leinier Dominguez Perez (kubai, 2757) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2701) döntetlen (Spanyol megnyitás, 100)

A verseny állása:
1-4. Fabiano Caruana, Peter Szvidler, Hikaru Nakamura és Borisz Gelfand 1,5 pont
5-9. Leinier Dominguez Perez, Rusztam Kaszimdzsanov, Jevgenyij Tomasevszkij, Alekszandr Griscsuk és Tejmur Radzsabov 1
10-11. Szergej Karjakin és Sahriyar Mamedgyarov 0,5
12. Dmitrij Andrejkin 0

A 3. forduló párosítása:
Jevgenyij Tomasevszkij – Rusztam Kaszimdzsanov
Szergej Karjakin – Leinier Dominguez Perez
Borisz Gelfand – Alekszandr Griscsuk
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana
Sahriyar Mamedgyarov – Dmitrij Andrejkin
Tejmur Radzsabov – Peter Szvidler

Verőci Zsuzsa