Bakuban Caruana és Gelfand győzelemmel rajtolt

Bakuban megkezdődött a 2014/15-ös Grand Prix-sorozat első versenye. A nyitányon az olasz Fabiano Caruana sötéttel játszva győzte le a fatális hibát elkövető orosz Szergej Karjakint. A torna doyenje, a 46 éves izraeli Borisz Gelfand villámgyőzelemmel rajtolt, az orosz Dmitrij Andrejkin a 23. lépésben adta fel a játszmát. A kubai Leinier Dominguez Perez nyerést hagyott ki az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen. Döntetlennel zárult az azeri és az orosz háziderbi, Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov, valamint Jevgenyij Tomasevszkij és Alekszandr Griscsuk küzdelme. Megosztozott a ponton az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Peter Szvidler is.

baku-round1-02

A világranglistán második olasz Fabiano Caruana győzelemmel rajtolt a bakui GP-n. Az első forduló rangadóját játszotta az orosz Szergej Karjakinnal. A vezércselű partiban Karjakin kis előnnyel jött ki a nyitásból, de igazán hathatós tervet nem talált. Caruana 20…g5 lépése meglepetéssel érhette, a bonyolult középjátékban mindketten időzavarba kerültek. Karjakin minőséget áldozott, elegendő kompenzációt kapott, de a kritikus állásban túlzottan is idegesen játszott, fatális hibával vesztett.

A torna doyenje, a 46 esztendős Borisz Gelfand könnyen nyert a tavalyi Világkupa döntőse, az orosz Dmitrij Andrejkin ellen. A vezérindiai védelem jól ismert gyalogáldozatos változatában Gelfand tökéletesen felkészülve sakkozhatott, míg Andrejkin fölöslegesen meggyengítette királyállását. A rutinos izraeli nagymester hatásos eszközökkel vezette a támadást, 23 lépés után máőr fogadhatta is ellenfele gratulációját.

A játéknapon négy játszma pontosztozkodással végződött. A kubai Leinier Dominguez Perez egy pillanatban nyerést hagyott ki az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen.

Döntetlennel zárult az azeri és az orosz derbi is. Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov, valamint Jevgenyij Tomasevszkij és Alekszandr Griscsuk küzdelme. Az orosz Peter Szvidler kissé kedvezőbb állásból remizett az amerikai Hikaru Nakamurával.

Az első forduló eredményei:
Leinier Dominguez Perez (kubai, 2751) – Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) döntetlen (Királyindiai védelem, 30)
Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2701) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2797) döntetlen (Grünfeld védelem, 32)
Szergej Karjakin (orosz, 2767) – Fabiano Caruana (olasz, 2844) 0 – 1 (Vezércsel, 37)
Borisz Gelfand (izraeli, 2748) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 23)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) – Peter Szvidler (orosz, 2732) döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) döntetlen (Angol megnyitás, 31)

A 2. forduló párosítása:
Rusztam Kaszimdzsanov – Tejmur Radzsabov
Peter Szvidler – Sahriyar Mamedgyarov
Dmitrij Andrejkin – Hikaru Nakamura
Fabiano Caruana – Borisz Gelfand
Alekszandr Griscsuk – Szergej Karjakin
Leinier Dominguez Perez – Jevgenyij Tomasevszkij

Verőci Zsuzsa